9 Ιουλίου 2024

ΧΑΡΙΖΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ 2024: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζω!


Το ιστορικό της δράσης

Η ιδέα «γεννήθηκε» το 2007, όταν η Πελοπόννησος πλήττονταν από καταστροφικές πυρκαγιές και μια ομάδα πολιτών ανησυχούσε για τον μυθικό Όλυμπο. Τότε ο διοικητής πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής, Δημήτρης Ζάχος, τους πρότεινε κάτι πολύ απλό: τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο βαθμός επικινδυνότητας θα έφτανε στο κόκκινο (Ιούλιος - Σεπτεμβριος), από ένα σημείο στρατηγικής σημασίας για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δίπλα στη θάλασσα, να αναλάβουν την παρατήρηση του βουνού έχοντας μαζί τους ένα ζευγάρι κιάλια, ένα κινητό και σε περίπτωση που έβλεπαν καπνό θα έπρεπε να καλέσουν άμεσα το 199. Η σκέψη άρχισε να υλοποιείται από το 2008 και από τότε, μέχρι σήμερα (Ιούλιος 2024), περίπου 3.000 οικογένειες συμμετείχαν στην όμορφη αυτή δράση η οποία αποτελεί πλέον θεσμό στην Πιερία και μια από τις σημαντικότρες πρωτοβουλίες προστασίας του Περιβάλλοντος.

 

Τι πρέπει να κάνω αν αποφασίσω να συμμετέχω κι εγώ;

Από το παρατηρητήριο της ομάδας το οποίο βρίσκεται στην παραλία της Πλάκας Λιτοχώρου, δίπλα στο κύμα, οι πολίτες αναλαμβάνουν 5ωρες βάρδιες (10:00 με 15:00 ή 15:00 με 20:00) και με ένα ζευγάρι κάλια παρατηρούν το βουνό. Σε περίπτωση που εντοπίσουν καπνό, καλούν αμέσως το 199 και ενημερώνουν την Πυροσβεστική. Συνήθως συμμετέχουν οικογένειες ή παρέες νέων 4-5 ατόμων. Κάποιοι αναλαμβάνουν την παρατήρηση του βουνού και κάποιοι απολαμβάνουν το μπάνιο τους.

 

Πως θα δηλώσω συμμετοχή;

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται διαδικτυακά μέσα από την πλατφόρμα που έχει κατασκευαστεί γι αυτό τον σκοπό και λειτουργεί από το 2008. Εκεί εμφανίζονται όλες οι ελεύθερες ημερομηνίες. Μπορείς να επιλέξεις κάποια από αυτές, συπληρώνοντας το ονοματεπώνυμό σου, ένα κινητό τηλέφωνο και το email σου. Για να δηλώσεις συμμετοχή κάτε κλικ εδώ. Μπορείς να επιλέξεις περισσότερες από μία ημερομηνίες, μία κάθε φορά.

 

Τι γίνεται αφού δηλώσω συμμετοχή;

Μόλις δηλώσεις συμμετοχή το όνομά σου θα εμφανιστεί στη λίστα των συμμετεχόντων και η ημερομιηνία που επέλεξες θα σταματήσει να φαίνεται πλέον ως κενό στο σύστημα. Ταυτόχορονα το όνομά σου θα εμφανίζεται στο ημερήσιο πρόγραμμα της δράσης. Τρεις περίπου μέρες πριν τη βάρδια σου ο/η συντονιστής/στρια του προγράμματος θα επικοινωνήσει μαζί σου για να σου υπενθυμίσει τη συμμετοχή σου στην εθελοντική πυροπροστασία του Ολύμπου. Επίσης λίγα 24ωρα πριν τη βάρδια σου θα λάβεις SMS και E-Mail με οδηγίες του προγράμματος.

 

Πως θα πάω στο παρατηρητήριο;

Το παρατηρητήριο βρίσκεται στην Πλάκα Λιτοχώρου, 100μ μετά τον Μύλο Beach bar, δίπλα στο κύμα. Δες εδώ, στον χάρτη, την ακριβή τοποθεσία. Δίπλα στο παρατηρητήριο υπάρχει ένας τεράστιος χώρος για να παρακάρεις το αυτοκίνητό σου. Μπορείς όμως να πας και με λεοφωρείο του ΚΤΕΛ Κατερίνης. Η στάση βρίσκεται μόλις στα 50μ. Πμως, η στάση για την επιστροφή βρίσκεται στον καντρικό δρόμο (10λεπτά με τα πόδια).

 

Πως μπορώ να ακυρώσω τη βάρδια μου;

Από τη στιγμή που αποφάσισες να επιλέξεις μία ελεύθερη ημερομηνία, πρέπει να γνωρίζεις πως δεν μπορείς να την ακυρώσεις! Είναι μια υπόσχεση που δίνουμε στο βουνό, πως την ημέρα εκείνη θα το προστατέψουμε. Σε περίπτωση που υπάρξει έκτακτη ανάγκη θα πρέπει να βρεις κάποιον να σε αντικαταστήσει. Την ευθύνη αυτή δεν μπορεί να την αναλάβει η συντονιστική επιτροπή.

 

Συγχρηματοδότηση από το Ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΣΠΑ 2014-2020)
Μετά από 17 χρόνια η αγαπημένη δράση όλων των Πιεριαίων συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΣΠΑ 2014-2020)! Ετσι θα έχουμε φέτος τη δυνατότητα να προσφέρουμε σε όλους τους συμμετέχοντες μια τσάντα ώμου με το λογότυπο της δράσης, αναμνηστικό μπλουζάκι, μια κούπα καφέ, στυλό, έντυπο υλικό, θα τυπωθούν σημαίες και banners που θα τοποθετηθούν στο παρατηρητήριο ενώ στο τέλος του Καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στον Καπνικό Σταθμό όπου θα απονεμηθούν έπαινοι και διπλώματα συμμετοχής μαζί με το παραπάνω διαφημιστικό υλικό.

 

Ενας λόγος παραπάνω λοιπόν, να χαρίσουμε όλες και όλοι μας φέτος
μια μέρα από το Καλοκαίρι μας στο δάσος!

Προστατεύουμε τον Ολυμπο αναλαμβάνοντας μια βάρδια 5 ωρών
στο παρατηρητήριο της Πλάκας Λιτοχώρου.

Δηλώνουμε συμμετοχή τώρα και προστατεύουμε το δάσος πριν καεί!

 

 

Για να δηλώσεις συμμετοχή κάνε κλικ εδώ.

 

Η συντονιστική επιτροπή

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας "Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ"

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: