16 Μαΐου 2024

Διαψεύδει η κυβέρνηση το δημοσίευμα για μεταφορά 250 κοντέινερ με οπλισμό στην Ουκρανία – Τι λέει η αντιπολίτευση

 Διαψεύδει η κυβέρνηση το δημοσίευμα για μεταφορά 250 κοντέινερ με οπλισμό στην Ουκρανία – Τι λέει η αντιπολίτευση

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στρατιωτικό εξοπλισμό και πολεμικό υλικό σε 250 κοντέινερ, τα οποία μεταφέρθηκαν με τρένα προς την Ρουμανία και τα οποία θα μεταφερθούν σε ουκρανικό έδαφος με ευθύνη των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, απαντώντας στη βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, που του ζήτησε να τοποθετηθεί για το θέμα, διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα για μεταφορά οπλισμού στην Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει μεταφορά οπλισμού στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Άμυνας απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία μεταφορά, αλλά υπάρχει πώληση πεπαλαιωμένου πολεμικού υλικού σε άλλες χώρες βάσει σχετικών συμφωνιών και πρόσθεσε πως «δεν έχουμε αποκρύψει σε ποιόν και τί πουλάμε στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών της χώρας. Πουλάμε πεπαλαιωμένο υλικό σε Τσεχία και ΗΠΑ ενώ εξοικονομούμε πόρους, με δεδομένο ότι η καταστροφή, και μόνο, του υλικού αυτού, θα υπερέβαινε τα 100 εκ ευρώ, σημείωσε καλώντας τη βουλευτή «να μη γινόμαστε ακόλουθοι πρωτοσέλιδων».

Υπενθυμίζεται ότι θέμα ημερήσιας διάταξης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, είναι η επεξεργασία του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ με τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις» στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Σε σχέση με το σοβαρό θέμα που αναφέρει στο σημερινό δημοσίευμά της η Εφημερίδα των Συντακτών και την άρνηση των εργαζομένων του Λιμένα Θεσσαλονίκης και της Hellenic Train να μεταφέρουν 250 κοντέινερ επικίνδυνου οπλισμού με προορισμό την Ουκρανία», και ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, έκανε παρέμβαση στον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Δένδια.

«Η απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης», σημειώνει το ΚΚΕ, «ήταν ουσιαστικά μια προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, με δεδομένο ότι ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για 65 κοντέινερ και όχι για 250, τα οποία περιέχουν περισσευούμενο οπλισμό που θα πωληθεί στην Τσεχία».

«Τελικά τι ισχύει αυτό που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον Λιμένα Θεσσαλονίκης και στην Hellenic Train και οι οποίοι αρνήθηκαν να μεταφέρουν το επικίνδυνο φορτίο ή αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του υπουργού της, η οποία μάλιστα ακόμα οφείλει απαντήσεις για το περιεχόμενο των συμφωνιών που έχει υπογράψει με το καθεστώς Ζελένσκι;» αναφέρει, τέλος, το ΚΚΕ.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε μέσω δήλωσής του και ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος επισήμανε: «Σήμερα σε ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών αποκαλύπτεται πως παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία με αποστολή πολεμικού υλικού, το τελευταίο διάστημα αποστέλλονται αγνώστου τύπου πυρομαχικά και όπλα».

«Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ αρχικός στόχος ήταν η μεταφόρτωσή τους μέσα στην πόλη, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κάτι που δεν έγινε λόγω αντίδρασης των εργαζομένων», συμπλήρωσε.

«Το υπουργείο Άμυνας οφείλει συγκεκριμένες απαντήσεις. Πότε, πόσα και τι πυρομαχικά και λοιπά είδη πολεμικού υλικού έφυγαν από την Ελλάδα και με ποιο προορισμό; Στη βάση ποιας συμφωνίας και με ποιον έχει γίνει αυτή η αποστολή; Ποια μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί για τη μεταφορά τους; Γιατί η κυβέρνηση εν κρυπτώ εξακολουθεί να εμπλέκει την Ελλάδα σε πολεμικές επιχειρήσεις; Πότε η κυβέρνηση θα ενημερώσει με ακρίβεια την αντιπολίτευση για ενέργειες που διακινδυνεύουν το κύρος και τον ρόλο της χώρας στην περιοχή;», συνεχίζει και καταλήγει:

«Καλώ, για ακόμα μια φορά, τον πρωθυπουργό να σταματήσει να εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνα παιχνίδια και να ζητήσει άμεσα τη σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι απαράδεκτο ο κ. Μητσοτάκης να καταφεύγει σε ψέματα και ανακρίβειες σε τόσο κρίσιμα ζητήματα απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Μάλιστα, το κόμμα της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση με θέμα την «εν κρυπτώ στρατιωτική βοήθεια με όπλα και πυρομαχικά της Ελλάδας στην Ουκρανία παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού».

Την ερώτηση συνυπογράφουν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, η γραμματέας της Κ.Ο. Πέτη Πέρκα και η αρμόδια τομεάρχης Σία Αναγνωστοπούλου.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «σε παρέμβαση της Σίας Αναγνωστοπούλου, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων, η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν παντελώς ασαφής». «Ο υπουργός διέψευσε το δημοσίευμα χωρίς να το διαψεύδει συνεχίζοντας για ακόμα μια φορά το αξίωμα της κυβέρνησης: κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το εθνικό συμφέρον της χώρας συνιστούν αποκλειστική μυστική “ιδιωτική” αρμοδιότητα της κυβέρνησης», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Η Νέα Αριστερά έχει τονίσει επανειλημμένως ότι: πρώτον, είναι κατά της αποστολής στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία και υπέρ της άσκησης διπλωματίας και της ανάληψης πρωτοβουλιών για κατάπαυση του πυρός και ειρήνευση, δεύτερον, δεν μπορεί να αποδυναμώνεται αμυντικά η χώρα εξαιτίας των μυστικών διαβουλεύσεων του κ. Μητσοτάκη και τρίτον, κάθε ευρώ του φορολογούμενου πολίτη πρέπει να ισοδυναμεί με ένα (1) ευρώ άμυνας».

«Λυπούμαστε, γιατί τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (αξιωματικής και λοιπής) δεν έδωσαν καμία σημασία στο πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών αλλά και στις πληροφορίες που υπήρχαν τις τελευταίες μέρες ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης υπάρχουν έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων με αφορμή τη μεταφόρτωση πυρομαχικών και όπλων και δεν έθεσαν ερωτήσεις στον υπουργό Εθνικής Άμυνας», τονίζει η Νέα Αριστερά και καταλήγει:

«Εμείς, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, διεκδικούμε διαρκώς να είναι όλα στο φως και δεν συμμεριζόμαστε καθόλου τη λογική προσωπικών τηλεφωνημάτων βουλευτών προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για πληροφορίες (ο κ. Δένδιας είπε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κόμματος). Επειδή, λοιπόν, οι απαντήσεις του υπουργού ουδόλως μας κάλυψαν επανερχόμαστε με την κατάθεση της Ερώτησης και καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα»

 .enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: