18 Ιουνίου 2024

Αρχισαν οι "γαλάζιες" γκρίνιες για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τον ανασχηματισμό - Τα τρία πρώτα κρούσματα Γκρίνιες έχει προκαλέσει στη Νέα Δημοκρατία το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, με αρκετούς "γαλάζιους" να ζητούν την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.


 Γκρίνιες έχει προκαλέσει στη Νέα Δημοκρατία το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, με αρκετούς "γαλάζιους" να ζητούν την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

 Γκρίνιες φέρνει στη Νέα Δημοκρατία το εκλογικό ποσοστό του 28% σε συνδυασμό με κάποιες επιλογές της κυβέρνησης, προκαλώντας εκπεφρασμένη δυσαρέσκεια από "γαλάζιους", οι οποίοι ζητούν την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Η αρχή έγινε από τον Μάριο Σαλμά, προκειμένου να αναλυθεί το "δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα" όπως ανέφερε στην επιστολή του, ακολούθησε ο Γιάννης Λοβέρδος, ο οποίος εξαπέλυσε φίλια πυρά για την τοποθέτηση αρκετών εξωκοινοβουλευτικών στην κυβέρνηση, και σφραγίστηκε από όσα είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης με άρθρο του στην Εστία της Κυριακής.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής μάλιστα ζήτησε άμεση επιστροφή στις ρίζες της παράταξης, κρατώντας στο χέρι - στον τηλεοπτικό αέρα του Open - την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας και υποστηρίζοντας ότι ο ανασχηματισμός απέδειξε πως δεν ελήφθη το ηχηρό μήνυμα των πολιτών. 

 Η διεύρυνση και οι νίκες

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα συγκληθεί την ερχόμενη Τετάρτη, στέλνοντας ένα μήνυμα σε όσους σήμερα "γκρινιάζουν" μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που πέρασε κάτω από τον πήχη του 33%: ότι η διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας έγινε στη βάση των αρχών και των αξιών της "και έφτασε την παράταξη σε νίκες, σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια πολλών, αλλεπάλληλων κρίσεων. Άνθρωποι που δεν ήταν ενδεχομένως ποτέ στη Νέα Δημοκρατία συστρατεύτηκαν με το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη ΝΔ, με αποτέλεσμα να ισχυροποιηθεί η παράταξη. Με την ετυμηγορία των πολιτών και μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι με τη διεύρυνση η Νέα Δημοκρατία παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα.

Αλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ποτέ τη… ροπή του προς το Κέντρο, το οποίο άλλωστε τού έδωσε την νίκη τον Ιούλιο του 2019 αλλά και στην διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2023.

Η ψυχική απόσταση και η άδικη κριτική

Μέσα στο γαλάζιο στρατόπεδο οι φωνές που μπορεί να ακούσει κανείς είναι πολλές. Υπάρχουν αυτοί που βλέπουν ψυχική απόσταση του κόμματος από τους ψηφοφόρους, τους οποίους θυμάται μόνο όταν έρχονται εκλογές. Κάποιοι εδώ και καιρό "φώναζαν" ότι η κοινωνία αλλά κυρίως το συντηρητικό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν έτοιμο να αποδεχθεί τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και πως η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος- αλλά και επί της ουσίας- ήταν εσφαλμένη.

Υπάρχουν και εκείνοι που θα ήθελαν να δουν εαυτόν μέλος της κυβέρνησης και όταν βλέπουν εξωκοινοβουλευτικά και ειδικά "πασοκογενή" στελέχη να υπουργοποιούνται, δυσαρεστούνται ακόμη περισσότερο. Τέλος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα ήθελαν μία πιο σκληρή γραμμή στα εθνικά θέματα, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά στο μεταναστευτικό και πως διαχειρίστηκε σωστά τις κρίσεις της πανδημίας αλλά και της ενέργειας. Θα ανοίξουν όλα τα χαρτιά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ερχόμενη Τετάρτη;

Κομματικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα συγκαλούσε έτσι ή αλλιώς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου να συζητήσει με τους βουλευτές του τα ζητήματα που απασχολούν, ενόψει και της νέας κυβερνητικής θητείας.

Τον πρόλαβαν ωστόσο οι προβληματισμοί των βουλευτών, που όπως φαίνεται δεν είναι μόνο ο Μάριος Σαλμάς και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Στο ερώτημα ωστόσο εάν θα εκδηλωνόταν η ίδια δυσαρέσκεια αν η Νέα Δημοκρατία είχε πιάσει ή είχε ξεπεράσει τον πήχη του 33%, η απάντηση είναι προφανής.w.thetoc.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: