25 Ιουνίου 2024

Φρέντι Μπελέρης: Παραμένει στην φυλακή – Τι αποφάσισε το δικαστήριο


 Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι ανακοινώθηκε η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για τον φυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Το Εφετείο των Τιράνων υιοθέτησε την πρωτόδικη απόφαση και καταδίκασε σε 2 χρόνια φυλάκισης τον Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος θα παραμείνει στην φυλακή.

Ο γιος του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας, Πέτρος Μπελέρης είπε ότι ο Γολγοθάς που ξεκίνησε με την σύλληψη του πατέρα του για να μην ορκιστεί δήμαρχος «επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. «Το Εφετείο έδωσε μία τιμωρία ντροπή, που όμοια της δεν έχει ξανά υπάρξει, σε μία δίκη – παρωδία», είπε έξω από το δικαστήριο ο γιος του Φρέντι Μπελέρη.

Η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση σχολίασε αμέσως μετά ότι «με την σημερινή απόφαση του Εφετείου Τιράνων ουσιαστικά ολοκληρώθηκε η δικαστική υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη. δυστυχώς πολλές πτυχές της υπόθεσης αφήνουν πολλά ερωτήματα για την αντικειμενικότητα της διαδικασίας, όπως η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, η μη παροχή δυνατότητας να ορκιστεί, η παρατεταμένη προφυλάκιση, η ποινή σε σχέση με το υποτιθέμενο έγκλημα».

«Ο δήμος Χειμάρρας διοικείται εδώ και έναν χρόνο από πρόσωπα που δεν έχουν εκλεγεί από τον λαό της Χειμάρρας. Προτεραιότητα της Ελλάδας αποτελεί πάντα η τήρηση του κράτους δικαίου, ο σεβασμός των δημοκρατικών διαδικασιών και η προστασία των εθνικών μειονοτήτων», τόνισε η Κωνσταντίνα Καμίτση.

Και συνέχισε: «Ο κ. Μπελέρης αποτελεί πλέον επισήμως εκλεγμένο μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Είναι απόλυτη δημοκρατική απαίτηση και απαίτηση του κράτους δικαίου οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές να παρίστανται αυτοπροσώπως σε όλες τις διαδικασίες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αλβανίας, Βαγγέλης Ντούλες έκανε λόγο για «προειλημμένη απόφαση». «Δεν είχαμε καμία ψευδαίσθηση. Υπάρχει μία προσωπική βεντέτα του Αλβανού πρωθυπουργού, του κ. Ράμα με την Χειμάρρα και τον δήμαρχο Χειμάρρας και από προσωπική (σ.σ. βεντέτα) έχει μετατραπεί σε θεσμική», υπογράμμισε ο Βαγγέλης Ντούλες.

«Είναι μονόδρομος η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά πρέπει ταυτόχρονα να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε ο Φρέντι Μπελέρης να μπορέσει να ανταποκριθεί από την πρώτη μέρα στα καθήκοντα του», κατέληξε ο Βαγγέλης Ντούλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: