Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο “αρωματοθεραπεία”; Πρόκειται για μια μέθοδο εναλλακτικής ιατρικής όπου εκθέτουν τον ασθενή σε μερικές μυρωδιές οι οποίες πιστεύεται ότι μπορούν να καταπολεμήσουν μερικές παθήσεις, καθώς οι μυρωδιές δρουν θεραπευτικά στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη, το συναίσθημα και τον έλεγχο των ορμονών.
Μπορεί η αρωματοθεραπεία να αναφέρεται σε αιθέραια έλαια, αλλά ίσως κι άλλες μυρωδιές να μπορούν να θεραπεύσουν μερικές παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ.Ακούγεται παράδοξο, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια συγκεκριμένη μυρωδιά βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες. Ένα εύρημα που αποτελεί μια πιθανή νέα οδό για τη θεραπεία αυτής της εξουθενωτικής πάθησης, η οποία προσβάλει σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι εμφανίζεται ένα νέο περιστατικό κάθε 3,2 δευτερόλεπτα. Αυτό έχει οδηγήσει τους ειδικούς να εκτιμούν ότι πάνω από 150 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάσχουν από τη νόσο μέχρι το 2050.
Ποια είναι η μυρωδιά που πολεμάει το Αλτσχάιμερ;
Η μυρωδιά αυτή είναι η μενθόλη. Στο συμπέρασμα αυτό έφτασαν οι επιστήμονες μετά από μια έρευνα στην οποία θέλησαν να εξετάσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του οσφρητικού, του ανοσοποιητικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ενώ σε προηγούμενη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η επανειλημμένη έκθεση στη μενθόλη ενίσχυε την ανοσολογική απόκριση σε ποντίκια. Στην μελέτη αυτή η ομάδα επικεντρώθηκε στο κατά πόσον θα μπορούσε να βελτιώσει και τις γνωστικές τους ικανότητες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να εμφανίζουν Αλτσχάιμερ εκτέθηκαν επανειλημμένα σε μενθόλη για έξι μήνες. Οι ερευνητές ανέλυσαν την ανοσολογική τους απόκριση και τη γνωστική τους ικανότητα και τα συνέκριναν με υγιή ποντίκια. Παραδόξως, τα ποντίκια με Αλτσχάιμερ παρουσίασαν σημαντική βελτίωση μετά από σύντομη έκθεση στην ουσία που μυρίζει μέντα.
Συγκεκριμένα, η μενθόλη βοήθησε στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς και στη βελτίωση της μνήμης και των μαθησιακών ικανοτήτων. Αλλά επίσης οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μενθόλη μείωσε τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να βλάψει τη γνωστική λειτουργία.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι η μενθόλη μιμείται τις επιδράσεις της τεχνητής μείωσης των ανοσοποιητικών κυττάρων που βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής και στη διατήρηση της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει μια πιθανή θεραπευτική οδό για παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ.
Φυσικά, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τους ανθρώπους, ωστόσο είναι ένα ελπιδοφόρο βήμα προς την καταπολέμηση αυτής της νόσου που βασανίζει τόσα εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως..vita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου