24 Ιουνίου 2024

Καρδιακοί παλμοί: Το μυστικό για να τους μειώσετε


 Οι χαμηλοί καρδιακοί παλμοί σε κατάσταση ηρεμίας, είναι σημάδι καλής υγείας, αλλά πως μπορείτε να τους μειώσετε; 

 Οι καρδιακοί παλμοί μπορούν να αποτελέσουν μια σύντομη ματιά στη συνολική μας υγεία και να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τυχόν προβλήματα υγείας. Ο τρόπος που χτυπάει η καρδιά μας αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με την κατάστατη στην οποία βρισκόμαστε. 

 Για παράδειγμα, όταν γυμναζόμαστε ή περπατάμε οι παλμοί μας είναι πιο δυνατοί, όπως και όταν αγχωνόμαστε, ενώ όταν είμαστε χαλαροί τότε οι παλμοί μας είναι πιο χαμηλοί.

Οι καρδιακοί παλμοί ηρεμίας είναι οι φορές που χτυπάει η καρδιά μας ενώ βρισκόμαστε σε ηρεμία, δηλαδή όταν ξεκουραζόμαστε στον καναπέ μας για παράδειγμα, ανά λεπτό.

Για τους ενήλικες είναι καλό οι παλμοί τους σε κατάσταση ηρεμίας να είναι 60-100bpm, αλλά μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τη φυσική κατάσταση, το βάρος ή την φαρμακευτική αγωγή.

Ακόμη και η θερμοκρασία και φυσικά τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που χτυπάει η καρδιά του ατόμου. 

 Είναι σημαντικό να είναι χαμηλοί οι καρδιακοί παλμοί ηρεμίας;

Γενικότερα οι καρδιακοί παλμοί ηρεμίας είναι καλύτερο να είναι χαμηλοί για την συνολική μας υγεία.

Αποτελούν ένα σημάδι ότι η καρδιά λειτουργεί καλά. Όσο πιο χαμηλοί είναι, τόσο περισσότερο αίμα αντλεί η καρδιά με κάθε συστολή και διατηρεί εύκολα έναν κανονικό ρυθμό.

Από την άλλη πλευρά οι υψηλοί καρδιακοί παλμοί ηρεμίας μπορεί να υποδηλώνουν ότι η καρδιά δουλεύει περισσότερο για να αντλήσει το αίμα.

Αν οι παλμοί σας σε κατάσταση ηρεμίας είναι σε τακτική βάση υψηλότεροι από τους 100, ίσως να πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τι συμβαίνει όμως με τους χαμηλότερους από το φυσιολογικό καρδιακούς παλμούς;

Αν γυμνάζεστε, οι καρδιακοί παλμοί που είναι χαμηλότεροι από τους 60 σε ρυθμό ηρεμίας μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχετε μια πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Αν από την άλλη δεν ασκείστε τότε ίσως να πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ειδικά αν αισθάνεστε δυσφορία και ζαλάδα.

Πως να μειώσετε τους καρδιακούς σας παλμούς

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το καταφέρετε!

  • Άσκηση: Η φυσική δραστηριότητα δυναμώνει την καρδιά, όπως ακριβώς κάνει με κάθε άλλο μυ. Την βοηθάει να γίνει πιο αποδοτική έτσι ώστε να μην δουλεύει τόσο σκληρά όταν χαλαρώνετε.
  • Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα μικραίνει τις αρτηρίες και τις φλέβες, κάνοντας έτσι την καρδιά να χτυπάει γρηγορότερα.
  • Μειώστε το στρες: Το άγχος μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη στο αίμα, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τους καρδιακούς σας παλμούς.

Υπάρχει όμως και ένας κρυφός σύμμαχος στην επίτευξη του στόχου σας και αυτός έιναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Πολλές έρευνες έχουν εστιάσει στην επιρροή που έχουν τα ωμέγα-3 στους καρδιακούς παλμούς.

Όπως αναφέρουν οι τύποι ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που καταναλώνονται μέσω των ψαριών ή των συμπληρωμάτων – και όχι μέσω φυτικών πηγών – φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικοί.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: