Ενεργοποιούνται με τη νέα χρονιά τα περιβόητα «μικροδάνεια», οι χρηματοδοτήσεις δηλαδή μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ, οι οποίες θα απευθύνονται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Υιοθετώντας και τις απαραίτητες «ευελιξίες» εξειδικευμένα αδειοδοτημένα Ιδρύματα θα δανειοδοτούν πολύ μικρά σχήματα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες αδυνατούν να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την λειτουργία τους, μέσω των συστημικών Τραπεζών.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Αρχές του 2025, λοιπόν, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πρόκειται να θέσει σε λειτουργία το Ταμείο Μικροπιστώσεων, ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στόχο να στηρίξει τη μικρή επιχειρηματικότητα.
Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στα «μικροδάνεια»
Μέσω αυτού, πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και startups θα μπορούν να λαμβάνουν δάνεια έως 25.000 ευρώ.
Αυτά τα μικροδάνεια θα διατίθενται μέσω εξειδικευμένων εταιρειών μικροπιστώσεων, οι οποίες έχουν ήδη αδειοδοτηθεί.
Η ενεργοποίηση του Ταμείου Μικροπιστώσεων, μαζί με τη στήριξη από τις τράπεζες και τις εταιρείες μικροπιστώσεων, δημιουργεί νέες δυνατότητες για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις.
Νέοι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν την οικονομική βοήθεια που χρειάζονται, ενισχύοντας έτσι τη δραστηριότητά τους και συμβάλλοντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ποιες είναι οι εταιρείες που χορηγούν «μικροδάνεια»
Το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα προσφέρει πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο από τις παραδοσιακές τράπεζες, λόγω έλλειψης εγγυήσεων ή σταθερού ιστορικού.
Για παράδειγμα, ένας νέος επιχειρηματίας που θέλει να ανοίξει μια μικρή καφετέρια ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας που χρειάζεται εξοπλισμό για τη δουλειά του θα μπορεί να λάβει ένα μικροδάνειο για να ξεκινήσει ή να αναπτύξει την επιχείρησή του.
Σήμερα, στην Ελλάδα λειτουργούν τρεις εταιρείες μικροπιστώσεων:
- AFI Microfinance: Ξεκίνησε το 2014 και πλέον λειτουργεί ως ίδρυμα μικροπιστώσεων. Παρέχει μικροδάνεια και υποστηρίζει τους δανειολήπτες με συμβουλές και εκπαίδευση για τη σωστή διαχείριση της επιχείρησής τους.
- ΤΜΕΔΕ Microfinance: Αρχικά απευθυνόταν αποκλειστικά στα μέλη του ΤΜΕΔΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο), αλλά σχεδιάζει να ανοίξει τις υπηρεσίες του και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.
- Microsmart: Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί μία από τις εταιρείες που στηρίζουν τη μικροεπιχειρηματικότητα στη Βόρεια Ελλάδα
Πάντως και οι συστημικές τράπεζες έχουν ενεργό ρόλο στις μικροπιστώσεις.
Η Eurobank, για παράδειγμα, έχει επενδύσει στην AFI Microfinance, αποκτώντας το 19,9% των κοινών μετοχών της. Μέσα από αυτή τη συνεργασία και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EASI, η Eurobank έχει χορηγήσει πάνω από 650 μικροδάνεια, συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα προσφέρουν μικροδάνεια με μεγαλύτερα όρια, έως 50.000 ευρώ, και διάρκεια αποπληρωμής που μπορεί να φτάσει τα 10 έτη.
Αυτά τα δάνεια διατίθενται χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις, καθώς καλύπτονται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυοδοσίας Investeu Microfinance.enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου