10 Σεπτεμβρίου 2024

Έλλειψη σιδήρου: Γιατί πρέπει να την πάρεις στα σοβαρά

 Έλλειψη σιδήρου: Γιατί πρέπει να την πάρεις στα σοβαρά

Γιατί να μην παραβλέψεις την έλλειψη σιδήρου; Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που συμμετέχει σε πολλές μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού μας.

Αυτό το μέταλλο είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες σε κάθε μέρος του σώματός μας. Επιπλέον, το σώμα χρειάζεται σίδηρο για να διατηρήσει κι άλλες ζωτικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και της εστίασης, της γαστρεντερικής λειτουργίας, του ανοσοποιητικού συστήματος, της παραγωγής ορμονών και της ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος.

Ποιες οι πιθανές επιπλοκές στην υγεία που προκαλούνται από την ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου ή την κακή απορρόφησή του από τον οργανισμό;

Έλλειψη σιδήρου- Συμπτώματα

Εάν έχεις ανεπαρκείς ποσότητες σιδήρου στο αίμα, ενδέχεται να μην αναγνωρίσεις τα συμπτώματα καθώς μπορεί να είναι τόσο ήπια που να περνούν απαρατήρητα. Αλλά καθώς ο χρόνος περνά και η κατάσταση αυτή συνεχίζεται, τα σημάδια φανερώνονται.

Η έλλειψη σιδήρου εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως:

  • Κόπωση και γενική αδυναμία
  • Δύσπνοια
  • Ζάλη
  • Αδυναμία συγκέντρωσης και μνήμης
  • Κακή απόδοση στην εργασία
  • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις
  • Γρήγορος καρδιακός παλμός
  • Προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά
  • Εύθραυστα νύχια
  • Τριχόπτωση
  • Μείωση της σεξουαλικής διάθεσης

Γιατί είναι σημαντικό να την αντιμετωπίσεις

Σε ήπιες περιπτώσεις έλλειψης, ένα άτομο είναι απίθανο να έχει επιπλοκές. Ωστόσο, εάν το άτομο δεν κάνει τίποτα για να την αντιμετωπίσει, τότε μπορεί να οδηγηθεί σε σιδηροπενική αναιμία με διάφορες πιθανές επιπλοκές για την υγεία:

Ένας ακανόνιστος ή γρήγορος καρδιακός παλμός μπορεί να είναι σύμπτωμα σιδηροπενικής αναιμίας. Σε αυτήν την περίπτωση, το αίμα έχει λιγότερο διαθέσιμο οξυγόνο, επομένως η καρδιά αντλεί περισσότερο αίμα για να το αναπληρώσει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγέθυνση της καρδιάς ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη

Η σοβαρή σιδηροπενική αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Έχει συσχετιστεί με χαμηλό βάρος γέννησης, πρόωρο τοκετό, ακόμα και κίνδυνο θανάτου αμέσως πριν ή μετά τη γέννηση.

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Η σιδηροπενική αναιμία σχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία σε ασθένειες και λοιμώξεις σε μικρά παιδιά. Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται σίδηρο για να παραμείνει δυνατό και να αποκρούσει λοιμώξεις όπως η γρίπη και το κρυολόγημα. Στην πραγματικότητα, τα υψηλά επίπεδα σιδήρου είναι απαραίτητα για τα Τ-λεμφοκύτταρα, έναν κρίσιμο τύπο κυττάρων του ανοσοποιητικού, διαφορετικά αδυνατούν να αμυνθούν.

Κακή απόδοση στην άθληση

Αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει τη σημασία των τιμών σιδήρου για τη σωματική απόδοση σε δρομείς και άλλους αθλητές και αθλούμενους. Τα κύρια ευρήματα αποκαλύπτουν ότι τα μειωμένα επίπεδα σιδήρου στο σώμα μπορεί να είναι επιζήμια για την αθλητική απόδοση.

Διαταραχή της γνωστικής λειτουργίας

Ένας άλλος σημαντικός ρόλος του σιδήρου είναι να βοηθά το σώμα να παράγει τα μόρια που χρειάζονται για την παραγωγή βασικών χημικών ουσιών του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών νορεπινεφρίνη, ντοπαμίνη και σεροτονίνη, οι οποίοι παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ψυχική ευεξία. Μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας, του άγχους και της θλίψης και των χαμηλών επιπέδων σιδήρου.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τεκμηριωμένες σοβαρές συνέπειες της σιδηροπενικής αναιμίας, συνιστάται να μην παίρνουμε αυτό το θέμα ελαφρά, να κάνουμε εξετάσεις και να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: