18 Ιουνίου 2024

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Ενημερωτική εκδήλωση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου για τη σωστή διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς


Με σύνθημα «αγαπάμε τα ζώα, δημιουργούμε πολιτισμό» οι μαθήτριες και μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την σωστή διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς και των κατοικιδίων τους, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).


Στην εκδήλωση που διοργάνωσε στις 6 Ιουνίου 2024 η Αντιδημαρχία Διαχείρισης Αδέσποτων του Δήμου Δίου-Ολύμπου, οι προσκεκλημένοι ομιλητές συζήτησαν με τους μαθητές για την αντιμετώπιση των φαινομένων κακοποίηση και εγκατάλειψης των δεσποζόμενων ζώων, της προστασίας και φροντίδας των αδέσποτων, αλλά και των υποχρεώσεων που έχουν οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων, όπως π.χ. η στείρωση.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, Γιάννης Πούλιος, καλωσορίζοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς στην εκδήλωση, στο προαύλιο του σχολείου, σημείωσε ότι ο Δήμος Δίου-Ολύμπου με τη συνεργασία των Φιλοζωικών Σωματείων «Ο Περίτας» και «Τα παιδιά του Δία» θα διοργανώσουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2024-2025 νέο κύκλο ενημερωτικών εκδηλώσεων στα σχολεία όλων των δημοτικών ενοτήτων, με θέμα την προστασία των αδέσποτων ζώων. Παράλληλα ευχαρίστησε τα φιλοζωικά σωματεία και τους εθελοντές για τη συνδρομή τους στο έργο της αντιδημαρχίας.

Η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, ραδιοφωνική παραγωγός και προϊσταμένη του τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Δομνίκη Καράντζιου, μέσω του διαλόγου με τα παιδιά, τους παρουσίασε την παιδική ιστορία «Ρόκι, το σκυλάκι του Ολύμπου», όπου γίνεται αναφορά στη σημασία της αγάπης, της προστασίας και της φροντίδας των ζώων.

Εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων παρουσίασαν ενδεικτικά παραδείγματα από τη δική τους εμπειρία με τα αδέσποτα, τονίζοντας και εκείνοι από την πλευρά τους τη σημασία της στείρωσης και της υιοθεσίας, αντί αγοράς κατοικιδίων. Συζήτησαν επίσης με τους μαθητές για το πως απέκτησαν τα κατοικίδιά τους, τα περίθαλψαν και τα φρόντισαν, προκειμένου σήμερα να αποτελούν για εκείνους, φίλους μίας ολόκληρης ζωής.

Απλούς τρόπους συμπεριφοράς προς τα κατοικίδια έδειξε στα παιδιά ο Κωνσταντίνος Πουρλιώτης, υπεύθυνος κτηνίατρος για τα αδέσποτα ζώα στις δημοτικές ενότητες Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου. Τους εξήγησε επίσης με ευκολονόητο για την ηλικία τους τρόπο, τη διαδικασία και σημασία της στείρωσης των ζώων και τη σημασία της ψηφιακής ταυτότητας (τσιπάρισμα) που πρέπει να φέρουν όλα τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα.

Την εκδήλωση συντόνισε η Αρετή Δότσιου, προϊσταμένη του τμήματος πρασίνου, καθαριότητας και ανακύκλωσης του Δήμου Δίου-Ολύμπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: