Εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων και σφοδρής κριτικής ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:30 η «εκρηκτική» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τέσσερα μέλη του οργάνου να καλούν τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει σε εσωκομματικές εκλογές.
«Θεωρώ ότι μια πρόταση μομφής στο πρόσωπό μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα, δεν προσφέρει τίποτα και πληγώνει και τον κόσμο μας» ανέφερε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας: «Επίσης, είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα από το ίδιο το όργανο που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο».
Νωρίτερα, στις τοποθετήσεις τους η Όλγα Γεροβασίλη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Ζωή Καρκούλια κάλεσαν τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει στις κάλπες. Πρόταση για εσωκομματικές εκλογές έκανε και ο Παύλος Πολάκης.
«Υπάρχει πρόβλημα δεν μπορούμε να μην το βλέπουμε. Υπάρχει διάλυση του κόμματος με πλήρη ευθύνη της ηγεσίας», σημείωσε στην τοποθέτησή της η Κατερίνα Νοτοπούλου.
Κατά της προσφυγής σε κάλπες για ανάδειξη νέου προέδρου τάχθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νίκος Παππάς.
Από την πλευρά του ο Π. Πολάκης μετά το τέλος της συνεδρίασης τόνισε πως: «Ό,τι έχω να πω το λέω στα κομματικά όργανα. Οι απόψεις μου είναι κρυστάλλινες».
Πλέον, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης να πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου. Υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύεται και η παράκληση του Στέφανου Κασσελάκη μετά το τέλος της συνεδρίαση προς τους βουλευτές να μην αποχωρήσουν.
Παράλληλα, η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας το απόγευμα της Πέμπτης, η οποία θα κρίνει την έκβαση της υπόθεσης του Χρήστου Σπίρτζη αναμένεται να επιδράσει και αυτή στις διαφαινόμενες εξελίξεις, δρομολογώντας διεργασίες στο στρατόπεδο των «87». Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ενδεχόμενη διαγραφή Σπίρτζη θα αποτελέσει casus belli για την εσωκομματική αντιπολίτευση και τούτο γιατί ο κ. Σπίρτζης διαδραματίζει ρόλο εντός των «87», αποτελεί σημείο αναφοράς για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, μια ενδεχόμενη διαγραφή του θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ακόμη μια προσπάθεια από την πλευρά Κασσελάκη να «σβήσει» ό,τι θυμίζει τον ΣΥΡΙΖΑ του προηγούμενων ετών.
Κρίσιμο επίσης, είναι το γεγονός του τι θα εισηγηθεί η Επιτροπή Καταστατικού στην Κεντρική Επιτροπή σχετικά με τις αλλαγές που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από το βράδυ της Τρίτης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού υπήρξαν ενστάσεις και διαφωνίες για την πρόταση μετονομασίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος, οι οποίες κλιμακώθηκαν ραγδαία και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με αντιδράσεις να καταγράφονται ακόμη κι από μέχρι πρότινος ένθερμους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη. Παράλληλα, το έργο της αποδεικνύεται κοπιώδες λόγω του όγκου των άρθρων που επεξεργάζονται και των επί μέρους ενστάσεων που καταγράφονται για τα υπόλοιπα ζητήματα. Σημεία τριβής πέραν του ονόματος αποτελεί ο «κόφτης» στη βουλευτική θητεία, καθώς και οι αλλαγές στην οργανωτική δομή του κόμματος με την κατάργηση της Κεντρικής Επιτροπής και των Νομαρχιακών Επιτροπών, καθώς όπως αναφέρεται περιορίζεται με τη νέα σύνθεση η λογοδοσία της ηγεσίας στα όργανα του κόμματος.
Μπαράζ διαφωνιών
Την ίδια ώρα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι επικρίσεις προς την ηγεσία του κόμματος και προσωπικά προς τον Στέφανο Κασσελάκη, όχι μόνο από την πλευρά του Παύλου Πολάκη ή των «87», αλλά κι από προσκείμενους στο «στρατόπεδο» του Στέφανου Κασσελάκη. Οι προτάσεις του προέδρου του κόμματος για αλλαγή όχι μόνο στο όνομα, αλλά και σε ολόκληρη την οργανωτική δομή του κομματικού μηχανισμού και της κοινοβουλευτικής ομάδας έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ιδιαίτερα η μετονομασία σε «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς», αλλά και ο «κόφτης» των τριών θητειών έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία σε μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από ορισμένους τίθεται ο προβληματισμός εάν το πλαφόν στην κοινοβουλευτική θητεία αφορά και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ως πρώην πρωθυπουργός δεν εκλέγεται σε κάποια συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.
Όλγα Γεροβασίλη, Σωκράτης Φάμελλος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Μίλτος Ζαμπάρας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Χρήστος Σπίρτζης, Γιώργος Βασιλειάδης, Κώστας Αρβανίτης εξαπολύουν πυρ ομαδόν κατά του Στέφανου Κασσελάκη καλώντας τον να απευθυνθεί στα μέλη. Οι «87» και όχι μόνο, μιλούν για προσωποπαγές κόμμα, ενώ άλλα στελέχη υπογραμμίζουν τον κίνδυνο ρευστοποίησης του κόμματος σε ένα κόμμα με δομές, όπως λένε, που δεν θα έχουν λογοδοσία, από το οποίο θα απουσιάζει κάθε διαφορετική άποψη και δημοκρατικός έλεγχος, όπως υποστηρίζουν.
Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι τόσο ο νέος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Νίκος Παππάς, όσο και ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βασίλης Κόκκαλης εξέφρασαν χθες τον προβληματισμό του για τον χρόνο στον οποίο κατατέθηκε η πρόταση για την αλλαγή ονόματος, αλλά και τη διαφωνία τους με αυτό.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς εκτίμησε ότι υπάρχει έδαφος για συνεννόηση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά την ταυτότητά του και την ιδρυτική του διακήρυξη το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Έχουμε δει και άλλες απόπειρες αλλαγών ονομάτων, οι οποίες δεν συνοδεύονταν από αλλαγές ουσίας και έπεσαν στο κενό».
Ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο EΡΤΝews, υπογράμμισε τον κίνδυνο ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε «υπάρχει θέμα στη λειτουργία των οργάνων. Υπάρχει υποτίμηση της λειτουργίας των οργάνων[…] υπάρχει και οργανωτική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή υπάρχει η απογοήτευση των μελών μας και των στελεχών μας και υπάρχει και μια απογοήτευση, ας πούμε των ψηφοφόρων που φαίνεται. Αλλά δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις που δίνουν τα στοιχεία αυτά. Και υπάρχει και ένας κίνδυνος αλλοίωσης του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ».
Η Όλγα Γεροβασίλη εκτίμησε ότι το κόμμα διαρκώς συρρικνώνεται με ευθύνη του προέδρου και της ηγετικής ομάδας. «Ο ίδιος ο πρόεδρος θα έπρεπε να δώσει τη λύση σήμερα και να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών» υπογράμμισε.
Βολές για τις προτεινόμενες αλλαγές κι από τον Παύλο Πολάκη. Σε ανάρτησή του ανέφερε «επιτέλους σταματήστε την ανούσια αντιπαράθεση!!! Δεν έχει το όνομα τη χάρη, το ξεκάθαρο πρόγραμμα την έχει!! Οι οργανωτικές αλλαγές εξυπηρετούν την υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου αλλαγής που επαγγέλλεσαι! Όχι τον έλεγχο του μηχανισμού που θες να επιβάλλεις!».
Τα σενάρια για την Κ.Ε.
Σε αυτό το έδαφος ανοιχτά παραμένουν όλα τα βλέμματα στρέφονται στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά. Μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του Νίκου Παππά σε συνέντευξή του την Τετάρτη στο MEGA, όπου ερωτώμενος για την παρουσία του κ. Κασσελάκη στη ΔΕΘ ανέφερε: «Ο κ. Κασσελάκης αν δεν έχει εκπέσει, προφανώς θα είναι στη ΔΕΘ ως πρόεδρος του κόμματος».
Αν τίποτα δεν αλλάξει, στην Κ.Ε. είναι απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία ίσως και δύο προτάσεις μομφής κατά του προέδρου οι οποίες ακόμη και εάν θα αναπτύσσονται με διαφορετικό σκεπτικό θα καταλήγουν στην αμφισβήτησή του και στο αίτημα για αλλαγή ηγεσίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Στην περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μορφής πάντως προβλέπεται ψηφοφορία και ανοίγει ο δρόμος για διαρκές συνέδριο που θα κρίνει τη διαδικασία και τις υποψηφιότητες. Δεν θεωρείται πάντως απίθανο ακόμα και χωρίς ψηφοφορία ο πρόεδρος να δείξει το δρόμο του διαρκούς συνεδρίου που θα αποφασίσει για τη διαδικασία.
Ο κ. Κασσελάκης λέει ότι «όποιος έχει να πει κάτι, ας το πει θεσμικά και έτσι θα αντιμετωπιστεί». Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι «έχω τριετή εντολή, έχω εκλεγεί από τη βάση, προκειμένου να εφαρμόσω το πρόγραμμα το οποίο έχω πει και τις αλλαγές τις οποίες έχω εξαγγείλει».
Ο στόχος του κ. Κασσελάκη είναι να ξεπεράσει το σκόπελο της Κεντρικής Επιτροπής και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι το καταστατικό συνέδριο του κόμματος, κάνοντας πράξη αυτά τα οποία εισηγήθηκε χθες την Τρίτη. Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Κασσελάκης είχε καταθέσει κάποιες ιδέες, ενώ αυτή τη φορά έχουμε εισηγήσεις.
Οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν εκ νέου στην Κεντρική Επιτροπή, εκεί θα συζητηθούν και εκεί θα αποφασίσουν το καταστατικό συνέδριο αν θα περάσουν ή όχι, καθώς όλο αυτό το πλαίσιο, το οποίο έχει παρουσιάσει ο κ. Κασσελάκης, είναι αλήθεια ότι ανοίγει ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα εξαρτηθεί αν θα περάσουν μέσα από τις διαδικασίες της διαβούλευσης και βέβαια, μέσα από το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου.
Οι αλλαγές που προτάθηκαν:
- Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς είναι το όνομα που προτείνει ο κ. Κασσελάκης για να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.
- Οι βουλευτές δεν θα συμμετάσχουν στα κομματικά όργανα.
- Όριο 3 συνεχόμενες θητείες στην ίδια εκλογική περιφέρεια.
- Τα μέλη θα αποφασίζουν για κορυφαία θέματα (κομματική γραμμή, ψηφοδέλτια).
- Βουλευτές και Ευρωβουλευτές θα συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο.
- Ο πρόεδρος του κόμματος θα επιλέγει το 1/3 των βουλευτών και των ευρωβουλευτών και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. w.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου