6 Μαΐου 2024

Η αλλαγή στα μάτια που μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι μίας σοβαρής νόσου και οι περισσότεροι αγνοούν


 Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα πρόβλημα στα μάτια μπορεί να είναι μια πρώιμη ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό. Η κατάσταση που είναι κοινώς γνωστή ως «τεμπέλικο μάτι» ή αμβλυωπία, συχνά γίνεται αντιληπτή ως πρόβλημα όρασης που επηρεάζει μόνο τα μάτια. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι η αμβλυωπία μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από απλή διαταραχή της όρασης – θα μπορούσε να αποτελέσει δείκτη πιο σοβαρών υποκείμενων προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με ειδικούς, το «τεμπέλικο μάτι» θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα ενός ευρύτερου προβλήματος, το οποίο δεν μπορεί να διορθωθεί απλώς με ένα νέο ζευγάρι γυαλιά. Εκπρόσωπος της Oakley δήλωσε: «Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις από οπτικό ή οφθαλμίατρο είναι απαραίτητες για την έγκαιρη ανίχνευση και την κατάλληλη αντιμετώπιση της αμβλυωπίας και των σχετικών προβλημάτων υγείας. Η αμβλυωπία δεν πρέπει να υποτιμάται ή να θεωρείται μόνο ως πρόβλημα όρασης. Αντιθέτως, θα πρέπει να αποτελεί κόκκινη σημαία που θα μας ωθήσει σε περαιτέρω έρευνα για πιθανά υποκείμενα προβλήματα υγείας».

Παραδοσιακά, το «τεμπέλικο μάτι» θεωρείται ως αισθητικό ζήτημα ή πρόβλημα όρασης, όπου το ένα μάτι δεν μπορεί να επιτύχει φυσιολογική οπτική οξύτητα (διαύγεια όρασης) παρά την κατάλληλη οπτική διόρθωση, όπως γυαλιά ή φακοί επαφής. Ωστόσο, νέα δεδομένα δείχνουν ότι η αμβλυωπία μπορεί να σχετίζεται με διάφορες χρόνιες ασθένειες και καταστάσεις που επηρεάζουν διάφορα μέρη του σώματος πέρα από τα μάτια.

Το υγιεινό ρόφημα που έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθάει στην υγεία των ματιών και των οστών

Η αμβλυωπία έχει βρεθεί να συνδέεται με διάφορες χρόνιες ασθένειες και καταστάσεις. Νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Parkinson και η σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν συνδεθεί με το «τεμπέλικο μάτι», υποδηλώνοντας έναν πιθανό κοινό μηχανισμό στον εγκέφαλο, που περιλαμβάνει νευροεκφυλισμό ή εξασθενημένη νευρική σηματοδότηση.

Καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η υπέρταση και το εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν επίσης δείξει συσχετισμό με την αμβλυωπία, πιθανώς λόγω αλλαγών στη λειτουργία της καρδιάς που επηρεάζουν τη ροή του αίματος προς το μάτι και επιδρούν στην λειτουργία του.

Μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη «τεμπέλικου ματιού» μέσω συστηματικής φλεγμονής και καρδιακών επιπλοκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: