18 Μαΐου 2024

Καρκίνος: 32 τύποι «καραδοκούν» αν το βάρος σας δεν είναι σε υγιή επίπεδα


 Είναι γνωστό πως ο καρκίνος συνδέεται με την παχυσαρκία, ωστόσο νέα μελέτη- ορόσημο αποκαλύπτει με ακρίβεια το μέγεθος του κινδύνου. 

 Νέα πρωτοποριακή μελέτη ρίχνει περαιτέρω φως στο πολυσυζητημένο ζήτημα «παχυσαρκία και καρκίνος», αποκαλύπτοντας πως ο ρόλος που παίζει η υπερβολική συσσώρευση λίπους στην εμφάνιση της σοβαρής αυτής νόσου είναι ακόμη μεγαλύτερος από ό,τι φανταζόμασταν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, η παχυσαρκία συνδέεται με περισσότερους από 30 τύπους καρκίνου και όχι με 13 όπως γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι για κάθε αύξηση της τάξεως των πέντε βαθμών στον δείκτη μάζας σώματος (ο ΔΜΣ αντιπροσωπεύει έναν δείκτη παχυσαρκίας των ατόμων), αύξησε τις πιθανότητες εμφάνισης αρκετών κοινών τύπων καρκίνου κατά 24% για τους άνδρες και κατά 12% για τις γυναίκες. Η ίδια αύξηση συνδέθηκε με άλλους 19 τύπους καρκίνους, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατά 17% για τους άνδρες και κατά 13% για τις γυναίκες.

Περίπου 4 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να τροφοδοτηθούν από την παχυσαρκία συνολικά, προτείνει η έρευνα.

«Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα. Εάν μπορέσουμε να αποτρέψουμε την παχυσαρκία, θα καταφέρουμε να προλάβουμε πολλούς τύπους καρκίνου που σχετίζονται με τη διατροφή. Είναι αναγκαίο η υγιεινή επιλογή τροφίμων να αποτελεί μια εύκολη- προσβάσιμη επιλογή για όλους», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Αναλυτικά η έρευνα

Στη μελέτη, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Lund στο Μάλμο της Σουηδίας, συμμετείχαν 4,1 εκατομμύρια άτομα, των οποίων το βάρος και ο τρόπος ζωής παρακολουθήθηκε για περίπου 40 χρόνια.

Περίπου 332.500 περιπτώσεις καρκίνου εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και από αυτές, φάνηκε να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και της νόσου σε ποσοστό 40%.

Συνολικά, οι ερευνητές εντόπισαν 32 τύπους καρκίνου να συνδέοντα με την παχυσαρκία, υπερδιπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με τους 13 που είχε εντοπίσει ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο το 2016.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μέσω βιολογικών μηχανισμών όπως η χρόνια φλεγμονή, οι αλλαγές στο μεταβολισμό καθώς και στα επίπεδα των ορμονών.

Η μειωμένη συμμετοχή σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο και η μειωμένη αποτελεσματικότητα των διαδικασιών προσυμπτωματικού ελέγχου σε άτομα που ζουν με παχυσαρκία μπορεί επίσης να αποτελούν παράγοντες.

«Η πρόληψη σώζει»

Ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Μινγκ Σουν, δήλωσε:

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο αντίκτυπος της παχυσαρκίας στην εμφάνιση καρκίνου μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ό,τι ήταν γνωστό στο παρελθόν, καθώς αποτελεί παράγοντα κινδύνου για περισσότερους τύπους και μάλιστα πιο σπάνιους».

Ο ίδιος πρόσθεσε:

«Πιθανώς υποτιμούμε τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στα προγράμματα πρόληψης του καρκίνου. Όλοι πρέπει να είμαστε σε θέση να ζήσουμε μια καλύτερη και πιο υγιή ζωή. Αυτό ξεκινά από επιλογές του τρόπου ζωής, όπως η καλή διατροφή, η τακτική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος».

«Όπως πάντα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ωστόσο έχουμε πλέον στα χέρια μας μια πραγματικά ισχυρή ανάλυση μεγάλης κλίμακας», κατέληξε.vita.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: