25 Απριλίου 2024

Ναι από την ΑΔΑΕ στην ενημέρωση Ανδρουλάκη για την παρακολούθησή του - Θα ζητήσει από την ΕΥΠ τον φάκελο


Εξελίξεις
στην υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, με την ΑΔΑΕ να υπερψηφίζει (με ψήφους 4-3) το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με το οποίο ζητούσε να ενημερωθεί για τους λόγους της παρακολούθησής του.

Αυτό που αναμένεται πλέον είναι η ΑΔΑΕ να ζητήσει από την ΕΥΠ τον φάκελο της υπόθεσης Ανδρουλάκη και την εισαγγελική παραγγελία που "συναίνεσε" στο να μπει σε καθεστώς παρακολούθησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η επιστολή αναμένεται να σταλεί αύριο ενώ η Υπηρεσία Πληροφοριών πρέπει να απαντάσει εντός δέκα ημερών.

Ο δρόμος για την ενημέρωση του Νίκου Ανδρουλάκη άνοιξε μετά την απόφαση "βόμβα" του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο της ΝΔ που περιόριζε την ενημέρωση των θυμάτων παρακολούθησης.

Το σκεπτικό του ΣτΕ

Το σκεπτικό του το Συμβούλιο της Επικρατείας χαρακτήρισε θεσμικό αντίβαρο την υποχρέωση της ενημέρωσης του παρακολουθούμενου όταν λήξει ο σκοπός της παρακολούθησης.

"Όπως έχει επίσης κριθεί, οι αρμόδιες εθνικές αρχές, στις οποίες παρασχέθηκε από τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών πρόσβαση στα διατηρούμενα δεδομένα για τους προαναφερόμενους σκοπούς, οφείλουν, στο πλαίσιο των ισχυουσών εθνικών διαδικασιών, να ενημερώνουν σχετικά τα υποκείμενα των δεδομένων, εφόσον και από τη στιγμή που η ενημέρωση δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις έρευνες που οι εν λόγω αρχές διεξάγουν" αναφερόταν χαρακτηριστικά..thetoc.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: