22 Μαΐου 2024

Αυτά είναι τα προϊόντα που "τσεκουρώνουν" οι πολυεθνικές στην Ελλάδα - Οι εξοργιστικές διαφορές τιμών με το εξωτερικό


 Με την ανάδειξη του διαχωρισμού της Ευρώπης σε "βορρά" και "νότο" και στο μέτωπο της ακρίβειας η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα επιτύχει αποτελέσματα στο ράφι αρκετά πριν αποφανθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δυνατότητα νέων παρεμβάσεων σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να εξαλειφθεί ή τουλάχιστον να περιοριστεί το φαινόμενο της διαφορετικής τιμολόγησης των προϊόντων από τις πολυεθνικές.

Η αναφορά συγκεκριμένων χωρών στην επιστολή του πρωθυπουργού, δεν έγινε τυχαία. Στόχος είναι να συγκροτηθεί ένα "μέτωπο" χωρών ώστε να αυξηθεί η διαπραγματευτική ισχύς και υπό το βάρος αυτής, οι εκπρόσωποι των εταιρειών να πεισθούν για την αναγκαιότητα να καταγραφεί σύγκλιση των τιμών άμεσα και όχι ύστερα από μήνες ή χρόνια. 

 Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα προϊόντα καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής όπου τα μερίδια αγορά των πολυεθνικών κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όσο ισχυρότερη η θέση των πολυεθνικών σε μια αγορά, τόσο ευκολότερη γίνεται και η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα καθώς είναι περιορισμένες οι δυνατότητες των καταναλωτών να καλύψουν τις ανάγκες τους με εναλλακτικούς τρόπους. 

 Για παράδειγμα, ένα απορρυπαντικό ρούχων που πωλείται στην Ελλάδα προς 10,9 ευρώ (ή 11,3 ευρώ στην Ισπανία) μπορεί να έχει 6,7 ευρώ στην Γερμανία. Οι βρεφικές πάνες έχουν υπερδιπλάσια τιμή στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό. Ένα πακέτο των 50 τεμαχίων πωλείται προς 12 ευρώ στην Ελλάδα όταν στην Γερμανία έχει 5,2 ευρώ ενώ το βρεφικό γάλα εξακολουθεί να πωλείται ακριβότερα και μετά τη θέσπιση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης (σ.σ το βρεφικό γάλα των 800 γραμμαρίων πωλείται προς 25 ευρώ έναντι 19 ευρώ στην Γερμανία). Υψηλές τιμές παρατηρούνται στην Ελλάδα και στα σνακ καθώς ένα σακούλι πατατάκια μπορεί να πωλείται στα 3,4 ευρώ έναντι δύο ευρώ στην Γαλλία. Το που βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής του κάθε προϊόντος παίζει σημαντικό ρόλο καθώς όλη η κατανάλωση στηρίζεται σε εισαγωγές, τόσο μεγαλύτερα είναι τα περιθώρια της κάθε εταιρείας να τιμολογήσει το προϊόν της όσο θέλει.

Η ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από συνεχείς έρευνες τιμών που θα αναδεικνύουν τις διαφορές όχι μόνο από το ένα σημείο πώλησης στο άλλο αλλά και από χώρα σε χώρα, είναι ένα θέμα που εξετάζεται σοβαρά ως μέσο πίεσης προς τις εταιρείες να συγκρατήσουν τις τιμές. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξουν επαφές και διαβουλεύσεις καθώς ο βασικός στόχος είναι να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός κάτω από το 3% φέτος και στα όρια του 2% του χρόνου.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: