21 Απριλίου 2024

Κουρασμένοι λόγω… άνοιξης ο ένας στους πέντε


 Εξάντληση φέρνει η άνοιξη σε όσους ο οργανισμός προσπαθεί (λίγο παραπάνω) να προσαρμοστεί στις μεγαλύτερες ημέρες και θερμοκρασίες της άνοιξης και του καλοκαιριού

 Μπορεί ο ανοιξιάτικος καιρός και οι μέρες που μεγαλώνουν να βελτιώνουν τη διάθεσή μας, όμως οι εναλλαγές στις θερμοκρασίες μέχρι να σταθεροποιηθούν οι … καλοκαιρινές θερμοκρασίες και το άνθισμα της φύσης, φέρνει σε πολλούς μια κούραση, συνήθως κατά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Η λεγόμενη εαρινή κόπωση, εμφανίζεται σε ένα στα πέντε άτομα, δηλαδή περίπου στο 20% του γενικού πληθυσμού, με το 60% αυτών, να είναι γυναίκες.  Συνήθως διαρκεί λίγες μέρες ή εβδομάδες, επιβαρύνοντας την ποιότητα ζωής όσων ταλαιπωρεί, αφού η διάθεσή τους δεν είναι και στα καλύτερά της, ενώ η ενέργειά τους είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Συνήθως η κούραση που νιώθουν είναι ανεξήγητη, που φέρνει μαζί της και αδυναμία συγκέντρωσης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται και από κράμπες, μουδιάσματα ή και ταχυκαρδία.

Ο λόγος των συμπτωμάτων αυτών είναι η προσπάθεια του οργανισμού να μπει σε καλοκαιρινούς ρυθμούς, λειτουργία που συνοδεύεται από ορμονικές αλλαγές, αλλά και σε αλλαγές στον ύπνο, ιδίως μετά την αλλαγή στη θερινή ώρα.

Φυσικά, η διατροφή έχει σημασία, οπότε αν η εαρινή κόπωση «χτύπησε την πόρτα» σας, γιαούρτι, φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί υπόσχονται να βοηθήσουν την κατάσταση, σε αντίθεση με τα γλυκά, τα fast food, τα αλλαντικά – ιδίως τα καπνιστά, τον καφέ και το αλκοόλ.

Σύμμαχος είναι και ο ύπνος και ένα ήπιο καθημερινό περπάτημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: