Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο και επακόλουθη μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, το Βατικανό
.«Ο Ποντίφικας πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια», ανέφερε ο γιατρός του Βατικανού Αντρέα Αρκάντζειλι στο πιστοποιητικό θανάτου του 88χρονου ποντίφικα που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό, ο πάπας είχε πέσε σε κώμα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.Τι αναφέρει στην διαθήκη του
Στη διαθήκη του, που επίσης δημοσιοποιήθηκε από το Βατικανό απόψε, ο Φραγκίσκος επιβεβαίωσε ότι η τελευταία επιθυμία του ήταν να ταφεί στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζιόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, εντός του Βατικανού.
Στο κείμενο αυτό διευκρινίζεται ότι ο Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «στο έδαφος, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο διάκοσμο» αλλά μόνο με το όνομά του, γραμμένο στα λατινικά, Franciscus. Σύμφωνα εξάλλου με την ανακοίνωση, ο Ποντίφικας είχε φροντίσει να καλυφθούν τα έξοδα της κηδείας του από έναν ανώνυμο δωρητή.
Η πνευματική διαθήκη του Πάπα Φραγκίσκου
«Δια του ελέους και της εκλογής
Στο όνομα της Αγίας Τριάδας. Αμήν.
Καθώς αισθάνομαι ότι πλησιάζει η δύση της επίγειας ζωής μου και με
σταθερή ελπίδα στην αιώνια ζωή, επιθυμώ να διατυπώσω τις τελευταίες μου
επιθυμίες αποκλειστικά και μόνο όσον αφορά τον τόπο της ταφής μου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου και κατά τη διάρκεια του ποιμαντικού
μου έργου ως ιερέα και επισκόπου, εμπιστευόμουν πάντοτε τον εαυτό μου
στη Μητέρα του Κυρίου μας, την Υπεραγία Παρθένο Μαρία. Για το λόγο αυτό,
ζητώ να αναπαυθεί η θνητή σορός μου – αναμένοντας την ημέρα της
Ανάστασης – στην Παπική Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε.
Εύχομαι το τελευταίο γήινο ταξίδι μου να τελειώσει ακριβώς σε αυτό το
αρχαίο ιερό, όπου πάντα σταματούσα για να προσευχηθώ στην αρχή και στο
τέλος κάθε Αποστολικού Ταξιδιού, εμπιστευόμενος με σιγουριά τις
προθέσεις μου στην άμωμη Μητέρα και δίνοντας ευχαριστίες για την
ευγενική και μητρική της φροντίδα.
Ζητώ να ετοιμαστεί ο τάφος μου στην ταφική κόγχη στον πλάγιο διάδρομο
μεταξύ του παρεκκλησίου του Παύλου (παρεκκλήσι του Salus Populi Romani)
και του παρεκκλησίου Σφόρτσα της Βασιλικής, όπως φαίνεται στο συνημμένο
σχέδιο.
Ο τάφος θα πρέπει να είναι στο έδαφος: απλός, χωρίς ιδιαίτερο διάκοσμο, φέροντας μόνο την επιγραφή: Φραγκίσκος.
Το κόστος της προετοιμασίας της ταφής θα καλυφθεί από ένα ποσό που
παρέχεται από έναν ευεργέτη, το οποίο έχω φροντίσει να μεταφερθεί στην
Παπική Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε. Έχω δώσει τις απαραίτητες
οδηγίες σχετικά με αυτό στον καρδινάλιο λάντας Μακρίτσκας, έκτακτο
επίτροπο της Βασιλικής της Λιβερίας.
Είθε ο Κύριος να δώσει την κατάλληλη ανταμοιβή σε όλους εκείνους
που με αγάπησαν και συνεχίζουν να προσεύχονται για μένα. Τα βάσανα που
σημάδεψαν το τελευταίο μέρος της ζωής μου, τα προσφέρω στον Κύριο, για
την ειρήνη στον κόσμο και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών.
Είθε ο Κύριος να δώσει την κατάλληλη ανταμοιβή σε όλους εκείνους που με
αγάπησαν και που συνεχίζουν να προσεύχονται για μένα. Τα βάσανα που
σημάδεψαν το τελευταίο μέρος της ζωής μου, τα προσφέρω στον Κύριο, για
την ειρήνη στον κόσμο και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών.
Σάντα Μάρτα, 29 Ιουνίου 2022
Φραγκίσκος»
Εντός του σαββατοκύριακου η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου αναμένεται να τελεστεί εντός του σαββατοκύριακου. Η τελική απόφαση, όμως, πρόκειται να ληφθεί από την ολομέλεια των καρδιναλίων.
Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, παράλληλα, το κονκλάβιο των καρδιναλίων είναι πιθανό να ξεκινήσει στο διάστημα από 5 μέχρι 10 Μαΐου.
Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, δε, άρχισε πριν λίγο η προσευχή του “ροζάριο”, υπέρ της ανάπαυσης της ψυχής του πάπα Φραγκίσκου. Ο καρδινάλιος Μάουρο Γκαμπέτι, ο οποίος χοροστατεί στην τελετή, απευθυνόμενος στους πιστούς τόνισε: «Ας μην ξεχνάμε ότι ο πάπας μας έλεγε πάντα πως ο θάνατος δεν είναι μια πόρτα που κλείνει, αλλά η είσοδος στην Ιερουσαλήμ των ουρανών”».
Πάπας Φραγκίσκος – Μια 12ετής θητεία σε αριθμούς
Ο πρώην καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο της Αργεντινής εξελέγη πάπας στις 13 Μαρτίου 2013. Ήταν ο 266ος πάπας και ο πρώτος από χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ήταν επίσης ο πρώτος ποντίφικας που επέλεξε το όνομα «Φραγκίσκος».
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΗΤΕΙΑΣ
Κατά μέσο όρο, η θητεία των 265 προκατόχων του είχε διάρκεια 7,5 χρόνια. Η δική του ήταν μεγαλύτερη, ξεπέρασε τα 12. Ήταν επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ηλικία πάπας στην ιστορία, μετά τον Λέοντα ΙΓ΄, ο οποίος ήταν 93 ετών όταν πέθανε το 1903. Για τους προηγούμενους, δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο αρχείο που να αποδεικνύει ότι έφτασαν σε μεγαλύτερη ηλικία. Ο προκάτοχος του Φραγκίσκου, ο Βενέδικτος ΙΣτ΄, πέθανε σε ηλικία 95 ετών, αλλά ήταν 85 όταν παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του.
ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΙ
Σήμερα, υπάρχουν 252 καρδινάλιοι, ή «πρίγκιπες της Καθολικής Εκκλησίας» που συμβουλεύουν τον πάπα, διοικούν επισκοπές σε όλον τον κόσμο και συχνά αναλαμβάνουν σημαντικά καθήκοντα εντός του Βατικανού.
Αυτήν την περίοδο μόνο 135 καρδινάλιοι είναι ηλικίας κάτω των 80 ετών και επομένως έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Κονκλάβιο ή Κολλέγιο των Καρδιναλίων που θα εκλέξει τον νέο πάπα. Οι 108 από αυτούς διορίστηκαν από τον Φραγκίσκο, οι υπόλοιποι από τους προκατόχους του.
ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Ο Φραγκίσκος έκανε 47 ταξίδια εκτός Ιταλίας, επισκέφθηκε περισσότερες από 65 χώρες και εδάφη και κάλυψε περισσότερα από 465.000 χιλιόμετρα.
Επισκέφθηκε τη Βραζιλία το 2013. Το 2014 βρέθηκε στην Ιορδανία, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Ισραήλ, τη Νότια Κορέα, την Αλβανία, τη Γαλλία, την Τουρκία. Το 2015 πήγε στη Σρι Λάνκα, τις Φιλιππίνες, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία, την Παραγουάη, την Κούβα, τις ΗΠΑ, την Κένυα, την Ουγκάντα, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Το 2016 επισκέφθηκε το Μεξικό, την Ελλάδα, την Αρμενία, την Πολωνία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Σουηδία.
Το 2017 ήταν η σειρά της Αιγύπτου, της Πορτογαλίας, της Κολομβίας, της Μιανμάρ και του Μπανγκλαντές.
Το 2018 βρέθηκε στη Χιλή, το Περού, την Ελβετία, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία.
Το 2019 πήγε στον Παναμά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, τη Μοζαμβίκη, τη Μαδαγασκάρη, τον Μαυρίκιο, την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία.
Το 2020, χρονιά της πανδημίας, δεν έκανε κανένα ταξίδι στο εξωτερικό.
Το 2021 πήγε στο Ιράκ, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, ξανά στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Το 2022 επισκέφθηκε τη Μάλτα, τον Καναδά, το Καζακστάν και το Μπαχρέιν.
Το 2023 βρέθηκε στο Κονγκό, το Νότιο Σουδάν, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Μογγολία και τη Γαλλία.
Πέρυσι, το 2024, πήγε στην Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη, το Ανατολικό Τιμόρ, την Παπούα-Νέα Γουινέα, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Κορσική.
Έκανε περίπου 37 ταξίδια εντός της Ιταλίας, αρχής γενομένης από τη Λαμπεντούζα, το νησάκι όπου φτάνουν οι μετανάστες που διαπλέουν τη Μεσόγειο καθ’ οδόν για την Ευρώπη, τον Ιούλιο του 2013.
ΑΓΙΟΙ
Ο Φραγκίσκος αγιοποίησε περισσότερα από 900 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ήταν και οι προκάτοχοί του, ο Ιωάννης ΚΓ΄, ο Ιωάννης Παύλος Β΄ και ο Παύλος Στ΄, καθώς επίσης και η Μητέρα Τερέζα της Καλκούτας και ο αρχιεπίσκοπος του Σαλβαδόρ Όσκαρ Ρομέρο, που δολοφονήθηκε το 1980. Στον αριθμό αυτό πάντως περιλαμβάνονται και οι Μάρτυρες του Οτράντο, περίπου 800, οι κάτοικοι ενός χωριού της νότιας Ιταλίας που σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς το 1480.
Ο Φραγκίσκος προχώρησε επίσης στην οσιοποίηση τουλάχιστον 1.350 προσώπων, το τελευταίο βήμα πριν από την αγιοποίηση.
ΠΑΠΙΚΟΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ
Ο Φραγκίσκος έγραψε τέσσερις εγκυκλίους, ξεκινώντας το 2013 από τη Limen Fidei («Το Φως της Πίστης») που αφορούσε τη σημασία της χριστιανικής πίστης. Ένα μέρος της είχε ήδη γραφεί από τον προκάτοχό του, τον πάπα Βενέδικτο.
Το 2015, με την Laudato Si κάλεσε τον κόσμο να αναλάβει κατεπειγόντως δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επικαιροποίησε αυτό το έργο του το 2023 με το Laudate Deum που απευθυνόταν στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής και τους πολιτικούς που καθυστερούν να αναλάβουν δράση.
Το 2020 με τη Fratelli Tutti ασχολήθηκε με το θέμα της μοναξιάς στον κόσμο μετά την πανδημία.
Το 2024, με τη Dilexit Nos προέτρεψε τους Καθολικούς να εγκαταλείψουν την «τρελή επιδίωξη» του χρήματος και αντιθέτως να αφοσιωθούν στην πίστη τους.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου