22 Απριλίου 2024

Πόνος στο στομάχι: Τι τρώμε και τι αποφεύγουμε για να ανακουφιστούμε


 Όταν αισθάνεστε πόνο στο στομάχι, κράμπες ή έχετε ναυτία, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να φάτε κάτι που θα κάνει την ενόχληση χειρότερη.

Τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να διαλέξετε το επόμενό σας γεύμα, ειδικά αν αντιμετωπίζετε τάση για εμετό ή διάρροια. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να σας δώσουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε χωρίς να σας κάνουν να αισθανθείτε χειρότερα.

Όταν πονάει το στομάχι ξεκινήστε με υγρά

Εάν δεν μπορείτε να χωνέψετε τις στερεές τροφές, δεν έχει νόημα να προσπαθήσετε να τις φάτε.

Δοκιμάστε όμως, να πίνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μικρές γουλιές νερό και άλλα υγρά, όπως καθαρό ζωμό, που έχει θρεπτικά μέταλλα και άλλα συστατικά που χρειάζεστε, όπως κάλιο, ασβέστιο και νάτριο.

Δοκιμάστε μπανάνες

Μπορούν εύκολα να αφομοιωθούν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ένα σημαντικό μέταλλο που μπορεί να αρχίσετε να χάνετε εάν έχετε διάρροια ή εμετό.

Δοκιμάστε ρύζι

Βεβαιωθείτε ότι είναι απλό λευκό ρύζι. Το άγριο, το καστανό ή το μαύρο ρύζι, αν και γενικά είναι υγιεινό, – είναι πιο δύσκολο να χωνευτεί, ειδικά αν το στομάχι σας είναι επιβαρυμένο. Οι αμυλούχες, χαμηλές σε φυτικές ίνες τροφές όπως το λευκό ρύζι μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην μείωση της διάρροιας, που μπορεί να συνοδεύεται από στομαχικά προβλήματα.

 Δοκιμάστε το τοστ

Το απλό τοστ με λευκό ψωμί είναι καλύτερο από τα πλούσια σε φυτικές ίνες ψωμιά ολικής άλεσης όταν έχετε στομαχικές διαταραχές. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως έχουν ένα είδος φυτικών ινών που είναι ευεργετικές όταν δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα αλλά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας, ειδικά αν έχετε διάρροια ή ναυτία.

Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά

Το γάλα, το τυρί και το παγωτό θα πρέπει να αποφεύγονται όταν αντιμετωπίζετε στομαχικές διαταραχές. Είναι δύσκολο να τα αφομοιώσει το σώμα σας, εν μέρει επειδή είναι πλούσια σε λιπαρά. Το απλό, άπαχο γιαούρτι μπορεί μερικές φορές να είναι εντάξει, αλλά ξεκινήστε με λίγο και δείτε πώς θα πάει στην συνέχεια.

Αποφύγετε τα τηγανιτά

Αυτά έχουν πολλά λάδια και λιπαρά, επομένως είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν. Είναι καλό να αποφεύγετε τα τηγανιτά, ακόμα και όταν είστε υγιείς, αλλά μπορούν να επιδεινώσουν το αναστατωμένο στομάχι.

Αποφύγετε τα ωμά φρούτα και τα λαχανικά

Όταν έχετε στομαχικές διαταραχές, οι φυτικές ίνες σε αυτά, που μπορούν να είναι ευεργετικές για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού όταν είστε υγιείς, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

Είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να νιώσετε καλύτερα για να τα προσθέσετε ξανά στη διατροφή σας. Ξεκινήστε με μικρές μερίδες μαγειρεμένων λαχανικών.

*Αν οι ενοχλήσεις ή τα γαστρεντερολογικά συμπτώματα επιμείνουν ή οξυνθούν είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: