13 Μαΐου 2024

Συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η ατζέντα, ποιοι θα καθίσουν στο τραπέζι και οι συμφωνίες

 Μητσοτάκης Ερντογάν

Μία επίσκεψη εξπρές για λίγες ώρες αναμένεται να πραγματοποιήσει την Δευτέρα στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση των δύο ηγετών γίνεται σε ένα ταραγμένο περιφερειακό περιβάλλον. Πρόκειται για το τέταρτο ραντεβού το τελευταίο 10μηνο ανάμεσα στον Μητσοτάκη και Ερντογάν και είναι σαφές ότι μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την προοπτική και το βάθος που μπορεί να έχει από εδώ και πέρα η ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Είναι σαφές ότι για την Αθήνα είναι πολιτικό στοίχημα η επαναβεβαίωση της βούλησης και των δύο πλευρών για ήρεμα νερά σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, ιδίως ενόψει της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να κάνουν και μία επισκόπηση της προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από το τελευταίο ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος επαφών των δύο πλευρών στους τρεις άξονες της προσέγγισης: πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Παράλληλα φαίνεται ότι είναι χαμηλές οι προσδοκίες της Αθήνας για την λεγόμενη «βαριά» ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Αθήνα φαίνεται ότι αξιολογεί ως μάλλον δύσκολο σε αυτή την συγκυρία οι δύο ηγέτες να μπουν σε συζήτηση για τον πυρήνα για την μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Δεν εφησυχάζουν στην Αθήνα

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα φέρεται να είναι υποψιασμένη και δεν εφησυχάζει ενόψει του αυριανού ραντεβού καθώς τις τελευταίες εβδομάδες μαζεύονται «σύννεφα» πάνω από τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισημοποιήσει την δυσαρέσκεια του για την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει σε τζαμί ένα από σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία, την Μονή της Χώρας.

Επιπλέον αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων που έχει προκαλέσει την αντίδραση της τουρκικής πλευράς. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και με βάση τα προβλεπόμενα περιβαλλοντικά κριτήρια θα δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, είναι προετοιμασμένος και αναμένεται να απαντήσει σε τυχόν ισχυρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα ή για άλλα θέματα – «αγκάθια» των διμερών σχέσεων.

Θα συζητηθούν τα επόμενα ορόσημα και ένα κρίσιμο ραντεβού

Την Δευτέρα αναμένεται να γίνουν γνωστά και τα επόμενα ορόσημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τα δύο ραντεβού των δύο ηγετών σε επίπεδο κορυφής.

Το πρώτο είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις αρχές Ιουλίου στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το σημαντικότερο ραντεβού αναμένεται να είναι αυτό που θα γίνει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το ραντεβού, ανάλογα με το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί, αναμένεται οι δύο ηγέτες να διερευνήσουν πλέον την προοπτική να δώσουν ένα «σινιάλο» στους δύο υπουργούς Εξωτερικών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, την Δευτέρα κατά την διάρκεια των δηλώσεων των δύο ηγετών αναμένεται να ανακοινωθεί η καθιέρωση των μελλοντικών ραντεβού των δύο πλευρών ανά εξάμηνο ή ανά οκτάμηνο. Έτσι θα έχουμε μία κανονικοποίηση των ραντεβού Ελλάδας-Τουρκίας για τον πολιτικό διάλογο την θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Ποιοι θα συνοδεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το σχήμα που έχει καθιερωθεί να αποκαλείται «φορμάτ Βίλνιους» θα τηρηθεί και σε αυτή την συνάντηση των δύο ηγετών. Έτσι δίπλα στους δύο ηγέτες θα έχουμε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κ.κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Παρόντες θα είναι και οι διπλωματικοί σύμβουλοι του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, η Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς.

Αμέσως μετά το τετ-α-τετ των δύο ηγετών θα ακολουθήσουν οι λεγόμενες διευρυμένες επαφές. Στο τραπέζι του διαλόγου θα καθίσουν από την ελληνική πλευρά οι δύο υφυπουργοί Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αρμόδια για τον πολιτικό διάλογο και Κώστας Φραγκογιάννης αρμόδιος για την θετική ατζέντα. Από την τουρκική πλευρά θα βρίσκονται ο Μπουράκ Ακσαπάρ, που μετακομίζει σε λίγες εβδομάδες στον ΟΗΕ. Παρόντες θα είναι ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ), Ιμπραήμ Καλίν.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο Αθανάσιος Ντόκος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, η σύμβουλος Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αριστοτελία Πελώνη και η διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη.

Ποιες συμφωνίες είναι στο τραπέζι

Στο περιθώριο της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, αναμένεται να έχουμε την υπογραφή τριών συμφωνιών στο περιθώριο της συνάντησης.

Συγκεκριμένα οι δύο ηγέτες αναμένεται να ανακοινώνουν την ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου με επικεφαλής έναν Έλληνα και έναν Τούρκο επιχειρηματία και ακόμη τέσσερα άτομα, δύο από κάθε πλευρά, να τους πλαισιώνουν σε τομείς, όπως είναι ο τουρισμός και οι νέες τεχνολογίες.

Θα έχουμε μία συμφωνία για την Πολιτική Προστασία ενόψει και της θερινής περιόδου κατά την οποία οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Επιπλέον θα υπάρξει μία ακόμη συμφωνία για την Υγεία, η οποία που αφορά ανταλλαγή ιατρικής τεχνολογίας και συνεργασία ανάμεσα στις μονάδες υγείας των δύο χωρών.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 16:00 στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και στις 17:30 με 18:00 θα γίνουν οι δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 δεν αναμένεται να γίνουν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί το δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος πρόεδρος στην ελληνική αποστολή και εν συνεχεία ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από την Άγκυρα.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: