25 Απριλίου 2024

ΠΟΙΟΣ Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ;


 Η φωτογραφία δείχνει ότι η Οδός Κασσάνδρου, στην πόλη μας, μονοδρομήθηκε ξαφνικά, χωρίς να τοποθετηθεί η κατάλληλη σήμανση.

Ο Κ.Ο.Κ. στο άρθρο 34 § 5 αναφέρει ότι η στάθμευση μόνο σε μονόδρομο επιτρέπεται και στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Εφόσον δεν απαγορεύεται από άλλες σημάνσεις και δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία. Το συγκεκριμένο άρθρο συμπεριλαμβάνεται και ως ερώτηση στο βιβλίο θεωρητικής εξέτασης υποψηφίων οδηγών. Όπως και κάποια άλλα άρθρα, τα οποία οι νέοι οδηγοί, μόλις αποκτήσουν την κάρτα της άδειας οδήγησης, σταματούν να σέβονται και συμπεριφέρονται όπως όλοι. Αγνοούν κάποια από αυτά που διδάχθηκαν και προσαρμόζονται στην επικρατούσα παραβατικότητα.
Αυτή η παραβατικότητα, όπως και κάποιες άλλες, δηλώνουν ότι ο Κ.Ο.Κ. είναι ο παραβάτης!! Εφόσον ποτέ δεν ελέγχονται κάποιες παραβάσεις, εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν προβαίνουν καν σε συστάσεις και οι παραβάσεις αυτές έχουν εγκατασταθεί στην καθημερινότητά μας, έχουν πια “νομιμοποιηθεί” στη πράξη. Αν ερωτηθούν οι οδηγοί γιατί σταθμεύουν αριστερά, όχι βέβαια σε μονόδρομο, η απάντηση είναι ότι έτσι κάνουν όλοι! Και όχι μόνο σ' αυτήν την παράβαση αλλά σε πολλές άλλες που γίνονται από όλους τους οδηγούς, ακόμα και από τα εντεταλμένα όργανα της οδικής ασφάλειας.
Μήπως θα έπρεπε στις αναθεωρήσεις του Κ.Ο.Κ. που γίνονται κατά καιρούς, να γίνει και αναθεώρηση ή κατάργηση αυτών των άρθρων και παραγράφων, αφού αυτή είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί; Τουλάχιστον να μην είναι κενό γράμμα ο Κ.Ο.Κ., ώστε να μπορεί να αξιώνει μια αξιοπιστία και έναν σεβασμό από εμάς. Και, στη συνέχεια, να αντικατασταθούν τα αντίστοιχα θέματα και στα ερωτηματολόγια των υποψηφίων οδηγών από άλλα για περισσότερη θεωρητική γνώση του Κ.Ο.Κ.

 

Grigoris Passachides

Δεν υπάρχουν σχόλια: