24 Απριλίου 2024

Άρειος Πάγος: Τι αναφέρει το σκεπτικό των δικαστών για το «μπλόκο» στους «Σπαρτιάτες»

 Σπαρτιάτες Βασίλης Στίγκας

«Καταδεικνύεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός αρχηγός του κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», το οποίο υποκαθιστά τη «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» ουδέποτε αποδοκίμασε ή απεμπόλησε, έστω και κατ’ ελάχιστον, την προηγούμενη -ως ηγετικό στέλεχος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ- ρητορική μίσους, τη βίαιη και ρατσιστική δράση του, στα πλαίσια του εγκληματικού μηχανισμού του ως άνω κόμματος, (…)» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό τους οι δικαστές του Α1 πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου για το «μπλόκο» του κόμματος «Σπαρτιάτες» για τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Της Άννας Κανδύλη

Αφιερώνοντας πάνω από 50 σελίδες στο εν λόγω κόμμα, σημειώνουν πως «στην προκειμένη περίπτωση προκύπτει ότι το κόμμα «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», του οποίου πραγματικός ηγέτης είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης (…) προωθεί μια πολιτική που δεν σέβεται τη δημοκρατία και στοχεύει στην αποδυνάμωση και κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών του κράτους δικαίου, ιδίως με τη χρήση βίας ή την προτροπή άσκησης βίας, καθώς και τη δικαιολόγηση αυτής, την προώθηση ολοκληρωτικών ιδεολογιών, τη διάδοση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ιδεών και ξενοφοβίας, την επιδοκιμασία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, το μίσος κατά προσώπων και ομάδων, ενέργειες και διακηρύξεις που απειλούν την ειρηνική συμβίωση των κοινωνικών ομάδων στη χώρα. Κατ΄ακολουθίαν των ανωτέρω, το κόμμα «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ πρέπει να μην ανακηρυχθεί και εντεύθεν να μη συμμετάσχει στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9-6-2024».

Στο σκεπτικό αναφέρονται και σειρά δηλώσεων στήριξης του Ηλία Κασιδιάρη προς το κόμμα του Βασίλη Στίγκα μέχρι και την ημέρα των εθνικών εκλογών στις 25 Ιουνίου 2023.

«Στις 23-6-2023, ο Βασίλειος Στίγκας μαζί με τους βουλευτές των Σπαρτιατών Αθανάσιο Χαλκιά, Κων/νο Φλώρο και Χαράλαμαπο Κατσιβαρδά, είχαν φωτογραφηθεί στα Διόδια της Ελευσίνας, κρατώντας ένα μεγάλο πανώ, το οποίο έγραφε «Λευτεριά στον Κασιδιάρη ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ». Τόσο ο Βασίλειος Στίγκας, όσο και ο νεοεκλεγείς βουλευτής Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς στις πρώτες δηλώσεις τους μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων έκαναν ειδική μνεία στον Ηλία Κασιδιάρη. (…) Το γραφείο από όπου έγιναν οι δηλώσεις ανήκει στον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά, ο οποίος στις εκλογές της 21-5-2023 βρισκόταν στα ψηφοδέλτια του κόμματος «ΕΛΛΗΝΕΣ», ενώ το 2015 ήταν υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές με το κόμμα της Χρυσής Αυγής».

Οι δικαστές αναφέρονται και στην δήλωση Στίγκα στις 31-8 στη Βουλή περί εκβιασμών και Greek mafia στο κόμμα που οδήγησε στην ποινική δίωξη σε βάρος 11 βουλευτών που εκλέχθηκαν με τους «Σπαρτιάτες».

«Παρέστησαν αυτοί από κοινού ψευδώς στους εκλογείς, προκειμένου οι τελευταίοι να ψηφίσουν τους ίδιους και το κόμμα τους, ότι είναι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος “Σπαρτιάτες”, με αρχηγό τον Βασίλειο Στίγκα και ακολουθούν τις αρχές του συγκεκριμένου κόμματος, του οποίου η οργάνωση και η δράση πληροί τις προϋποθέσεις της εκλογικής νομοθεσίας και εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η αλήθεια όμως ήταν ότι αυτοί είχαν επιλεγεί από τον Ηλία Κασιδιάρη και όχι από τον Βασίλειο Στίγκα, ότι χάρη στη στήριξη του πρώτου είχαν εκλεγεί βουλευτές και ότι αναγνώριζαν ως πραγματικό τους αρχηγό τον ανωτέρω, ο οποίος τους καθοδηγούσε από τις φυλακές. Είχαν μάλιστα, ήδη προ των εκλογών, εξυφάνει σχέδιο, βάσει του οποίου, αμέσως μετά την εκλογή τους, θα ανέτρεπαν τον Βασίλειο Στίγκα και θα όριζαν νέο αρχηγό του κόμματος τον πλήρως ελεγχόμενο από τον Ηλία Κασιδιάρη, Χαράλαμπο Κατσιβαρδά» σημειώνουν οι δικαστές.

Και συμπληρώνουν: «Οι ανωτέρω προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα των “Σπαρτιατών” ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία».

Κατόπιν των παραπάνω καταλήγουν ότι «προκύπτει σαφώς ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης ασκεί τουλάχιστον από τις 8-6-2023, την πραγματική ηγεσία του κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», του οποίου οργάνωσε και τον προεκλογικό αγώνα με επανειλημμένες αναρτήσεις του στο διαδίκτυο, παρότι κρατούμενος. Όλοι οι βουλευτές του εν λόγω κόμματος καθοδηγούνται από τον πραγματικό αρχηγό αυτού, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος, μετά τον αποκλεισμό των κομμάτων «Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ» και «ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» από τις εθνικές εκλογές στις 21-5-2023 και 25-6-2023 αντίστοιχα, μεθόδευσε την ανάληψη της πραγματικής ηγεσίας του κόμματος “ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ” από τον ίδιο, προβαίνοντας στις προαναφερθείσες ενέργειές του. Η άσκηση της πραγματικής ηγεσίας του ως άνω κόμματος από τον Ηλία Κασιδιάρη προκύπτει και από τις προαναφερθείσες δηλώσεις του φερόμενου ως αρχηγού Βασιλείου Στίγκα, ο οποίος ευχαριστεί δημοσίως τον Ηλία Κασιδιάρη για τη στήριξη του κόμματος “ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ”, τον χαρακτηρίζει ως κηροζίνη, παραδέχεται ότι αρκετά στελέχη των “ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ” προέρχονται από το κόμμα “ΕΛΛΗΝΕΣ”, μετά δε τις καταγγελίες του Βασιλείου Στίγκα περί μεθοδεύσεων για απομάκρυνσή του από την προεδρία του κόμματος, υποδεικνύοντας τον Ηλία Κασιδιάρη, κατήγγειλε ότι βουλευτές του κόμματος επισκέπτονταν αυτόν στις φυλακές για να λάβουν οδηγίες».enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: