6 Απριλίου 2025

Άνοια: Η χαρούμενη συνήθεια που μπορεί να την καθυστερήσει κατά 5 χρόνια

 Υπάρχει μια συνήθεια που προσθέτει χαρά στη ζωή μας και, παράλληλα, ενισχύει την πνευματική μας οξυδέρκεια.

Άνοια: Η χαρούμενη συνήθεια που μπορεί να την καθυστερήσει κατά 5 χρόνια

Ο κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας μετά την ηλικία των 55 ετών ανέρχεται στο ανησυχητικό ποσοστό του 42%, με τις γυναίκες μάλιστα να αντιμετωπίζουν ακόμα υψηλότερες πιθανότητες λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής τους.

Ενώ η γήρανση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου, καταστάσεις όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η κακή ψυχική υγεία και η παχυσαρκία συμβάλλουν επίσης στην αύξηση αυτής της αυξανόμενης κρίσης.

Δεδομένων αυτών ανησυχητικών στοιχειών, η ενημέρωση και η υιοθέτηση προστατευτικών στρατηγικών τρόπου ζωής για την καθυστέρηση ή τη μείωση της εμφάνισης άνοιας, φαίνεται να είναι πιο σημαντική από ποτέ. Μια πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει μια ιδιαίτερα υποσχόμενη λύση, που μπορεί να καθυστερήσει την άνοια κατά 5 χρόνια και αυτή είναι: η κοινωνική αλληλεπίδραση.

Πώς η κοινωνική μας δραστηριότητα μπορεί να μας προστατέψει από την άνοια;

Με τον αυξανόμενο πληθυσμό των ηλικιωμένων οι περιπτώσεις άνοιας συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, προβλέπεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2060, φτάνοντας το ένα εκατομμύριο νέα περιστατικά ετησίως.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association αναδεικνύει πώς οι συχνές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της γνωστικής υγείας και πνευματικής οξυδέρκειας μέχρι και στην τρίτη ηλικία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 2.000 ηλικιωμένους για μια μέση περίοδο έξι με επτά ετών, καταγράφοντας την κοινωνική τους αλληλεπίδραση και την γνωστική τους κατάσταση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που ήταν πιο κοινωνικά ενεργά καθυστέρησαν να εμφανίσουν άνοια κατά πέντε χρόνια σε σχέση με εκείνα που είχαν ελάχιστες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Παράλληλα, παρατήρησαν μειωμένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης, μια πρώιμη φάση της πτώσης της μνήμης. Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι τα άτομα ήταν πιο κοινωνικά ενεργά είχαν:

  • 38% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας
  • 21% χαμηλότερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης

Τα ευρήματα αυτά τονίζουν τον ισχυρό ρόλο των κοινωνικών συνδέσεων στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στη μείωση της πνευματικής εξασθένισης.

Γιατί η κοινωνικοποίηση προστατεύει τον εγκέφαλο;

  • Γνωστική διέγερση: Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις προσφέρουν νοητικές προκλήσεις και ποικίλες συζητήσεις που μπορεί να ενισχύσουν τις νέες νευρικές συνδέσεις, μια διαδικασία γνωστή ως νευρογένεση.
  • Μείωση του άγχους: Οι θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις βοηθούν στη μείωση του χρόνιου άγχους, το οποίο είναι επιβλαβές για τον εγκέφαλο. Χαμηλότερα επίπεδα άγχους προστατεύουν τον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι κρίσιμη για τη μνήμη.
  • Ορμονική ισορροπία: Η κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του άξονα που ελέγχει τις αντιδράσεις στο άγχος και επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου.
  • Φυσική δραστηριότητα: Πολλές κοινωνικές δραστηριότητες προάγουν επίσης την κίνηση, έναν ακόμη καλά τεκμηριωμένο προστατευτικό παράγοντα κατά της γνωστικής εξασθένησης.

Πώς να διατηρήσετε ουσιαστικές κοινωνικές σχέσεις καθώς μεγαλώνετε;

  • Εγγραφείτε σε μια ομάδα: Είτε είναι λέσχες βιβλίου, ομάδες κηπουρικής ή μαθήματα χόμπι, τα κοινά ενδιαφέροντα δημιουργούν συζητήσεις και συνδέσεις.
  • Εθελοντισμός: Η προσφορά στην κοινότητά σας προσφέρει σκοπό και ευκαιρίες για να γνωρίσετε νέους ανθρώπους.
  • Μείνετε σωματικά δραστήριοι: Εγγραφείτε σε ομαδικά μαθήματα γυμναστικής ή ομάδες πεζοπορίας για κοινωνικά και σωματικά οφέλη.
  • Συνεχίστε να μαθαίνετε: Εγγραφείτε σε μαθήματα ή παρακολουθήστε εργαστήρια που ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση.
  • Δώστε προτεραιότητα στην οικογένεια και τους φίλους: Τακτικές συναντήσεις, τηλεφωνήματα και συγκεντρώσεις μπορούν να έχουν μεγάλη σημασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: