Μια εξαιρετικά αναλυτική παρουσίαση για τις «Σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές στην σπονδυλική στήλη» αλλά και τους «Αστικούς Μύθους στην Ιατρική»
παρουσίασαν την 18-11-2024 στην Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης ο Διευθυντής του τμήματος ενδοσκοπικής Χειρουργικής Σπονδυλικής στήλης κ. Σπυρίδων Σκριβιλιωτάκης και ο χειρουργός Ορθοπεδικός κ. Νικόλαος Ρηγόπουλος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε Συνδιοργάνωση με την εταιρεία «ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ κοτόπουλα Ολύμπου Α.Ε.Β.Ε.».Σπυρίδων Σκριβιλιωτάκης:
• Στην σύγχρονη ορθοπαιδική προωθούνται μικρής επεμβατικότητας τεχνικές.
Τα νέα συστήματα, στα χέρια γιατρών υψηλής εξειδίκευσης, εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια, μικρότερο τραύμα, λιγότερο πόνο και ταχύτερη αποθεραπεία του ασθενούς. Ο Διευθυντής του τμήματος ενδοσκοπικής Χειρουργικής Σπονδυλικής στήλης κ. Σπυρίδων Σκριβιλιωτάκης παρουσίασε τις σύγχρονες τεχνικές που ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα για την σπονδυλική στήλη την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024 στην Σχολή Γονέων - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. Αναλυτικότερα:
Προβλήματα – Παθήσεις σπονδυλικής στήλης & Τεχνικές αντιμετώπισης.
1. Παθολογία μεσοσπονδυλίου δίσκου. Αντιμετωπίζεται με:
i) Έγχυση discogel
ii) Μικροδισκεκτομή
iii) Ενδοσκοπική δισκεκτομή: Η πιο προηγμένη & Σύγχρονη χειρουργική τεχνική.
2) Οστεοπορωτικά κατάγματα. Αντιμετωπίζονται με:
i) Διαδερμική κυφοπλαστική = Ελάχιστη επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης ενός η περισσοτέρων παθολογικών καταγμάτων στην θωρακική ή οσφυϊκή μοίρα. Στοχεύει στην ύφεση του πόνου & την διατήρηση λειτουργικότητας του ασθενούς.
ii) Κυφοπλαστική με κλωβό.
iii) Διαδερμική κυφοπλαστική με μπαλόνι.
3) Αστάθεια – Παραμόρφωση σπονδυλικής στήλης. Παρέμβαση με σπονδυλοδεσία.
i) Διαυχενικές βίδες.
ii) Διασωματικοί κλωβοί.
iii) Διαδερμική σπονδυλοδεσία
iv) Υβριδική σπονδυλοδεσία (Συνδυασμός δυναμικής & άκαμπτης σπονδυλοδεσίας)
v) Ρομποτική σπονδυλοδεσία (Ύπαρξη Αξονικού τομογράφου μέσα στο χειρουργείο)
Στοχεύσεις:
Διαρκής εξέλιξη.
Μικρότερο χειρουργικό τραύμα, λιγότερος πόνος, ταχεία επανένταξη.
Εξατομίκευση της θεραπείας.
Ισορροπία κόστους, αποτελέσματος & Ικανοποίησης ασθενούς.
Στην συνέχεια ο χειρουργός Ορθοπαιδικός κ. Νικόλαος Ρηγόπουλος εισηγήθηκε το θέμα του "Αστικοί Μύθοι στην Ιατρική". Οι τεκμηριωμένες πρόοδοι της ιατρικής, που ευτυχώς συμβαίνουν συνεχώς, αρκετές φορές δυστυχώς αργούν αρκετά να γίνουν αποδεκτές από την πλειοψηφία των κατά τόπους επιστημονικών κοινοτήτων. Αυτό φυσικά συμβαίνει ακόμη περισσότερο στους ασθενείς και στις οικογένειες τους που συνήθως δεν έχουν την κατάρτιση που απαιτείται για να προκρίνουν τις νέες αποτελεσματικότερες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας. Έτσι παγιώνονται διάφοροι «μύθοι» σχετικά με πολλά νοσήματα και παρωχημένες θεραπείες που αγωνιζόμαστε να καταρρίψουμε για το καλό των ασθενών μας και ιδίως των παιδιών και των εφήβων. Ακόμη και στην εποχή των ηλεκτρονικών μέσων, η πληθώρα των μη σταθμισμένων με επιστημονικά κριτήρια πληροφοριών, αντί να προάγει την ταχύτερη ενημέρωση μάλλον δημιουργεί «στρατιές ειδημόνων» που τελικά δυσκολεύουν την αποτελεσματική ενημέρωση. Πιο αναλυτικά ο κ. Ρηγόπουλος ανέφερε:
Αστικοί Μύθοι στην Ιατρικοί και Ειδικότερα στην Ορθοπαιδική.
1. Πόνοι ανάπτυξης.
2. Η χωλότητα σχετίζεται με τραυματισμό.
3. Πλατυποδία.
4. Η «περπατούρα/στράτα» βοηθάει το παιδί να περπατήσει γρηγορότερα. Είναι ασφαλής χώρος γιατί το στηρίζει και το περιορίζει.
5. Ο Ορθοπαιδικός πρέπει να ελέγχει τα ισχία του νεογνού/βρέφους όταν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου ή κλινική εικόνας συμμετρίας.
6. Φάσκιωμα. Θέτει τις κεφαλές των μηριαίων οστών σε κίνδυνο (εξάρθρωμα ή δυσπλασία).
7. Περπάτημα στις μύτες των ποδιών.
8. Η ασσυμετρία των ώμων σχετίζεται πάντα με σκολίωση.
9. Η σχολική τσάντα μπορεί να προκαλέσει σκολίωση.
10. Ο καλός γιατρός θα λύσει το πρόβλημα που έχουμε. Χρειάζεται όμως εξειδίκευση και ομαδική προσέγγιση στα θέματα υγείας.
11. Η προωρότητα αποτελεί αποκλειστικό μέλημα Νεογνολόγων & Παιδιάτρων.
12. Η αντιμετώπιση της ζάλης αφορά συνεργασία πολλών ειδικοτήτων ( Νευρολόγος, ΩΡΛ, Ορθοπαιδικός).
13. Η οστεοπόρωση αφορά τίς γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% ενώ στους άντρες μικρότερο στο 25%.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Υφυπουργός Υγείας κ. Γ. Κωνσταντόπουλος, ο πρωτοσύγγελος της Ι.Μ. Κίτρους & Κατερίνης π. Βαρνάβας Λεοντιάδης, νοσηλευτικό προσωπικό και φυσιοθεραπευτές και πλήθος κόσμου.
Η επόμενη εκδήλωση θα γίνει την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 με επίσημο ομιλητή και καλεσμένο τον πρωτοπρεσβύτερο π. Πέτρο Ζώη και θέμα: «Ο γέροντας μου π. Εφραίμ Αριζονίτης». 5 χρόνια από την εκδημία του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου