Η γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της σύγχρονης ιατρικής έρευνας, μιας και συνδέεται με πολλές ασθένειες που πλήττουν τους ηλικιωμένους.
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Cellular & Molecular Immunology, εστιάζει στο μυστικό της διατήρησης ενός νεανικού ανοσοποιητικού συστήματος, εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (βλαστοκυττάρων) του αίματος και των δύο κύριων υποσυστήματων ανοσοκυττάρων: των έμφυτων και των επίκτητων.
Η έρευνα αυτή, που διεξήχθη από την Rong Lu, επιστήμονα του USC Stem Cell, και τους συνεργάτες της, επικεντρώνεται σε μια μικρή υποομάδα αιματολογικών βλαστικών κυττάρων, τα οποία φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των ανοσοκυττάρων. Όπως εξηγεί η Lu, «η μελέτη μας παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι όταν μια μικρή υποομάδα βλαστοκυττάρων του αίματος υπερπαράγει έμφυτα ανοσοκύτταρα, αυτό οδηγεί στη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος, συμβάλλει σε ασθένειες και τελικά συντομεύει τη διάρκεια ζωής».
Τα έμφυτα ανοσοκύτταρα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος, ενεργοποιούμενα γρήγορα σε περίπτωση εισβολής παθογόνων παραγόντων. Όταν τα έμφυτα κύτταρα αποτύχουν να αντιμετωπίσουν μια λοίμωξη, τα επίκτητα ανοσοκύτταρα, όπως τα κύτταρα B και T, ενεργοποιούνται για να παρέχουν μια πιο στοχευμένη απάντηση. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο τύπων κυττάρων.
Διαφορετικά ποσοστά γήρανσης
Η μελέτη αποκάλυψε ότι, ακόμη και σε ποντίκια με παρόμοια γενετική προδιάθεση και συνθήκες ανάπτυξης, οι ρυθμοί γήρανσης του ανοσοποιητικού συστήματος παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές. Τα ποντίκια που παρουσίαζαν καθυστέρηση στη γήρανση διατηρούσαν μια νεανική ισορροπία μεταξύ των έμφυτων και επίκτητων κυττάρων, ενώ τα ποντίκια που γερνούσαν νωρίς εμφάνιζαν υπερβολική παραγωγή έμφυτων κυττάρων.
Σύμφωνα με την Anna Nogalska, πρώτη συγγραφέα της μελέτης, «στους ηλικιωμένους το ανοσοποιητικό σύστημα συχνά καταλήγει να παράγει μια υπερβολική ποσότητα έμφυτων ανοσοκυττάρων, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε ασθένειες όπως η μυελοειδής λευχαιμία και οι ανοσοανεπάρκειες».
Η έρευνα εστιάζει στην παρακολούθηση των βλαστοκυττάρων του αίματος και την παραγωγή ανοσοποιητικών κυττάρων. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το 30-40% των βλαστοκυττάρων άλλαξε δραματικά την προτίμησή του για την παραγωγή έμφυτων έναντι επίκτητων κυττάρων καθώς τα ποντίκια γερνούσαν. Στα ποντίκια με καθυστέρηση στη γήρανση, τα βλαστοκύτταρα μείωσαν την παραγωγή έμφυτων κυττάρων, προστατεύοντας έτσι από τις επιπτώσεις της γήρανσης.
Η Lu προσθέτει: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η περιορισμένη παραγωγή των βλαστοκυττάρων που υπερπαράγουν έμφυτα ανοσοποιητικά κύτταρα θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να καθυστερήσουμε τη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος». Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνική CRISPR για να τροποποιήσουν γονιδιακά τα βλαστοκύτταρα, παρατηρώντας ότι η παραγωγή των κυττάρων άλλαξε, προάγοντας την παραγωγή επίκτητων κυττάρων.
Η έρευνα αυτή προσφέρει νέες προοπτικές για την κατανόηση του ανοσοποιητικού συστήματος και της γήρανσης, δίνοντας χρήσιμες ενδείξεις για μελλοντικές θεραπείες αντιγήρανσης και νεανικής άμυνας. Η ικανότητα να διατηρείται ένα υγιές, νεανικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να είναι κλειδί για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, προσδιορίζοντας τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ των διαφορετικών τύπων ανοσοποιητικών κυττάρων.
Έξι υπερτροφές που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Καθώς η έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων επιτείνεται, η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί την άμυνα του οργανισμού στους εξωτερικούς εισβολείς, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να φροντίζουμε να είναι δυνατό και να λειτουργεί σωστά.
Αυτό μπορεί να γίνει με την υιοθέτηση των σωστών συνηθειών, ξεκινώντας από μια ισορροπημένη και ωφέλιμη διατροφή. Τα ανοσοκύτταρα έχουν ανάγκη από ορισμένα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσουν σωστά, εξηγεί ο Gary E. Deng από το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering. Αυτά τα συστατικά, μεταξύ άλλων, πυροδοτούν κρίσιμες κυτταρικές αντιδράσεις, παρέχουν ενέργεια στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και καταπολεμούν επιβλαβή μόρια, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2019 στο Nutrients. Κάντε έξυπνες διατροφικές επιλογές, που τονώνουν το ανοσοποιητικό και χαρίζουν προστασία έναντι των ιών. Ποιες είναι αυτές;
Δώστε έμφαση σε φυτικές τροφές, προβιοτικά και πρωτεΐνες
Σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, το καλύτερο διατροφικό πρόγραμμα για ισχυρό ανοσοποιητικό ευθυγραμμίζεται με τις συνήθεις διατροφικές συμβουλές και θα πρέπει να επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά. Αυτές οι τροφές περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, όλα απαραίτητα για την τροφοδοσία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Μια δίαιτα που ενισχύει το ανοσοποιητικό απαιτεί επίσης τροφές με προβιοτικά, δηλαδή «καλά» βακτήρια που ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου και άπαχη πρωτεΐνη, που εμπεριέχεται τόσο σε ζωικές, όσο και σε φυτικές πηγές.
Αποφύγετε τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα
Ένα υγιές ανοσοποιητικό χαρακτηρίζεται, επίσης, από μειωμένη κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως τα υπερεπεξεργασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, που στερούνται θρεπτικών συστατικών. Οι τροφές αυτές όχι μόνο δεν παρέχουν στον οργανισμό αυτό που χρειάζεται, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί επίσης να υπονομεύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, προκαλώντας οξειδωτικό στρες και συμβάλλοντας στη φλεγμονή.
Τα καλύτερα τρόφιμα για δυνατό ανοσοποιητικό
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Εκτός από την υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας και της εγκεφαλικής λειτουργίας, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι και η ρόκα είναι από τις καλύτερες τροφές για το ανοσοποιητικό. «Είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βήτα-καροτίνη, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β9 και ιδιαίτερα βιταμίνη C και Κ, που είναι απαραίτητα για ένα υγιές ανοσοποιητικό», λέει ο ο διαιτολόγος Rhyan Geiger.
Προβιοτικά. Τα προβιοτικά όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο αποτελούν πολύτιμους συμμάχους για την υγεία του εντέρου, το οποίο συνδέεται άμεσα με την άμυνα του οργανισμού. Τα «καλά» βακτήρια στα προβιοτικά ενισχύουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στην εντερική επένδυση, εξηγεί ο δρ. Deng, προσθέτοντας ότι μεταβολίζουν επίσης τα τρόφιμα, ώστε να παράξουν θρεπτικά συστατικά που διαφορετικά δεν θα ήταν διαθέσιμα. Έτσι, το ανοσοποιητικό λαμβάνει τα συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Ο δρ. Deng συνιστά να προσθέσετε προβιοτικά στη διατροφή σας δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.
Εσπεριδοειδή. Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς προάγει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που καταπολεμούν τις ασθένειες, λέει ο δρ. Geiger.
Μούρα. Όταν πρόκειται για τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, δεν μπορείτε να παραλείψετε φρούτα όπως φράουλες, βατόμουρα και σμέουρα. Σύμφωνα με τον δρ. Deng, τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην προστασία των υγιών κυττάρων από τα βλαβερά μόρια. Περιέχουν, επίσης, βιταμίνη C, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για το ανοσοποιητικό, αλλά και φυτικές ίνες, που υποστηρίζουν τα «καλά» βακτήρια στο πεπτικό, προσθέτει. Επιδιώξτε δύο μερίδες από αυτά τα φρούτα εβδομαδιαίως.
Άπαχη πρωτεΐνη. Για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, η πρωτεΐνη είναι εξίσου σημαντική, τονίζει ο δρ. Geiger. Προτιμήστε άπαχες πρωτεΐνες, που είναι χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά και θα τις εξασφαλίσετε μέσα από τρόφιμα όπως τόφου, φασόλια, φακές, κοτόπουλο, γαλοπούλα και ορισμένα ψάρια.
Πράσινο τσάι. Στη διατροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό συμπεριλαμβάνονται και ροφήματα, με κορυφαίο το πράσινο τσάι. «Το πράσινο τσάι διαθέτει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης μιας φυτικής ένωσης που ονομάζεται γαλλική επιγαλλοκατεχίνη και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού», καταλήγει ο δρ. Geiger.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου