22 Μαΐου 2024

Στ. Κασσελάκης: Όχι στον Ν. Ανδρουλάκη, άνοιγμα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ

 

'Ανοιγμα στην ευρύτερη αριστερά και κεντροαριστερά έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης ενώ κάλεσε τον κόσμο στις ευρωεκλογές να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση και να χτίσει την ισχυρή αντιπολίτευση.

Μιλώντας στο "Attica TV" κάλεσε το προοδευτικό κέντρο της χώρας να έλθει στο φυσικό του σπίτι που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ο κ. Κασσελάκης: "Οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία για τους πολίτες να χτίσουν ένα μήνυμα ότι υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση, ότι η αλαζονεία του 41% τελειώνει και ότι οι προτάσεις μας έχουν αντίκρυσμα. Μέσω των ευρωεκλογών μπορούν να επηρεάσουν την εγχώρια πολιτική να στείλουν ένα μήνυμα".

Αναφέρθηκε στους κεντρώους ψηφοφόρους της ΝΔ καθώς και εκείνους που προέρχονται από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ λέγοντας: "Δεν νομίζω ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι υπερήφανοι για τις δηλώσεις των ακροδεξιών υπουργών του κ. Μητσοτάκη. Η ΝΔ επιλέγει να συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά. Η πολιτική της έχει πάρει αυτό το φιλελεύθερο κέντρο και το έχει κάνει στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική".

Για το αν θα επιδιώξει συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη την επομένη των ευρωεκλογών απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε "Πριν από ένα χρόνο του κ. Ανδρουλάκη του είχε ξυνίσει ο Τσίπρας τώρα δεν θέλει εμένα. Ας μας πει τι θέλει; Αν θέλει να γίνει πρωθυπουργός ας πάει στον κόσμο να τον ψηφίσει". Διευκρίνισε ότι "εμείς όμως θα προχωρήσουμε στη δημοκρατική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Και θα προσκαλέσω στελέχη του, πρώην στελέχη, πρώην υπουργούς αυτού του χώρου, του ΠΑΣΟΚ τον οποίο χώρο σέβομαι πάρα πολύ γιατί κατ' αρχάς η οικογένειά μου ανήκε σ' αυτό το χώρο, ο πατέρας μου, οι γονείς μου ήταν παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ". Ανέφερε ακόμη ότι "στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα κομμάτι που είναι προοδευτικό, και ένα άλλο που είναι πηγή δυναμικού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το ίδιο που ήταν παλιά, ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορεί να αναστηθεί και ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος του 2015. Υπάρχουν άλλα διακυβεύματα".

Αναφέρθηκε στην Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου: "Σέβομαι την Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει κάνει πολύ καλές εμφανίσεις στην Βουλή. Οι βουλευτές της επιτελούν το έργο για το οποίο πληρώνονται. Φιλοσοφικά έχω μεγάλη ευθυγράμμιση παρότι διαφωνώ με την θέση της για την Συμφωνία των Πρεσπών. Μακάρι να συνεργαστούμε για το καλό της χώρας. Υπάρχουν πολλοί νέοι που κινητοποιούνται στην Πλεύση , στο Μέρα25. Και τους λέω ότι θα έχουν χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ να κινητοποιηθούν. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που είναι απογοητευμένο από την πολιτική. Και αυτός ο κόσμος είναι προοδευτικός. Τώρα πάμε να χτίσουμε την πολιτική αλλαγή και καλούμε αυτόν τον κόσμο να έλθει να προσφέρει".

Για την Νέα Αριστερά είπε: "Δεν ξέρω γιατί υπάρχει τόσο μίσος στο πρόσωπο μου. Δεν είμαι εγώ που έκανα στασίδι στα κανάλια από την πρώτη εβδομάδα για να κατηγορώ τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ούτε έκανα λευκή απεργία στην Βουλή. Δεν συνάδει με την αριστερά να ξεκινά με κλεμμένες έδρες. Υπάρχει κόσμος της αριστεράς, παλιοί αγωνιστές, που με στηρίζει. Γι αυτό δεν θα αλλάξουμε το όνομα ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο Συνέδριο του κόμματος".

Σε ερώτηση για το τι θα συνιστά επιτυχία και τι αποτυχία στις ευρωεκλογές απάντησε: "Αποτυχία συνιστά να αλλάξω και να προδώσω τον ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσω μερικές ψήφους. Επιτυχία είναι να φέρουμε φρέσκο αέρα στην πολιτική. Δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να ανοίξουμε την πόρτα του Μαξίμου αλλά καλώ τον κόσμο να χτίσει μία ισχυρή αντιπολίτευση. Είμαστε πολύ κοντά να πετύχουμε ένα ποσοστό που θα αφήσει την Ελλάδα έκθαμβη.

Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε τις ζωές μας. Το μέλλον μας μετράει, αλλά να μπορέσουμε να ζήσουμε και το παρόν μας".

Σε ερώτηση για το αν θα είναι καλό για την Ελλάδα αν μετακινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρωπαϊκό αξίωμα απάντησε ότι θα είναι καλό για την Ελλάδα και εξήγησε: "Το πρόβλημά μου δεν είναι με τον Κυριάκο Μητοστάκη σαν άνθρωπο αν και έχω επιφυλάξεις για την αλαζονεία του, το θέμα είναι με την στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει. Με την πολιτική του έχω πρόβλημα όχι με τον ίδιο, η εγχώρια πολιτική που εφαρμόζει είναι άδικη και απάνθρωπη".

 

Αναφέρθηκε στην κρίση στη Μέση Ανατολή λέγοντας: "Να στηρίξουμε τη διαδικασία της ειρήνευσης ώστε να σταματήσει η σφαγή των αμάχων. Δεν μπορεί να παρακολουθούμε το αιματοκύλισμα δίχως η ΕΕ να παίρνει θέση και η χώρα μας να απέχει από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ". Τάχθηκε υπέρ της λύσης με την δημιουργία δύο κρατών: "Δύο κράτη με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ για την Παλαιστίνη ώστε να έχουμε ειρήνευση. Ποια είναι η στρατηγική του Ισραήλ; Δεν υπάρχει.".

Για τα ελληνοτουρκικά είπε: "Συμφωνούμε να προσφύγουμε στην Χάγη με διάθεση για δίκαιη διευθέτηση. Αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις, δεν μιλάμε εμείς για γαλάζιες πατρίδες και γκρίζες ζώνες. Όλα πρέπει να γίνονται σε ένα πλαίσιο. Τι κέρδισε ο πρωθυπουργός από την επίσκεψη του στην 'Αγκυρα; Τίποτε. Όταν κάποιος προσβάλει το σπίτι σου πριν τον επισκεφθείς κάτι σημαίνει. Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί δεν είναι αχρείαστο είναι απαράδεκτο και προκλητικό. Ανοίγει μία κερκόπορτα. Τι άλλο είναι αχρείαστο; Επιτρέπουμε εκδήλωση του Ράμα επειδή είναι ιδιωτική επίσκεψη. Θα επιτρέψουμε επίσκεψη και συγκέντρωση του Ερντογάν στην Θράκη επειδή είναι ιδιωτική επίσκεψη; Υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να έχουν απάντηση. Δεν σημαίνει ότι δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε. Αλλά ούτε ότι όταν θα δεχόμαστε χαστούκι και θα γυρνάμε το άλλο μάγουλο. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε καν την Κύπρο σε ομιλία του στον ΟΗΕ. Εμείς, και εγώ προσωπικά σαν πρωθυπουργός αν με τιμήσει ο ελληνικός λαός πάντα θα στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία".

Ρωτήθηκε για την επιστολή Μητσοτάκη στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και απάντησε: "Όχι δεν βοηθά η επιστολή. Υπάρχει μία κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Αν ο πολίτης δεν είναι ικανοποιημένος από την καθημερινότητά του δεν μπορεί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015, ας κατηγορήσει την κυβέρνηση που υπάρχει και είχε στήριξη πολλά δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια".

Ειρωνεύτηκε την επιστολή Μητσοτάκη λέγοντας: "Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μία επιστολή στην οποία ήταν σαν να έλεγε: Αγαπητή Ούρσουλα γιατί η φέτα που παράγεται στην Ελλάδα είναι πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στο Βέλγιο; Είμαστε στα καλά μας; Που πάει τόσο χρήμα; Πάει στα ολιγοπώλια στο ρεύμα και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Δεν λειτουργεί σωστά η αγορά, κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Πέφτουν οι καταθέσεις στις τράπεζες όταν οι εισηγμένες έχουν ρεκόρ κερδών".

Ο κ. Κασσελάκης είπε ακόμη ότι το δημόσιο είναι υποστελεχωμένο και δεν λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Σε ερώτηση για τις αμοιβές των στελεχών απάντησε: "Εγώ δεν έχω μιλήσει για Γκόλντεν Μπόις. Αλλά η ΔΕΗ είναι τεράστιο πρόβλημα. Το ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό όπως πρέπει να παραμείνει δημόσιο το νερό, όπως πρέπει να είναι η παιδεία και η υγεία που δεν είναι καν δημόσια αγαθά είναι δικαιώματα".

Αναφέρθηκε στην δήλωσή του ότι οι υπουργοί ευθύνονται για την απώλεια ζωών στα Τέμπη λέγοντας: "'Ακουσα τον κ. Μητσοτάκη στις δηλώσεις του που έλεγε ‘αν δεν είχε κάνει λάθος ο σταθμάρχης θα ζούσαν δεν θα είχαν χαθεί 57 ζωές. Αν δεν είχε αμελήσει τις έγγραφες προειδοποιήσεις ο υπουργός του θα ζούσαν αυτά τα παιδιά. Έχει άλλη ευθύνη ο Κώστας Καραμανλής από τον σταθμάρχη; Μιλάμε για την χώρα της ατιμωρησίας".

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα είπε: "Βλέπουμε τεράστιες συγκεντρώσεις για τα Τέμπη αλλά δεν βγαίνουν ειδήσεις στα κανάλια; Ρωτάω έχει δοθεί γραμμή να μην ακούγεται η λέξη Τέμπη;".

Δεν υπάρχουν σχόλια: