8 Αυγούστου 2024

Κατάθλιψη: Μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και χωρίς ψυχοθεραπεία


Μια νεότερη Αυστραλιανή μελέτη ενισχύει τα μέχρι τώρα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τα οφέλη του ισορροπημένου τρόπου ζωής στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Σύμφωνα με τις ερευνήτριες της μελέτης, Adrienne O’Neil, Καθηγήτρια στο Κέντρο Τροφίμων και Διάθεσης στο Πανεπιστήμιο Deakin και Sophie Mahoney, Αναπληρώτρια ερευνήτρια στο Κέντρο Τροφίμων και Διάθεσης του ίδιου Πανεπιστημίου, είναι η παγκοσμίως πρώτη φορά που αναδεικνύεται ότι η βελτίωση της διατροφής και η αύξηση των επιπέδων της άσκησης θα μπορούσαν να είναι εξίσου αποτελεσματικές μέθοδοι με τη ψυχοθεραπεία στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Όπως επισημαίνουν στο άρθρο τους στο The Conversation, προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι θεραπείες «τρόπου ζωής» είναι αποτελεσματικές για την κατάθλιψη, χωρίς όμως να έχουν συγκριθεί άμεσα με ψυχολογικές θεραπείες – μέχρι τώρα. Όπως διαπίστωσαν, η συμβουλευτική για τον τρόπο ζωής ήταν εξίσου αποτελεσματική με την ψυχοθεραπεία με ελάχιστες αποκλίσεις, και συνεπώς τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι διαιτολόγοι και οι φυσιολόγοι άσκησης μπορεί μια μέρα να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη διαχείριση της κατάθλιψης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των lockdowns και εστίασε σε 182 άτομα που ζούσαν στη Βικτώρια της Αυστραλίας με αυξημένο άγχος, δηλαδή τουλάχιστον ήπια κατάθλιψη, αλλά όχι απαραίτητα διαγνωσμένη ψυχική διαταραχή. Τα τυπικά συμπτώματα περιλάμβαναν αίσθημα κατάθλιψης, απελπισίας, ευερεθιστότητας ή δακρύων.

Σε συνεργασία με την τοπική υπηρεσία ψυχικής υγείας, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε έως και έξι συνεδρίες σε διάστημα οκτώ εβδομάδων, με τη βοήθεια επαγγελματιών υγείας. Οι μισοί από αυτούς συμμετείχαν σε ένα παράλληλο πρόγραμμα παρακολούθησης από έναν διαπιστευμένο επαγγελματία διαιτολόγο και έναν φυσιολόγο άσκησης. Στη διατροφή τους συμπεριέλαβαν περισσότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μαζί με τον περιορισμό των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και πρόσθετα σάκχαρα, ενώ παράλληλα ακολούθησαν μια σωματική δραστηριότητα που τους ευχαριστεί.

Η δεύτερη ομάδα έλαβε μέρος σε ένα πρόγραμμα ψυχοθεραπείας με τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT), το χρυσό πρότυπο για τη θεραπεία της κατάθλιψης σε ομάδες και όταν παρέχεται εξ αποστάσεως. Και στις δύο ομάδες, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να συνεχίσουν τις υπάρχουσες θεραπείες (όπως η λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων).

Τα αποτελέσματα μετά την παρατήρηση ήταν παρόμοια σε όλα τα προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα, σε διάστημα οκτώ εβδομάδων, οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων σχετικά με την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας έδειξαν ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης μειώθηκαν για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα lifestyle (42%) και στο πρόγραμμα ψυχοθεραπείας (37%). Η διαφορά αυτή δεν είχε στατιστική ή κλινική σημασία, οπότε μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι και οι δύο θεραπείες ήταν εξίσου αποτελεσματικές.

Οι ερευνήτριες σημειώνουν ότι οι θεραπείες τρόπου ζωής μπορούν να συνδυαστούν με συνεδρίες ψυχολογίας για διεπιστημονική φροντίδα. Ωστόσο, οι θεραπείες διατροφής και άσκησης θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα αποτελεσματικές για όσους δυσκολεύονται -για διαφορετικούς λόγους- να κάνουν ψυχοθεραπεία με κάποιον ψυχοθεραπευτή. Επιπλέον, θετικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι διαπιστευμένοι διαιτολόγοι έχουν εκπαιδευτεί στη διαχείριση διατροφικών διαταραχών ή γαστρεντερικών παθήσεων, οι οποίες συνήθως επικαλύπτονται με την κατάθλιψη.

Eπειδή η μελέτη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε μια περίοδο δηλαδή που οι κανονικοί ρυθμοί μεταβλήθηκαν σημαντικά και τα αποτελέσματα ενδεχομένως να επηρεάστηκαν αναλόγως, οι ερευνήτριες επιδιώκουν να επαναλάβουν τη διεξαγωγή μιας μελέτης σε Αυστραλούς με ψυχικές παθήσεις όπως η μείζων κατάθλιψη ή η διπολική διαταραχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: