22 Μαΐου 2024

Επικίνδυνος ο σταφυλόκοκκος για παιδιά και ευπαθείς ομάδες – Πώς μεταδίδεται, τι πρέπει να προσέχουμε

 

Τα βρόμικα χέρια και τα κακοσυντηρημένα τρόφιμα οι κύριες εστίες μετάδοσης του βακτηρίου, επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας

Ανησυχία έχει προκαλέσει η υπόθεση μαζικής δηλητηρίασης μαθητών από σχολικά γεύματα στη Λαμία στα οποία ανιχνεύτηκε σταφυλόκοκκος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης, εξηγεί σε περιπτώσεις αυτό το βακτήριο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πότε κινδυνεύουμε

«Ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη και η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες» επισημαίνει μιλώντας στο ΕΡΤNews.

Κακοσυντηρημένα τρόφιμα και λερωμένα χέρια βασικές αιτίες ανάπτυξης ή και μετάδοσης του σταφυλόκοκκου

«Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τον σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας. Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα. 

Γι’ αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου. Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.Δεν υπάρχουν σχόλια: