18 Απριλίου 2024

Φιλοξενία δύο περιβαλλοντικών προγραμμάτων «Erasmus» στον Δ. Κατερίνης

* Με διεθνή συμμετοχή εκπροσώπων από εννέα χώρες

* Αντιδήμαρχος, Ηλίας Τάπρας: Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία, αναδεικνύει τον κοινωνικό πολιτισμό, στηρίζει τον τουρισμό και αποτελεί πηγή αναπτυξιακού πλούτου!

Δυο διεθνείς συναντήσεις φιλοξένησε αυτό το διάστημα ο Δήμος Κατερίνης με συμμετοχή εκπροσώπων από εννέα χώρες που υλοποιούν σειρά περιβαλλοντικών δράσεων. Η πρώτη ομάδα φιλοξενήθηκε από 7/4 έως και 16/4/2024 και υλοποίησε δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Erasmus +», ενώ η άλλη ομάδα φιλοξενείται από 15/4 και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 19/4/2024, στο πλαίσιο του προγράμματος «Erasmus KA2».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΝΕΩΝ «ERASMUS

Στο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων «Erasmus +» που χρηματοδοτήθηκε από την Commission, υλοποιήθηκε στην Παραλία Κατερίνης με τη συμμετοχή 36 νέων κάτω των 30 ετών από Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Σερβία και Λετονία. Επίσης, συμμετείχε μία Πακιστανή που ζει στην Ιταλία, καθώς επίσης και μία Ταϊβανή που ζει στη Γαλλία.

Η θεματική που επιλέχθηκε, αφορούσε στη διαχείριση των πλαστικών αλλά και των αποβλήτων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων και, συγκεκριμένα, έγιναν δραστηριότητες κατά ομάδες, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις ως προς το ποια είναι τα απόβλητα που παράγουν πιο πολύ οι κοινωνίες και δημιουργήθηκαν κάποια χειροποίητα γραφικά. Επίσης, κάθε ομάδα του προγράμματος έφτιαξε και μια ταινία μικρού μήκους τεσσάρων λεπτών με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρωί της Κυριακής 14/4, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν και συνάντηση - συζήτηση με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ηλία Τάπρα, ο οποίος αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου, Γιάννη Ντούμου, αναφέρθηκε στους τρόπους και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στον Δ.Κατερίνης προκειμένου να επικρατεί καθαριότητα παντού και ιδίως στην παραλιακή ζώνη.

Τόνισε ακόμη ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται αφορούν όχι μόνο το περιβάλλον, αφορούν και την υγεία δημοτών και επισκεπτών, την αισθητική, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, στοιχεία δηλαδή που στηρίζουν την ανάπτυξη της περιοχής. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των συμμετεχόντων και ακολούθησε συζήτηση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Δ.Κατερίνης, Κώστας Κιτιξής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ERASUS ΚΑ2»

Επίσης, το πρωί της Τρίτης 16/4, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Erasmus KA2» (Project: “Lets go Green!” / 3η συνάντηση, με θέμα την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την μείωση απορριμμάτων), πραγματοποίησαν και συνάντηση - συζήτηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Κατερίνης. Στο πρόγραμμα, που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 19/4/2024, συμμετέχουν 6 χώρες και συγκεκριμένα η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ελλάδα. 

Σε αυτή τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, σχολείο υποδοχής είναι το 2ο ΕΠΑΛ ΚΑΤΕΡΊΝΗΣ. Οι ομάδες των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή του σχολείου, Αθανάσιο Καρακούση, από την υπεύθυνη του προγράμματος, Γλυκερία Θανουρή, και από μέλη της παιδαγωγικής ομάδας που αποτελείται από εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου, επισκέφτηκαν το Δημαρχείο και παρακολούθησαν την ενημέρωση - συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μίλησε ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου, Χαράλαμπος Φωκαΐδης, ο οποίος αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου, Γιάννη Ντούμου, αναφέρθηκε σε θέματα περιβάλλοντος που διαχειρίζεται ο Δ.Κατερίνης. Εξειδικευμένα για τα θέματα αυτά μίλησε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Καθαριότητας, Γιάννης Βαρβαρέζος

Δεν υπάρχουν σχόλια: