Οι φράουλες είναι μια καλή πηγή φλαβονοειδών

Τα άτομα που καταναλώνουν μια ευρεία γκάμα τροφών πλούσιων σε διαφορετικά φλαβονοειδή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών νόσων και θέτουν ισχυρή υποψηφιότητα για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών, ισχυρών βιοδραστικών ουσιών που περιέχονται με φυσικό τρόπο σε πολλά τρόφιμα και ποτά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και νευρολογικών νόσων όπως η νόσος του Πάρκινσον» σημείωσε η συνεπικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Εϊντίν Κάσιντι από το Κέντρο για τα Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων και το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ασφάλεια των Τροφίμων του Queen’s.

Η καθηγήτρια συμπλήρωσε ότι «γνωρίζουμε από εργαστηριακά στοιχεία και κλινικές μελέτες ότι διαφορετικά φλαβονοειδή δρουν με διαφορετικούς τρόπους: κάποια βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση, άλλα βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και άλλα μειώνουν τη φλεγμονή. Η μελέτη αυτή είναι σημαντική καθώς τα ευρήματά της δείχνουν πως η κατανάλωση υψηλότερης ποσότητας και μεγαλύτερης ποικιλίας φλαβονοειδών μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα προβλήματα υγείας σε σύγκριση με την κατανάλωση φλαβονοειδών από μια μόνο πηγή».

Κατανάλωση πολύχρωμων τροφίμων για καλή υγεία

Από την πλευρά του ο καθηγητής Τίλμαν Κουν από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Πανεπιστήμιο Queen’s στο Μπέλφαστ που ήταν επίσης εκ των επικεφαλής της μελέτης, τόνισε ότι τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτό που συνηθίζει να λέει ο λαός, ότι η κατανάλωση πολύχρωμων τροφίμων είναι πολύτιμη για τη διατήρηση καλής υγείας. «Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με ποικιλία χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, αυξάνει τις πιθανότητες να λαμβάνει το άτομο όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ώστε να διατηρείται υγιές».

Απαιτείται ανανέωση των διατροφικών οδηγιών

Ο δρ Πάρμεντερ υπογράμμισε ότι η νέα μελέτη παρέχει για πρώτη φορά αποδείξεις σχετικά με το ότι οι διατροφικές οδηγίες δεν πρέπει να αφορούν μόνο την ποσότητα φλαβονοειδών που καταναλώνει ο πληθυσμός αλλά οφείλουν να συστήνουν την αύξηση της ποικιλίας των φλαβονοειδών που καταναλώνονται για να επιτυγχάνονται μεγαλύτερα οφέλη.

Σαφές μήνυμα για τη δημόσια υγεία

Σύμφωνα με την δρα Κάσιντι τα νέα αποτελέσματα στέλνουν ένα σαφές μήνυμα για τη δημόσια υγεία. «Δείχνουν ότι απλές εφικτές αλλαγές στη διατροφή, όπως το να πίνει κάποιος περισσότερο τσάι και να τρώει περισσότερα μούρα ή μήλα για παράδειγμα, μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της ποικιλίας κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή και πιθανώς να βελτιώσουν μακροπρόθεσμα την υγεία»..in.gr