14 Μαΐου 2024

Πάσχετε από ουρική αρθρίτιδα; Δείτε σε ποια τρόφιμα θα πείτε όχι

 


Η ουρική αρθρίτιδα έχει αυξηθεί σε συχνότητα τις τελευταίες δεκαετίες και επηρεάζει περίπου το 1-2% του Δυτικού Κόσμου κάποια στιγμή στη ζωή του.

Θεωρείται ότι οφείλεται στους αυξημένους παράγοντες κινδύνου που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και τις αλλαγές στη διατροφή. Στο παρελθόν η ουρική αρθρίτιδα είχε χαρακτηριστεί ως "νόσος των βασιλέων" ή "νόσος των πλουσίων".

Η ουρική αρθρίτιδα ή αλλιώς και ποδάγρα, εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες σε αναλογία 5:1

, ενώ η εμφάνιση της νόσου είναι πιο πιθανή και σίγουρα αυξάνεται όταν οι άνδρες διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους.

Στη χώρα μας το 4,7% αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τη νόσο με συνέπεια να υποβαθμίζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής τους. Η ποδάγρα είναι αρκετά επώδυνη και συνδέεται από κινητικά προβλήματα. Δημιουργείται κυρίως από την αυξημένη πρόσληψη τροφών, υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες, ή από ελαττωμένη απέκκριση των πουρινών αυτών από τον οργανισμό.

Είναι προφανές ότι για ακόμη μία φορά η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία μιας νόσου.

Τροφές που απαγορεύονται σε άτομα με υψηλό ουρικό οξύ

:

Εντόσθια ( συκώτι, νεφρά), σάλτσες και ζωμός κρέατος, σαρδέλες, μύδια , αυγοτάραχο, αντζούγιες, κυνήγι, αμύγδαλα, ζύμη.

Τροφές που επιτρέπονται με μέτρο σε άτομα με υψηλό ουρικό οξύ:

Κρέας, γαλοπούλα, ψάρια, κοτόπουλο, φασόλια, ντομάτα, σπανάκι, αρακάς μανιτάρια

Τροφές που επιτρέπονται σε άτομα με υψηλό ουρικό οξύ:

Γάλα, γιαούρτι, λάδι, τσάι ,τυρί, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, καλαμπόκι, μέλι, ξηροί καρποί, χόρτα, φρούτα .

Για την πρόληψη μελλοντικών προσβολών οξείας ουρικής αρθρίτιδας θα πρέπει να μην ξεχνάτε την :

  • Αποφυγή τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως π.χ. εντόσθια, ζωμός κρέατος, μύδια, στρείδια, αυγοτάραχο, σαρδέλες, ρέγγα κ.ά.
  • Απώλεια βάρους.
  • Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
  • Λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών σε καθημερινή βάση.
  • Αποφυγή επαναλαμβανόμενων μικροτραυματισμών κατά τη διάρκεια ασκήσεων ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων

Επιπλέον επιστημονικές πληροφορίες για τη νόσο

Περίπου 12% των αιτιών που προκαλούν ουρική αρθρίτιδα οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες και συνδέονται στενά με την κατανάλωση αλκοολούχων και ποτών που περιέχουν φρουκτόζη, όπως επίσης την κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών. Στους παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την έναρξη της πάθησης περιλαμβάνονται επίσης το τραύμα και η χειρουργική επέμβαση. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι διατροφικοί παράγοντες που κάποτε θεωρούνταν ότι έχουν σχέση, δεν περιλαμβάνουν, στην πραγματικότητα, την κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε πουρίνες (π.χ. φασόλια, αρακάς, φακές ή σπανάκι) και την κατανάλωση της συνολικής πρωτεΐνης. Η κατανάλωση καφέ, βιταμίνης C και γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και η φυσική άσκηση φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο. Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στη μείωση της ινσουλινοαντίστασης..merianos.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: