Ένα χρόνο μετά τη βράβευση του Νορβηγού πεζογράφου και θεατρικού συγγραφέα Γιον Φόσε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε σήμερα τη βράβευση της Νοτιοκορεάτισας Χαν Κανγκ.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ακαδημίας, το βραβείο της απονέμεται "για την έντονη ποιητική της πεζογραφία που αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής".
Η επιλογή για τη βράβευσή της θεωρείται καθώς το όνομά της δεν ακουγόταν ως πολύ πιθανή υποψηφιότητα για το Νόμπελ και στις αποδόσεις των στοιχηματικών της δινόταν 33/1.
"Μάθημα ελληνικών" και "Χορτοφάγος": Τα δύο βιβλία της που είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά
Στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό είναι γνωστή από δύο βιβλία της που έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα μας. Το ένα μάλιστα έχει τίτλο "Μάθημα ελληνικών" (2022) και αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που όταν ήταν νεαρή έχασε την ομιλία της χωρίς συγκεκριμένη αιτία και κάποια στιγμή αρχίζει να μιλά αλλά μια ξένη γλώσσα, τη γαλλική. Στη συνέχεια αποφασίζει να μάθει αρχαία ελληνικά και έτσι έρχεται αντιμέτωπη με τα υπαρξιακά της αδιέξοδα.
Το άλλο μυθιστορημά της που κυκλοφορεί στα ελληνικά έχει τίτλο "Η Χορτοφάγος" (2020).
Η Χαν Κανγκ είναι 53 ετών και ζει και εργάζεται στη χώρα της και είναι η πιο γνωστή εκτός των συνόρων της χώρας της συγγραφέας από τη Νότια Κορέα. Είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Ινστιτούτου Τεχνών της πόλης.
Γεννήθηκε το 1970 στη ΓκουάνγκΤζου της Νότιας Κορέας και σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε στη Σεούλ.
Σπούδασε Κορεατική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο ΓιόνΣε.
Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1993 με πέντε ποιήματα. Την επόμενη χρονιά κέρδισε τον διαγωνισμό της εφημερίδας Σεούλ Σίνμουν για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς με την ιστορία της "Ερυθρή άγκυρα".
Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων Γιόσου κυκλοφόρησε το 1995. Το μυθιστόρημα "Η χορτοφάγος" (2007) χάρισε στην ίδια την παγκόσμια αναγνώριση, καθώς η αγγλική του μετάφραση (2015) τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Booker 2016.
Έχει εκδώσει επίσης τις συλλογές διηγημάτων "Τα φρούτα της γυναίκας μου" (2000) και "Η σαλαμάνδρα της φωτιάς" (2012), καθώς και τα μυθιστορήματα "Μαύρο ελάφι" (1998), "Τα κρύα σου χέρια" (2002), "Φυσάει αέρας, πήγαινε" (2010), "Μάθημα ελλληνικών" (2011), "Ανθρώπινες πράξεις" (2014), "Το λευκό βιβλίο" (2016) και "Δεν ξεχνώ" (2021).
Έως τώρα, μόνο 17 γυναίκες συγγραφείς έχουν τιμηθεί με την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση. Η γηραιότερη ήταν η Ντόρις Λέσσινγκ (1919 - 2013), που βραβεύτηκε το 2007 σε ηλικία 88 ετών.
Το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το Νόμπελ Λογοτεχνίας ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (λίγο λιγότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ)..thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου