8 Μαΐου 2024

Εφορία: Ποιοι τραπεζικοί λογαριασμοί αναμένεται να ανοίξουν -Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες


 Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα αμφισβητήσουν φέτος το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα έρθουν αντιμέτωποι με τον φοροελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ. Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση (Α.1055/2024) της ΑΑΔΕ η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα θα γίνεται μέσω της νέας εφαρμογής στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Μάλιστα οι τραπεζικοί λογαριασμοί του υπόχρεου ελεύθερου επαγγελματία αλλά και της οικογένειάς του θα ελεγχθούν σε βάθος πενταετίας, θα ανοίξουν, ενώ θα ενεργοποιηθούν και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Διευκρινίζεται πως ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει -πριν την αμφισβήτηση για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα -να πληρώσει στην Εφορία τον σχετικό φόρο σε συνδυασμό με τα χρόνια δραστηριότητάς του. Αναλυτικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής :

  • Μηδενικό είναι το τεκμαρτό εισόδημα για τα 3 πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης.
  • Στα 3.603 ευρώ είναι το τεκμαρτό εισόδημα για τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης τους
  • Στα 7.316 ευρώ είναι το τεκμαρτό εισόδημα για τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης τους
  • Στα 10.920 ευρώ είναι το τεκμαρτό εισόδημα για τον έκτο χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης τους
  • Στα  12.012 ευρώ είναι το τεκμαρτό εισόδημα για τα έτη 7-9 λειτουργία της επιχείρησης τους
  •  Για τα έτη 10-12 λειτουργίας της επιχείρησης το τεκμαρτό εισόδημα θα ανέλθει στις 13.102 ευρώ.
  • Για πάνω από 12 έτη λειτουργίας της επιχείρησης το τεκμαρτό θα φθάσει στις 14.196 ευρώ.

Μάλιστα ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη δήλωσή του πως θέλει να αμφισβητηθεί  το ελάχιστο εισόδημα και πως ζητεί να γίνει φορολογικός έλεγχος  (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος), προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού. Μόλις υποβληθεί η  δήλωση φορολογίας εισοδήματος μετά θα εκδοθεί η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

Το αργότερο μέσα σε 60 ημέρες  από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο  ελεύθερος  επαγγελματίας θα πρέπει να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο αναφορικά με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο. Επίσης θα πρέπει να δηλωθούν μεταξύ άλλων  στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, καρτών, , ακινήτων, αυτοκινήτων και δαπανών διαβίωσης  τηλέφωνο κλπ.

Τα παραπάνω θα πρέπει να υποβληθούν σε ειδική εφαρμογή που αναμένεται ενεργοποιηθεί εντός του Μαΐου. Διευκρινίζεται πως εάν δεν συμπληρωθούν τα παραπάνω στην εφαρμογή αυτή  στην προθεσμία που θα έχει οριστεί, τότε φορολογούμενος θα χάσει το δικαίωμα αμφισβήτησης .


Δεν υπάρχουν σχόλια: