29 Απριλίου 2024

Ποια βιταμίνη βοηθάει στην προστασία από τον καρκίνο – Ελπιδοφόρα μελέτη με τη συμμετοχή Έλληνα επιστήμονα

 Ποια βιταμίνη βοηθάει στην προστασία από τον καρκίνο

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, με τη συμμετοχή Έλληνα επιστήμονα, ανακάλυψε ότι μια συγκεκριμένη βιταμίνη ενθαρρύνει την ανάπτυξη ενός τύπου βακτηρίων του εντέρου που βελτιώνει την ανοσία στον καρκίνο.

Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Francis Crick, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και το Πανεπιστήμιο του Aalborg στη Δανία.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια στα οποία δόθηκε διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D είχαν καλύτερη ανοσολογική αντίσταση σε πειραματικά μεταμοσχευμένους καρκίνους και βελτιωμένες αποκρίσεις στην ανοσοθεραπεία. Αυτό το αποτέλεσμα φάνηκε επίσης όταν χρησιμοποιήθηκε η επεξεργασία γονιδίων για την αφαίρεση μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με τη βιταμίνη D στο αίμα και την κρατά μακριά από τους ιστούς.

Παραδόξως, η ομάδα διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D δρα στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου, τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν την ποσότητα ενός βακτηρίου που ονομάζεται Bacteroides fragilis. Αυτό το βακτήριο έδωσε στα ποντίκια καλύτερη ανοσία στον καρκίνο, καθώς οι μεταμοσχευμένοι όγκοι δεν αναπτύχθηκαν τόσο πολύ, αλλά οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι πώς.

Για να ελεγχθεί εάν τα βακτήρια από μόνα τους μπορούσαν να προσφέρουν καλύτερη ανοσία κατά του καρκίνου, τα ποντίκια που ακολουθούσαν κανονική διατροφή έλαβαν Bacteroides fragilis. Αυτά τα ποντίκια είχαν επίσης μεγαλύτερη ικανότητα να αντισταθούν στην ανάπτυξη του όγκου, αλλά αυτό δεν συνέβη όταν τα ποντίκια τέθηκαν σε δίαιτα με έλλειψη βιταμίνης D.

Επιβεβαιώνοντας προηγούμενες μελέτες

Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει μια σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου στους ανθρώπους, αν και τα στοιχεία δεν ήταν πειστικά.enikos.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: