Σημειώνεται ότι 92 ψήφισαν "όχι" και μηδέν βουλευτές "παρών". Συνολικά 258 ήταν οι ψηφίσαντες
Με 166 θετικές ψήφους μετά από ονομαστική ψηφοφορία εγκρίθηκε σήμερα από την Βουλή η πρόταση του πρωθυπουργού για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σημειώνεται ότι 92 ψήφισαν "όχι” και μηδέν βουλευτές "παρών”. Συνολικά 258 ήταν οι ψηφίσαντες.
Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, ορισμένοι ανεξάρτητοι, καθώς και η Πλεύση Ελευθερίας, δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει και υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής. Καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νίκη και Νέα Αριστερά. Απείχαν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.
Ωστόσο ένταση προκλήθηκε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας με πρωταγωνιστές τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζο και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι κατήγγειλαν την πρόταση του προεδρείου της Βουλής, η Εξεταστική να έχει διάρκεια τριών μηνών.
Όπως κατήγγειλαν, με την έναρξη της νέας Τακτικής Συνόδου της Βουλής, δηλαδή τον Οκτώβριο, παραγράφονται τα ενδεχόμενα αδικήματα των πρώην υπουργών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αύριο αναμένεται να συζητηθούν στην Βουλή οι προτάσεις για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής που έχουν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς.
Τεταμένη συνεδρίαση
Καθ'ολη τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν οι σκληρές κόντρες, με πολλούς χαρακτηρισμούς και εντάσεις.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για υποκρισία και ψέματα για την "τεχνική λύση" που είχε εισηγηθεί παλαιότερα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι "ήταν νόμιμη διαδικασία, αυτοματοποιημένη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ".

Τη δεκαετία του '80 μεγαλούργησαν οι πρασινοφρουροί στην Κρήτη και έσκασε το σκάνδαλο με το καλαμπόκι. Μου δίνετε την εντύπωση ότι παρουσιάζεστε ως κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ του '80 χωρίς το χάρισμα του Ανδρέα Παπανδρέου", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του.
Μητσοτάκης σε Κωνσταντοπούλου: Σταματήστε να γκαρίζετε - Εδώ δεν υπερασπίζεστε βιαστές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε για τις έρευνες που διεξάγονται για τις παράνομες επιδοτήσεις, με κάποιους αγρότες να έχουν αρχίσει από μόνοι τους να επιστρέφουν τα χρήμα. "Θα καταλογιστούν τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν, ξεκινώντας από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις", ανέφερε ο πρωθυπουργός.
"Βάλατε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα", φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για την επιλογή της κυβέρνησης να τεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπό τον έλεγχο της ΑΑΔΕ.
"Θα ελέγξετε τον Βορίδη και τον Αυγενάκη;", διέκοψε εκ νέου η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντάει σε έντονο ύφος. "Δεν είστε εσείς στο δικαστήριο να υπερασπίζεστε βιαστές", ανέφερε.
"Σταματήστε επιτέλους να γκαρίζετε", είπε, τελικά, ο πρωθυπουργός, μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής, ζητώντας από τους πρακτικογράφους να μην καταγράφουν τίποτα. "Αδίκως φωνασκείτε…" διεμήνυσε, ενώ σε δεύτερο χρόνο και μετά από νέα εκτός μικροφώνου σχόλια της κ. Κωνσταντοπούλου, ο Νικήτας Κακλαμάνης φώναξε: "Σιωπήστε επιτέλους".
Η ένταση συνεχίστηκε όταν μετά από νέες παρεμβάσεις και σχόλια της κ. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: "Σας παρακαλώ, σταματήστε να γκαρίζετε, δεν ασχολούμαι μαζί σας".
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ανταπάντησε πως ασκεί τα αντιπολιτευτικά της καθήκοντα, με τον κ. Κακλαμάνη να τονίζει: "Σιγά την αντιπολίτευση" και την κ. Κωνσταντοπούλου να του ζητά να ανακαλέσει..thetoc.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου