Στη Βουλή καταθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία την πρότασή της για Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Περίοδος διερεύνησης από το 1998-2025 - Το σκεπτικό της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις

Πρόκειται για περίοδο διερεύνησης από το 1998 έως το 2025. Η Εξεταστική αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες της τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση της κυβέρνησης έχει στόχο να αναδείξει τη διαχρονικότητα του προβλήματος στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ξεκινώντας από την εποχή της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη και φτάνοντας μέχρι το σήμερα και τις αποκαλύψεις του μεγάλου σκανδάλου.
Η κυβέρνηση κατέληξε στη σε βάθος χρόνου έρευνα, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων:
- Τη διαχρονικότητα του ζητήματος (ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατανέμει ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε 645.000 παραγωγούς ετησίως)
- Την αναζήτηση αιτίων για την επιβολή προστίμων (2,7 δισ. από το 1998 έως σήμερα)
- Το κλείσιμο κενών που προκαλούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ
- Τον έλεγχο πράξεων διοικήσεων, προτάσεις προς τις πολιτικές ηγεσίες και την ανταπόκρισή τους
- Διασταυρωτικούς ελέγχους, αποτελέσματα, διάρκεια
"Είναι κίνηση που δείχνει σοβαρότητα. Αποδεικνύει ότι δεν θέλουμε να
κρυφτεί κάτι κάτω από το χαλί. Η εξεταστική δεν αποκλείει άλλη συνέχεια,
εφόσον προκύψουν ευθύνες. Δώσαμε στα κόμματα 20 ημέρες, για να
καταθέσουν τις προτάσεις τους. Δεν κατέθεσαν πρόταση, δεν θα μπορούσαμε
να παίξουμε κρυφτό με την αντιπολίτευση", ανέφερε ο κυβερνητικός
εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Το σκεπτικό της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά από ενδελεχή μελέτη της δικογραφίας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και σε μία κίνηση αιφνιδιασμού -δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προαναγγείλει εδώ και ημέρες ότι θα καταθέσει πρόταση για προανακριτική επιτροπή, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργαζόταν την πρότασή του και τη μορφή της με δεδομένο ότι δεν είχε και τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών προς επίσημη κατάθεση- καλεί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την πρόταση που θα καταθέσει άμεσα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Ήταν απόφαση του πρωθυπουργού, δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί συσκέψεις, την οποία και ανακοίνωσε σήμερα στους στενούς του συνεργάτες στο πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πρόταση θα κατατεθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη.
Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν αμελλητί στη Βουλή για τους πρώην υπουργούς Βορίδη και Αυγενάκη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.
Άλλωστε, στόχος είναι η σύσταση να βοηθήσει και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών και μάλιστα χωρίς να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Δηλαδή δεν αποκλείει οποιαδήποτε συνέχεια εφόσον προκύψουν στοιχεία που συνιστούν ποινική ευθύνη.
Βέβαια η αντιπολίτευση μιλά για διάχυση ευθυνών και "φυγάδευση" των δύο υπουργών της ΝΔ από τις τυχόν ποινικές τους ευθύνες, με την ημέρα παραγραφής των αδικημάτων τους να είναι η 6η Οκτωβρίου, η λήξη δηλαδή της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου και με τη Βουλή να παραμένει ανοιχτή και τον Αύγουστο.
Οι διαφορές Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής
Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ το αργότερο μέχρι την Τετάρτη θα έχει καταθέσει τη δική του πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής με βάση τα αδικήματα που περιγράφονται στη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή από την ευρωπαϊκή εισαγγελία.
Ποιες είναι, όμως, οι διαφορές μεταξύ Εξεταστικής Επιτροπής και Προκαταρκτικής (Προανακριτικής) Επιτροπής;
Η κυριότερη είναι ότι η Εξεταστική διερευνά αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και δεν αποδίδει ποινικές ευθύνες, αν και υπάρχει η δυνατότητα να καταλήξει στο συμπέρασμα σύστασης προανακριτικής επιτροπής.
Η Προκαταρκτική Επιτροπή (ή Προανακριτική) έχει ποινικό/δικαστικό χαρακτήρα και όχι πολιτικό και σκοπός της είναι να ερευνήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων μελών της κυβέρνησης (υπουργών ή υφυπουργών) για συγκεκριμένα αδικήματα.
Συγκεκριμένα τα καθήκοντα σε κάθε περίπτωση είναι:
Εξεταστική Επιτροπή
Οι εξεταστικές επιτροπές συγκροτούνται για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Οι εργασίες της εξεταστικής έχουν καθαρά πολιτικό και όχι ανακριτικό χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτό οι συνεδριάσεις της είναι δημόσιες.
Για την κατάθεση πρότασης εξεταστικής απαιτούνται τουλάχιστον 60 υπογραφές και για την έγκρισή της απαιτείται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων.
Στο τέλος των εργασιών κατατίθεται πόρισμα, ενώ αν από τις έρευνες προκύψουν ενδείξεις ή αποδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από μέλη της κυβέρνησης, υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης προανακριτικής.
Προκαταρκτική (Προανακριτική Επιτροπή)
Για την κατάθεση πρότασης προκαταρκτικής εξέτασης απαιτούνται 30 υπογραφές, ενώ για την έγκρισή της απαιτείται η θετική ψήφος τουλάχιστον 151 βουλευτών.
Οι προανακριτικές συγκροτούνται για να διερευνηθεί ενδεχόμενη τέλεση συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων από συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης και εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
Οι εργασίες της επιτροπής είναι μυστικές, ενώ το τελικό πόρισμα ζητά ή απορρίπτει την παραπομπή των ελεγχόμενων προσώπων στο δικαστικό συμβούλιο..thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου