29 Απριλίου 2024

Πρωτοβουλία του Σπύρου Κουλκουδίνα για την ενίσχυση αγροτών από την ακαρπία

 

Μία νέα και σημαντική κοινοβουλευτική πρωτοβουλία από το Βουλευτή Πιερίας κ.Σπύρο Κουλκουδίνα για το πρόβλημα της ακαρπίας που έχει πλήξει τους αγρότες των χωριών του  Δήμου Δίου-Ολύμπου, στην Πιερία.

Συγκεκριμένα, το πρόβλημα της ακαρπίας σε ακτινίδια, αμπέλια και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες έχει πλήξει την παραγωγή αλλά και το εισόδημα των αγροτών σε αυτές τις περιοχές.

Με δεδομένο ότι η ακαρπία δεν  δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, ο κ.Κουλκουδίνας ζητά από την κυβέρνηση την ανάληψη πρωτοβουλίας σε τρεις κατευθύνσεις, προκειμένου να στηριχθούν οι αγρότες:

1ον-Χορήγηση ενισχύσεων de minimis σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2ον-Ένταξη του ζητήματος που έχει προκύψει στο πλαίσιο του μηχανισμού κρατικής αρωγής για τη φετινή χρονιά.

3ον-Ενεργοποίηση της επιδότησης ασφαλίστρων για αυτές τις καλλιέργειες , προκειμένου να χορηγείται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.

Άλλωστε η επιδότηση ασφαλίστρων σε ποσοστό 50% σε ορισμένες καλλιέργειες και προϊόντα για να μπορούν να δίνονται αποζημιώσεις, προβλέπεται και από το πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως αναφέρει ο κ.Κουλκουδίνας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ.Κουλκουδίνα:

 

                                      Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Κύριε Υπουργέ

Το πρόβλημα της ακαρπίας σε ακτινίδια, αμπέλια και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες έχει πλήξει την παραγωγή αγροτών στα χωριά του Δήμου Δίου-Ολύμπου, στην Πιερία.

Επακόλουθο της απώλειας παραγωγής είναι και η απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες της περιοχής.

Πρόσφατα μάλιστα η εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, που εκδηλώθηκε με σφοδρές ανεμοθύελλες, δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα στις καλλιέργειες.

Όπως όλοι γνωρίζουν, το φαινόμενο της ακαρπίας δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ αν και στα πλαίσια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έχει ενταχθεί η πρόβλεψη για την επιδότηση ασφαλίστρων σε ορισμένες καλλιέργειες και προϊόντα για να μπορούν να δίνονται αποζημιώσεις.

Με δεδομένο όμως το πρόβλημα της ακαρπίας  που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στις περιοχές του Δήμου Δίου-Ολύμπου στις καλλιέργειες φρούτων αλλά και στις δενδρώδεις καλλιέργειες είναι ιδιαίτερα οξύ και παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της χώρας, είναι αδήριτη ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την πλευρά της Πολιτείας.

Οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να επικεντρωθούν σε στόχους, όπως:

-Χορήγηση ενισχύσεων de minimis σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

-Ένταξη του ζητήματος που έχει προκύψει στο πλαίσιο του μηχανισμού κρατικής αρωγής για τη φετινή χρονιά.

-Ενεργοποίηση της επιδότησης ασφαλίστρων για αυτές τις καλλιέργειες, προκειμένου να χορηγείται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, για τη στήριξη των αγροτών που έχει πληγεί η παραγωγή τους από την ακαρπία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: