Ο Λευτέρης Πετρούνιας πρόσθεσε το τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην τεράστια καριέρα του. Με έξοχη εμφάνιση στον τελικό των κρίκων του Ολυμπιακού τουρνουά του Παρισιού, ο Έλληνας πρωταθλητής κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο συγκεντρώνοντας 15,100 βαθμούς.
Ο Πετρούνιας έγινε ο πρώτος Έλληνας γυμναστής με τρία Ολυμπιακά μετάλλια και πρώτος όλων των εποχών, παγκοσμίως, στον πίνακα μεταλλίων στο συγκεκριμένο αγώνισμα, μετά το χρυσό που είχε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 και το χάλκινο στο Τόκιο, το 2021.
Τις πρώτες δύο θέσεις κατέλαβαν οι Κινέζοι Γιανγκ Λιου (χρυσό μετάλλιο) και Γινγκουάν Ζου (ασημένιο), που συγκέντρωσαν 15,300 και 15,233 βαθμούς αντίστοιχα.
Μετά και την ολοκλήρωση του αγώνα και της κατάκτησης του χάλκινου μεταλλίου, ο θρύλος των κρίκων ξέσπασε σε κλάματα χαράς με τους προπονητές του και τα μέλη της ελληνικής αποστολής! Στο πλευρό του και η σύζυγός του και πρώην αθλήτρια, Βασιλική Μιλλούση!
«Τίποτα δεν σταματάει εδώ»
Στις δηλώσεις του προς την δημόσια τηλεόραση μετά τον αγώνα του, ο Πετρούνιας δεν εμφανίστηκε μόνο χαρούμενος και ταυτόχρονα συγκινημένος, αλλά ορμώμενος και από την παρόρμηση της στιγμής προανήγγειλε τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες (2028), με ένα «ασυναγώνιστο πρόγραμμα».
«Στην Γαλλία ήρθα ακριβώς γι΄ αυτό ακριβώς το πράγμα. Έχω δουλέψει πολύ αυτά τα τρία χρόνια. Είχα τρία ευρωπαϊκά, ένα παγκόσμιο κι ένα χειρουργείο. Είμαι 33 ετών πλέον κι έχω υποχρεώσεις. Ήρθαμε στοχεύοντας ένα μετάλλιο. Στοχεύεις πάντα την πρώτη θέση σε έναν τελικό, αλλά πρώτα το μετάλλιο. Δεν είχε ξαναγίνει στους κρίκους και ήταν ένας σκοπός», σχολίασε.
Ως προς τον αγώνα του, «εντόπισα κάποια λάθη. Θα μπορούσε να είναι ισοβαθμία με τον πρώτο και επειδή υπήρχε μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας θα ήμουν πρώτος. Δεν ήρθε, δεν πειράζει, είναι άξιοι αντίπαλοι και με κάνουν κι εμένα καλύτερο αθλητή. Το αφιερώνω στην οικογένειά μου, τον προπονητή μου, τον φυσιοθεραπευτή μου, σε όλη την Ελλάδα. Είμαι χαρούμενος, συγκινημένος».
Όσο για το αν το απόλαυσε; «Πάρα πολύ. Χαίρομαι πάρα πολύ που τελειώνει με ένα μετάλλιο. Στεναχωριέμαι για τον φίλο μου, τον Γάλλο. Θα μπορούσα να είμαι εγώ στη θέση του. Είμαστε χαρούμενοι. Ανυπομονώ να γυρίσω στα παιδιά μου».
Το… καλό όμως το κρατούσε για το τέλος: «Οπωσδήποτε, χρειάζομαι ένα καλό διάλλειμα για να αφιερώσω χρόνο στην οικογένειά μου, όμως δεν σταματάει τίποτα εδώ. Ο Αρμένιος που είδατε είναι 37 ετών και είναι πολύ καλός. Εγώ είμαι 33 ετών. Ο κώδικας της γυμναστικής αλλάζει υπέρ μου. Μειώνονται δύο ασκήσεις και νομίζω ότι κάνοντας μια καλή στρατηγική, θα φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που θα είναι ασυναγώνιστο».
Στο στάδιο «Μπερσί» και ύστερα από έναν αγώνα με υψηλότατο ανταγωνισμό, ο 33χρονος πρωταθλητής εκτέλεσε ένα άρτιο πρόγραμμα με βαθμό δυσκολίας 6,300 που απέφερε για την εκτέλεση επίδοση 8,800, την υψηλότερη σε επίσημο αγώνα εντός του 2024.
Τον Ολυμπιακό τίτλο κατάκτησε για δεύτερη συνεχή διοργάνωση ο Γιανγκ Λιου με 15,300 βαθμούς, ενώ δεύτερος ήταν ο συμπατριώτης του Γινγκουάν Ζου με 15,233 βαθμούς και ο οποίος είχε προκριθεί στον τελικό με την καλύτερη βαθμολογία από τους προκριματικούς της περασμένης εβδομάδας.
Το σημερινό μετάλλιο του Πετρούνια είναι το συνολικά έβδομο Ολυμπιακό στην σύγχρονη Ιστορία της ελληνικής γυμναστικής. Δύο μετάλλια είχε κατακτήσει ο Δημοσθένης Ταμπάκος, το χρυσό στην Αθήνα το 2004 και το ασημένιο στο Σίδνεϊ (2000), επίσης στους κρίκους.
Από ένα μετάλλιο κόμισαν στα ελληνικά χρώματα ο Ιωάννης Μελισσανίδης το 1996 στην Ατλάντα (χρυσό στις ασκήσεις εδάφους) και το ελληνικό ανσάμπλ με τις Ειρήνη Αϊνδιλή, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή, Άννα Πολλάτου, Εύα Χριστοδούλου, που είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στους Αγώνες της Αυστραλίας (Σίδνεϊ), το 2000.
Η τελική κατάταξη στον τελικό των κρίκων:
1. Γιανγκ Λιου (Κίνα) 15,300
2. Γινγκουάν Ζου (Κίνα) 15,233
3. Λευτέρης Πετρούνιας (Ελλάδα) 15,100
4. Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία) 15,000
5. Αντέμ Ασίλ (Τουρκία) 14,966
6. Βαχάγκν Νταβτιάν (Αρμενία) 14,866
7. Χάρι Χέπγουορθ (Βρετανία) 14,800
8. Γκλεν Κόιλ (Βέλγιο) 13,833
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου