28 Ιουλίου 2025

Δήμος Κατερίνης: Γεωτρήσεις & έλεγχος ποιότητας των προϊόντων εκσκαφών στην Παραλία

 


-          Στο πλαίσιο των συμπληρωματικών έργων προστασίας των ακτών

Προκειμένου να επαναδημοπρατηθεί και να ξεκινήσει η υλοποίηση του χρηματοδοτούμενου από το Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας έργου με τίτλο: «Συμπληρωματικά έργα προστασίας διαβρούμενων ακτών […]» σε εκτέλεση εργασιών γεωτρήσεων και ελέγχου ποιότητας των προϊόντων εκσκαφών (ΒΥΘΟΚΟΡΗΜΑΤΩΝ), προχώρησε ο Δήμος Κατερίνης.

Αυτοψία στις εργασίες που υλοποιήθηκαν το διήμερο 25 και 26 Ιουλίου στο ύψος του αλιευτικού καταφυγίου πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Κατερίνης Ιωάννης Ντούμος, ο οποίος έκανε λόγο για ένα σύνθετο φαινόμενο που ταλανίζει επί σειρά ετών την Τοπική Κοινότητα Παραλίας και αναμένεται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την επαναδημοπράτηση και υλοποίηση του έργου το συντομότερο δυνατόν. «Πετύχαμε και εντάξαμε τις εργασίες των γεωτρήσεων και των αναλύσεων στη χρηματοδότηση του έργου (ΕΣΠΑ), ώστε να ακολουθήσουν επιτέλους τα έργα προστασίας (ύφαλοι – κυματοθραύστες) και προσάμμωσης» σημείωσε ο Δήμαρχος, κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων παρουσία και του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Παραλίας, Αλέξη Τσαουσίδη.

Με βάση την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου και τη σχετική απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εντάχθηκαν στην πράξη ένταξης δύο νέα υποέργα: Εκτέλεση εργασιών γεωτρήσεων – Προϋπολογισμός: 31.000 ευρώ,  Παροχή υπηρεσιών προσδιορισμού ποιότητας βυθοκορημάτων και επιλογή βέλτιστης διαχείρισής τους – Προϋπολογισμός: 37.200 ευρώ.

Η ταυτότητα του έργου περιλαμβάνει:

Επέκταση και ανύψωση των τριών υφιστάμενων κυματοθραυστών, Επέκταση του προσήνεμου μώλου του Ναυτικού Ομίλου, Αναπλήρωση της ακτής σε τρία επιλεγμένα σημεία, Εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και του διαύλου εισόδου στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλίας, για την εξασφάλιση πρόσβασης των πλωτών μέσων μεταφοράς υλικών.

Οι απαιτούμενες μελέτες (ακτομηχανική, λιμενική, περιβαλλοντική) έχουν εγκριθεί, ενώ βρίσκεται σε τελικό στάδιο η έκδοση της απόφασης εκτέλεσης εργασιών από τον Υπουργό Οικονομικών.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: