27 Φεβρουαρίου 2025

Τα 7 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι ένας άνδρας υποφέρει κρυφά, αλλά είναι πολύ περήφανος για να ζητήσει βοήθεια

Η ζωή είναι δύσκολη, αλλά πολλοί άνδρες δεν έχουν μάθει να μοιράζονται τα προβλήματά τους. Συνήθως στις κοινωνίες επικρατεί η αντίληψη πως, οι άνδρες πρέπει να είναι πάντα δυνατοί, να είναι συγκροτημένοι, να αντέχουν χωρίς να παραπονιούνται. Είναι ένα μήνυμα που προσλαμβάνουν από παντού – στη δουλειά, τις φιλίες, τις σχέσεις.

Η αλήθεια είναι πως, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν σιωπηρά, κουβαλώντας μόνοι τους το βάρος των δυσκολιών και των προβλημάτων που τους ταλαιπωρούν.

Ο πόνος που βιώνει ένας άνδρας, δεν είναι πάντα προφανής. Ορισμένοι άνδρες επιλέγουν να κρύβουν τον πόνο τους με όπλο το χιούμορ, τη δύναμη.

Άλλοι επιλέγουν να κλειστούν στον εαυτό τους, να μην παραδεχτούν ότι έχουν ανάγκη από βοήθεια και στήριξη. Βέβαια, τα σημάδια της συμπεριφοράς τους, είναι σαφή. Αν προσέξετε, θα τα παρατηρήσετε.

Τα 7 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι ένας άνδρας υποφέρει κρυφά, αλλά είναι πολύ περήφανος για να ζητήσει βοήθεια

  • Δεν μιλά ποτέ για τα προβλήματά του
  • Δεν χαμογελά «με τα μάτια του»
  • Κοιμάται πολύ ή καθόλου
  • «Είναι απασχολημένος» και δεν κάνει δραστηριότητες που του έδιναν ευχαρίστηση
  • Νευριάζει με το παραμικρό
  • Αποφεύγει βαθιές συζητήσεις
  • Επιμένει ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνος

Δεν μιλά ποτέ για τα προβλήματά του

Ένας άνδρας που υποφέρει μόνος του, προτιμά να περνά μόνος τις δυσκολίες τους.

Οι άνθρωποι που είναι δυστυχισμένοι στον γάμο τους αλλά ποτέ δεν το παραδέχονται, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 8 συνήθειες

Μπορεί να αναφέρεται περιστασιακά στα προβλήματά του – την κούραση, το άγχος, προσωπικά – αλλά δεν αναλύει ποτέ τα ουσιαστικά και σοβαρά ζητήματα.

Δεν είναι πως δεν έχει τίποτα στο μυαλό του. Δεν θέλει να μιλήσει για τις αδυναμίες του, ή ίσως να έχει πείσει τον εαυτό του και τους άλλους πως είναι μια χαρά.

Βρίσκει περισπασμούς στη δουλειά, στα χόμπι, ή στο ίντερνετ.

Μπορεί να κάνει αστεία, λες και όλα είναι μια χαρά και ν’ αποφεύγει σοβαρές συζητήσεις κλείνοντας βιαστικά τη συζήτηση. Αν δώσετε προσοχή,  θα παρατηρήσετε τα σημάδια που αποκαλύπτουν τον ψυχικό του κόσμο.

Δεν χαμογελά «με τα μάτια του»

Ο Robin Williams, είχε πει:

«Το πιο λυπηρό είναι πως, οι πιο θλιμμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που προσπαθούν να κάνουν τους άλλους ευτυχισμένους. Ακριβώς επειδή ξέρουν τι σημαίνει να είσαι δυστυχισμένος».

Ένας άνδρας που δεν εκφράζει τα προβλήματά του, κρύβεται πίσω από το χιούμορ.

Λέει αστεία, κάνει ανάλαφρες συζητήσεις, μπορεί να είναι ο άνθρωπος στον οποίο στηρίζονται όλοι.

Επιφανειακά, μοιάζει μια χαρά. Έχει αποφασίσει να κρύψει καλά τον πόνο του.

Είναι ευκολότερο να δείχνει πως είναι καλά, από το να εκφράσει τον πόνο του.

Κοιμάται πολύ ή καθόλου

Οι διαταραχές του ύπνου, αποκαλύπτουν την ψυχική κατάσταση ενός άνδρα.

Το σώμα του είναι εξαντλημένο και το μυαλό δεν ηρεμεί. Μπορεί να διαταράσσεται ακόμη και ο ύπνος και ο άνθρωπος να κοιμάται υπερβολικά, ή να υποφέρει από αϋπνία.

Το στρες και ο συναισθηματικός πόνος προκαλούν συναισθηματικές διαταραχές. Το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον ύπνο, είναι το ίδιο με εκείνο που είναι υπεύθυνο και για τα συναισθήματα.

Όταν ένας άνδρας υποφέρει μόνος του, το σώμα είναι σε επαγρύπνηση. Γι’ αυτό ορισμένοι άνδρες υποφέρουν από αϋπνίες ή αντίθετα, κοιμούνται πάρα πολύ.

Η σημασία αυτού του συμπτώματος, συχνά υποτιμάται, ειδικά όταν ο άνθρωπος δεν παραδέχεται πως υποφέρει. Η εξουθένωση ωστόσο και η ραθυμία, προδίδουν την αλήθεια.

«Είναι απασχολημένος» και δεν κάνει δραστηριότητες που του έδιναν ευχαρίστηση

Ένας άνδρας που υποφέρει σιωπηρά, μπορεί να εγκαταλείπει τις αγαπημένες του δραστηριότητες. Χόμπι, φιλίες, αγαπημένες συνήθεις, αρχίζουν να ξεχνιούνται.

Μπορεί να προβάλλουν δικαιολογίες, συνήθως ότι είναι απασχολημένοι.

Δεν είναι θέμα χρόνου, αλλά ενέργειας. Όταν ένας άνδρας κουβαλά πολύ βάρος, ακόμη και οι αγαπημένες του δραστηριότητες, γίνονται επαχθείς.

Μπορεί να έχει εγκαταλείψει τα αγαπημένα του χόμπι, το γυμναστήριο, τους φίλους του.

Είναι μια αλλαγή που συμβαίνει σταδιακά.

Νευριάζει με το παραμικρό

Όταν ένας άνδρας κρύβει μέσα του πόνο, αυτός διαρρέει από άλλες διόδους. Πολύ συχνά λοιπόν, ξεσπά με πολύ ασήμαντες αφορμές που συνήθως δεν τον ενοχλούσαν.

Του φταίει η κίνηση, το αργό ίντερνετ, μία αθώα ερώτηση. Στην πραγματικότητα, δεν φταίνε οι αφορμές.

Όμως, από τη στιγμή που δεν μπορεί να μιλήσει για όσα πραγματικά τον ενοχλούν, ξεσπά τον θυμό του με την πρώτη αφορμή.

Μπορεί να μην το συνειδητοποιεί. Ίσως να ξεσπά σε άτομα που δεν του φταίνε και μπορεί να μετανιώνει αμέσως. Μπορεί ακόμη, να αποφεύγει συζητήσεις επειδή είναι πολύ ευαίσθητες.

Όταν ένας άνδρας υποφέρει μόνος του, εξαντλείται η υπομονή του. Όχι από αδιαφορία, αλλά επειδή δεν έχει ενέργεια.

Αποφεύγει βαθιές συζητήσεις

Όταν ένας άνδρας υποφέρει σιωπηρά, μπορεί να αποφεύγει τις βαθιές, ουσιαστικές συζητήσεις – ειδικά εκείνες που τον προκαλούν να εκφραστεί συναισθηματικά.

Ενώ κουβεντιάζει για θέματα όπως η δουλειά, η επικαιρότητα, αρκεί να παραμένει στην επιφάνεια. Τη  στιγμή όμως, που η συζήτηση γίνεται πιο σοβαρή, θα βρει έναν τρόπο να την αποφύγει και θα κλειστεί στον εαυτό του.

Δεν είναι επειδή δεν έχει συναισθήματα. Όμως αυτά, του δημιουργούν δυσφορία, ίσως και να του φαίνονται απειλητικά. Φοβάται να ανοιχτεί. Ακόμη, μπορεί να πιστεύει ότι κανείς δεν θα δείξει ενδιαφέρον για όσα έχει να πει.

Γι’ αυτό προτιμά να μένει στην επιφάνεια. Ακούει περισσότερο από ό,τι μιλάει. Ανακατευθύνει τη συζήτηση. Αν τυχόν κάποιος πάει τη συζήτηση παρακάτω, θα κλειστεί στον εαυτό του.

Επιμένει ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνος

Όσο και αν υποφέρει ένας άνδρας, μπορεί να επιμένει ότι μπορεί να τα καταφέρει και μόνος του. Ίσως να έχει μάθει πως, η ανάγκη για βοήθεια, είναι ένδειξη αδυναμία.

Αντίθετα, ίσως να είναι εκείνος στον οποίο βασίζονται όλοι οι άλλοι. Όμως, δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα έχει ο ίδιος την ανάγκη να στηριχτεί σε κάποιον άλλον.

Δεν αποκλείεται να υποβαθμίζει τα προβλήματά του, να λέει ότι «δεν είναι τίποτα», ή να πιστεύει πως πρέπει να γίνει πιο σκληρός. Ακόμη και όταν δέχεται τη στήριξη των άλλων, δεν πιστεύει ότι την έχει ανάγκη και προτιμά να κουβαλά μόνος του το βάρος των προβλημάτων του.

Δεν χρειάζεται να υποφέρει κανείς μόνος του.

Tip: Ο σιωπηρός πόνος, συνεπάγεται μεγάλο ψυχικό κόστος

Το να υποφέρει κάποιος μόνος, δεν είναι ένδειξη δύναμης. Απλώς, το φορτίο που κουβαλά, είναι πιο βαρύ.

Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη τη σύνδεση και την επικοινωνία. Σχετικές μελέτες έχουν αποδείξει πως, όταν καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας, επιδεινώνεται το στρες, αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα και εξασθενεί η μνήμη μας.

Ο σιωπηρός πόνος, συνεπάγεται μεγάλο ψυχικό κόστος – αλλά και σωματικό. Δεν είναι κακό να ζητάμε στήριξη. Κανείς δεν πρέπει να υποφέρει μόνος του.

Η ευαλωτότητα δεν είναι αδυναμία. Αντίθετα, είναι σημάδι θάρρους. Μην παραμελείτε τα ενδεικτικά αυτά σημάδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: