3 Μαΐου 2024

Εορτολόγιο – Μεγάλη Παρασκευή: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Μαΐου

 

Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή το εορτολόγιο περιλαμβάνει όσους φέρουν το όνομα Διόδωρος, Ροδόπη, Ροδώπη, Μαύρος, Μαύρα, Μαυρούλα, Μαυρίτσα.

Άγιοι Διόδωρος και Ροδοπιανός ο Διάκονος

Σύμφωνα με το Saint.gr, οι Άγιοι αυτοί έζησαν στα χρόνια του βασιλιά Διοκλητιανού (302 μ.Χ.) και για την πίστη τους στον Χριστό υπέμειναν πολλές βρισιές και μαστιγώσεις από τους στρατιώτες της πόλης Αφροδισίας της Καριάς (χώρα της Μικράς Ασίας, που καταλάμβανε την νοτιοδυτική γωνία της, απέναντι του χώρου μεταξύ των νησιών Σάμου και Ρόδου). Τελικά λιθοβολήθηκαν από τους ίδιους και έτσι παρέδωσαν την ψυχή τους στον στεφανοδότη Θεό.

Αγία Μαύρα

Σύμφωνα με το SanSimera.gr, η Αγία Μαύρα είναι μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 3 Μαΐου, μαζί με του συζύγου της Τιμόθεου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Μαύρα, Μαύρος και Μαυρουδής.

Η Μαύρα με τον Τιμόθεο ήταν ένα νιόπαντρο ζευγάρι που ζούσε στη Θηβαΐδα της Αιγύπτου τον 3ο αιώνα. Μαρτύρησαν με σταυρικό θάνατο, επειδή αρνήθηκαν να αποκηρύξουν την πίστη τους.

Η Αγία Μαύρα είναι πολιούχος της Λευκάδας, από την οποία πήρε το νησί το όνομά του κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας (Santa Maura).

Δεν υπάρχουν σχόλια: