Ποιος θέλει να είναι άρρωστος το καλοκαίρι; Κανείς! Πάντα όμως υπάρχουν παθογόνοι μικροοργανισμοί που καραδοκούν. Ας τους γνωρίσουμε για να μπορέσουμε να τους αποφύγουμε.
Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο στο μυαλό όλων μας με την ευεξία και την ξεκούραση που χαρίζουν τόσο στο πνεύμα όσο και στο σώμα οι διακοπές. Εκτός όμως από όλα τα ευχάριστα, φέρνει μερικές φορές μαζί του και λοιμώξεις που μας ταλαιπωρούν και ανατρέπουν τα σχέδιά μας. Μπορεί να πρόκειται για γυναικολογικές λοιμώξεις, όπως οι κυστίτιδες και οι κολπίτιδες που σχετίζονται με το μπάνιο σε μη καθαρά νερά, για μύκητες που ευνοούνται από την υγρασία και τη ζέστη, ειδικά σε συνδυασμό με τα μαγιό, τη θάλασσα και την άμμο, αλλά και για ωτίτιδες ή μολύνσεις των ματιών. Καλό είναι να ξέρουμε πώς θα τα αναγνωρίσουμε αν μας απασχολήσουν, πώς θα τα αντιμετωπίσουμε και κυρίως πώς θα τα προλάβουμε τηρώντας τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα.
Οι λοιμώξεις που κρύβονται στις θάλασσες
Στα μολυσμένα νερά καραδοκούν λοιμώξεις που απειλούν κυρίως τις γυναίκες και ακόμα περισσότερο τις εγκύους – που θα πρέπει, συν τοις άλλοις, να αποφεύγουν τις παγωμένες θάλασσες γιατί μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα. Έτσι, αν κολυμπήσουμε σε νερά αμφιβόλου καθαριότητας, μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν:
Μύκητες & κολπίτιδες
Είτε βρεγμένα είτε στεγνά, τα μαγιό, εξαιτίας των συνθετικών υφασμάτων από τα οποία κατασκευάζονται, αυξάνουν τη θερμοκρασία της ευαίσθητης περιοχής, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται το pH του κόλπου και να ευνοείται η ανάπτυξη ενδογενών μικροβίων, για παράδειγμα μυκήτων. Ακόμα χειρότερα, σε μια βρόμικη θάλασσα ή παραλία –όπως, αντίστοιχα, και σε μια χρησιμοποιημένη πετσέτα– μπορεί να υπάρχει κάποιο μικρόβιο που, εισχωρώντας στον κόλπο, να προκαλέσει κολπίτιδα. Σε περίπτωση που έχουμε ύποπτες ενοχλήσεις (π.χ., δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις), θα χρειαστεί να κάνουμε καλλιέργεια κολπικού υγρού και να λάβουμε την ανάλογη θεραπεία.
Κυστίτιδες
Το μπάνιο στη θάλασσα μπορεί να επιφυλάσσει και προβλήματα που συνδέονται με το ουροποιητικό. Μια τέτοια επιπλοκή είναι η κυστίτιδα. Απασχολεί κυρίως τις γυναίκες λόγω του ανατομικού σχεδιασμού του κατώτερου ουροποιητικού συστήματός τους, που επιμολύνεται πολύ ευκολότερα από μικρόβια. Γι’ αυτό, οι περισσότερες έχουν βιώσει τουλάχιστον μία φορά τη δυσάρεστη εμπειρία του τσουξίματος, του πόνου αλλά και της συχνουρίας που συνοδεύουν μια κυστίτιδα.
Η κυστίτιδα προκύπτει επειδή εισχωρεί από την ουρήθρα κάποιο μικρόβιο από μολυσμένη θάλασσα. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, η θεραπεία συνίσταται από καλλιέργεια και λήψη αντιβίωσης.
Πώς θα προφυλαχθούμε
Για να προστατεύσουμε το ουρογεννητικό μας σύστημα, είναι σκόπιμο να φοράμε πάντα καθαρά βαμβακερά εσώρουχα και φαρδιά βαμβακερά ρούχα –οι φούστες και τα φορέματα είναι η καλύτερη επιλογή το καλοκαίρι καθώς ιδρώνουμε λιγότερο και μειώνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης μικροβίων– και να αποφεύγουμε τα πολύ στενά συνθετικά εσώρουχα και παντελόνια – που ευνοούν τη ζέστη και την υγρασία. Σημαντικό είναι επίσης να φροντίζουμε την υγιεινή των γεννητικών μας οργάνων χρησιμοποιώντας ουδέτερα σαπούνια, κάνοντας πλύσεις με χαμομήλι καθώς και κολπικές πλύσεις με μη αντισηπτικά σκευάσματα, τα οποία διατηρούν το όξινο pH του κόλπου στα φυσιολογικά επίπεδα, και αλλάζοντας συχνά σερβιετάκια, σερβιέτες και ταμπόν. Όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα, δεν θα πρέπει να καθόμαστε κατευθείαν στην άμμο, την ψάθα ή την ξαπλώστρα, αλλά να στρώνουμε μια στεγνή καθαρή πετσέτα ή παρεό. Ακόμα, αλλάζουμε το βρεγμένο μαγιό, κάνουμε, αν είναι δυνατόν, ντους αμέσως μετά το μπάνιο στη θάλασσα, χρησιμοποιούμε προφυλακτικό στις σεξουαλικές μας επαφές, μετά από τις οποίες πλενόμαστε, πίνουμε πολύ νερό, πηγαίνουμε στην τουαλέτα όποτε τη χρειαζόμαστε και σκουπιζόμαστε με φορά από μπροστά προς τα πίσω ώστε να μην επιμολυνθεί η κύστη από μικρόβια του εντέρου. Τέλος, εννοείται ότι δεν κολυμπάμε σε πισίνες και θάλασσες που δεν ξέρουμε αν είναι καθαρές.
Διατηρώντας το γαστρεντερικό μας υγιές
Στις καλοκαιρινές μας διακοπές, δεν είναι απίθανο να μας ενοχλήσουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με το γαστρεντερικό μας σύστημα, όπως γαστρεντερίτιδα εξαιτίας κάποιου ιού ή τροφική δηλητηρίαση εξαιτίας κάποιου βακτηρίου ή παρασίτου σε χαλασμένο ή μολυσμένο φαγητό, με πιο συνηθισμένη εκδήλωση τη διάρροια – με ή χωρίς κοιλιακό πόνο. Τέτοιου είδους θέματα εμφανίζονται συχνότερα σε όσους ταξιδεύουν σε μέρη όπου επικρατούν κακές συνθήκες υγιεινής. Αν λοιπόν μας απασχολήσουν, θα πρέπει να τροποποιήσουμε τη διατροφή μας, να αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά και τα λιπαρά και να φροντίζουμε να πίνουμε πολλά υγρά – θα ενυδατωθούμε καλύτερα λαμβάνοντας και ηλεκτρολύτες σε μορφή σκόνης, που μπορούμε να προμηθευτούμε από το φαρμακείο, αλλά και καταναλώνοντας αναψυκτικά με ανθρακικό. Μια καλή επιλογή γεύματος είναι το ρύζι με κοτόπουλο, αλλά όχι οι φυτικές ίνες. Όσον αφορά τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα (όπως η λοπεραμίδη), τα αποφεύγουμε όταν έχουμε έντονη συμπτωματολογία, με μεγάλο αριθμό κενώσεων και κοιλιακό άλγος –με ή χωρίς πυρετό–, μια κατάσταση που λέγεται δυσεντερία. Αν συνυπάρχει πυρετός ή/και τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και διαρκούν περισσότερο από δύο ημέρες, απευθυνόμαστε σε ένα γιατρό, ο οποίος ίσως μας συστήσει αντιβίωση. Σε επίπεδο πρόληψης, είναι απαραίτητο να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας, τα σκεύη, τα εργαλεία και τις επιφάνειες που χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε, αλλά και τα τρόφιμα που θα καταναλώσουμε. Όταν δεν είμαστε σίγουροι για την καθαριότητα του πόσιμου νερού, επιλέγουμε εμφιαλωμένο. Επίσης, γενικά είναι καλό να αποφεύγουμε τις ωμές ή τις μη επαρκώς μαγειρεμένες τροφές και όσες δεν έχουν συντηρηθεί ή αποθηκευτεί καλά, ειδικά όταν έχει ζέστη καθώς τότε ευνοείται ακόμα περισσότερο η ανάπτυξη μικροβίων στα τρόφιμα εκτός ψυγείου.
Το πόδι του αθλητή
Έτσι ονομάζεται μια μυκητίαση που προκύπτει συνήθως ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών –κυρίως εξαιτίας της ζέστης και της υγρασίας που αναπτύσσονται στα κλειστά αθλητικά παπούτσια–, ενώ μπορεί να εξαπλωθεί και στις πλευρές και στα πέλματα. Τα συμπτώματά της είναι το σκασμένο και ερεθισμένο δέρμα που μετά φαίνεται λευκό. Συχνά συνοδεύεται από φαγούρα, ενώ, αν επηρεάζει και τα νύχια, θα δούμε ότι αποχρωματίζονται, σπάνε και δείχνουν να παχαίνουν και να είναι ανασηκωμένα. Για να προλάβουμε το πρόβλημα, σημαντικό είναι να σκουπίζουμε καλά τα πόδια μας, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα, καθώς η υγρασία και η ζέστη το ευνοούν. Αν παρατηρήσουμε στα πόδια ή τα νύχια μας συμπτώματα που μας δημιουργούν υποψίες για ύπαρξη μυκήτων, πρέπει να επισκεφθούμε το δερματολόγο μας. Η θεραπεία είναι συνήθως τοπικά αντιμυκητιασικά σκευάσματα (σε σκόνη, κρέμα ή σπρέι) και, αν το πρόβλημα επιμένει, μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε και αντιμυκητιασική αγωγή από το στόμα.
Ευχαριστούμε τη δρα Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, τον Κωνσταντίνο Ι. Πριονιστή, μαιευτήρα-χειρουργό-γυναικολόγο, και τον Βασίλη Σαζανίδη, γαστρεντερολόγο,.vita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου