19 Σεπτεμβρίου 2025

Νέος Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ ο Μάξιμος Χαρακόπουλος – Η συγκίνηση, οι συμβολισμοί και η ένταση στη συνεδρίαση


Έπειτα από πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος εξελέγη νέος Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης που συνδύασε τη συγκίνηση με τα πολιτικά μηνύματα και τους διακριτούς συμβολισμούς.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θερμή αναφορά του Πρωθυπουργού στον αείμνηστο Απόστολο Βεσυρόπουλο, ενώ δεν έλειψαν και στιγμές έντασης, όταν ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος αμφισβήτησε τη διαδικασία εκλογής, ζητώντας κάλπη αντί για έγερση.

Παράλληλα, σχολιάστηκε θετικά η συμβολική επιλογή του νέου Γραμματέα να φορέσει γραβάτα με ελληνικές σημαίες, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και συνέχειας.

Μητσοτάκης για Χαρακόπουλο: «Έχει “γράψει πολλά χιλιόμετρα” και στο κόμμα και στη Βουλή και σε κυβερνητικές θέσεις»

«Το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης είναι πρωτίστως η εκλογή νέου Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας και, όπως ήδη γνωρίζετε, η πρότασή μου για τη θέση αυτή είναι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος», είπε εισηγητικά ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Για τον Μάξιμο δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε πολλά. Είναι μία ψύχραιμη φωνή, έχει καθήκον να δώσει μεγαλύτερη ορμή στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, αλλά πρωτίστως είναι ένας συνάδελφος ο οποίος έχει “γράψει πολλά χιλιόμετρα” και στο κόμμα και στη Βουλή και σε κυβερνητικές θέσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην πολύχρονη σχέση και συνεργασία του με τον βουλευτή Λάρισας, στον οποίο δεν παρέλειψε να ευχηθεί καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Μητσοτάκης

«Μάξιμε, σου εύχομαι καλή δύναμη στα νέα σου καθήκοντα. Προεξοφλώ, ίσως, την εκλογή, την οποία είμαι σίγουρος ότι θα διεξάγει με άριστο τρόπο ο καλός συνάδελφος Γιάννης Τραγάκης, όμως εσύ πρώτα και πάνω απ’ όλα ξέρεις πόσο δραστήρια είναι αυτή η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στοιχεία από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα της κυβερνώσας παράταξης.

«Ζήτησα τα σχετικά στοιχεία και είναι ενδιαφέρον να επισημάνει κανείς ότι μόνο το 2025 έγιναν 4.310 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, 2.632 παρεμβάσεις σε Επιτροπές από τους βουλευτές του κόμματός μας. Συνολικά ψηφίσαμε 63 νομοσχέδια, από τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την αναδιάρθρωση των τρένων, μέχρι την επιτάχυνση της αξιολόγησης στο Δημόσιο, και από το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα μέχρι την Κοινωνική Αντιπαροχή για προσιτή στέγη», τόνισε.

Η συγκινητική αναφορά στον Απόστολο Βεσυρόπουλο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του έκανε ιδιαίτερη μνεία στον εκλιπόντα Απόστολο Βεσυρόπουλο, σημειώνοντας: «Όταν τον περασμένο Απρίλιο αναδεικνύαμε τον Απόστολο Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το νήμα της ζωής του έμελλε να κοπεί τόσο απρόοπτα και τόσο τραγικά».

«Χάσαμε έναν ευγενή και άξιο συνάδελφο, έναν άνθρωπο με πηγαίο ενθουσιασμό, όπως και η Ημαθία έχασε έναν μαχητικό εκπρόσωπό της. Το παράδειγμά του, πάντως, είμαι βέβαιος ότι θα δείχνει πάντα τον δρόμο σε όσους ακολουθούν», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Η γραβάτα με τα μπλε σημαιάκια και οι συμβολισμοί

Απαρατήρητη δεν πέρασε από τους παριστάμενους βουλευτές και τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες η επιλογή του νέου, πλέον, Γραμματέα της «γαλάζιας» Κ.Ο. να φορέσει στη συγκεκριμένη περίπτωση μια γαλάζια γραβάτα με ελληνικά σημαιάκια.


Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η συγκεκριμένη επιλογή του Μάξιμου Χαρακόπουλου σχολιάστηκε θετικά από την πλειονότητα των παρευρισκόμενων.

Αντιπαράθεση για τη διαδικασία εκλογής

Ένταση, ωστόσο, σημειώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς σημειώθηκε λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον βουλευτή Γιώργο Βλάχο, με αφορμή τη διαδικασία εκλογής του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Το επεισόδιο ξέσπασε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Πρωθυπουργού, όταν ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε η εκλογή να γίνει δια της εγέρσεως, λόγω της ύπαρξης μόνο ενός υποψηφίου.

Ο κ. Βλάχος αντέδρασε έντονα, ζητώντας να στηθεί κάλπη, τονίζοντας ότι η προβλεπόμενη διαδικασία από το καταστατικό δεν επιτρέπει άλλες μεθόδους.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού ήταν άμεση: «Αφού έχουμε έναν υποψήφιο αυτό που κάνετε, δεν συνάδει με την ενότητα της παράταξης και δημιουργείται κλίμα εσωστρέφειας. Εκτός αν θέλετε να κατεβείτε υποψήφιος».

Παρά τη σαφή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, ο βουλευτής της Α’ Ανατολικής Αττικής δεν υποχώρησε, επιμένοντας πως πρέπει να τηρηθούν οι προβλεπόμενοι κανονισμοί: «Να στηθεί κάλπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αντιπαράθεση κράτησε αρκετά λεπτά, ωστόσο κανένας άλλος βουλευτής δεν στήριξε το αίτημα του κ. Βλάχου, με αποτέλεσμα να προχωρήσει η διαδικασία όπως την είχε προτείνει ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανεβαίνοντας στο βήμα μετά την επικύρωση της εκλογής του, σχολίασε: «Περίμενα ομοφωνία».

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Είμαι υπέρ της «δημιουργικής συμμετοχής» των βουλευτών μας

«Χρέος όλων μας και πρωτίστως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του κόμματος, είναι να υπηρετούμε με συνέπεια τις αξίες και τις αρχές της παράταξης, ώστε η Νέα Δημοκρατία να είναι εσαεί ο βασικός πυλώνας της πολιτικής μας ζωής, για να μπορεί να υπηρετεί την πραγματική πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού λαού». Με αυτά τα λόγια κατέληξε στην ομιλία του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την εκλογή του σε Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνοντας τον Θεσσαλό πολιτικό για τη θέση του ΓΓ της ΚΟ της ΝΔ σημείωσε ότι «η πρόταση μου για Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ είναι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Είναι μια ψύχραιμη φωνή, έχει καθήκον να δώσει μεγαλύτερη ορμή στην ΚΟ. Είναι συνάδελφος που έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στο κόμμα και τη Βουλή. Μπήκαμε μαζί στο κοινοβούλιο στις εκλογές του 2004. Καλή δύναμη στα νέα καθήκοντά σου Μάξιμε!».

Στην αρχή της συνεδρίασης της ΚΟ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος ΓΓ της ΚΟ Απόστολου Βεσυρόπουλου.

Βαρύτητα της ευθύνης

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία του ευχαρίστησε θερμά για την εκλογή του στη «θέση ευθύνης του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ιστορικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας. Αναμφίβολα, θα προτιμούσα αυτή να είχε γίνει υπό άλλες συνθήκες και όχι λόγω της αναπάντεχης απώλειας του καλού συναδέλφου μας Απόστολου Βεσυρόπουλου, που θα μείνει στη μνήμη μας για τη διαλλακτικότητα και τη μετριοπάθειά του, χαρακτηριστικά πολύτιμα στον δημόσιο βίο.

Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τιμή που μου επεφύλαξε προτείνοντάς με γι’ αυτή την θέση ευθύνης. Θέση την οποία υπηρέτησαν στο παρελθόν σημαντικές προσωπικότητες της παράταξης και της χώρας, όπως ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο Αθανάσιος Τσαλδάρης, ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος και ο Δημήτρης Σιούφας -για να περιοριστώ σε όσους δεν είναι πια μαζί μας. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει και τη βαρύτητα της ευθύνης που καλούμαι να επωμιστώ».

Κοινές αρχές και αξίες

«Με πολλούς από εσάς γνωριζόμαστε από τα νεανικά μου χρόνια, όταν επί Μιλτιάδη Έβερτ ήμουν στην Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού. Με άλλους συναντηθήκαμε αργότερα όταν ο Κώστας Καραμανλής με τίμησε τοποθετώντας με στα ψηφοδέλτια της παράταξης. Και με αρκετούς από εσάς είχαμε την τιμή να υπηρετήσουμε την πατρίδα στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμάρα που κράτησε όρθια την Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια αγωνιζόμαστε για την επικράτηση της παράταξης υπό την εκάστοτε ηγεσία, υπηρετώντας τις κοινές αρχές και αξίες που μοιραζόμαστε. Γι’ αυτό θεώρησα καθήκον μου να αποδεχθώ την τιμητική πρόταση του πρωθυπουργού, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή συγκυρία -στο δεύτερο μισό της δεύτερης τετραετίας- και να αναλάβω την ευθύνη του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας».

Οι βαθιές ρίζες της Νέας Δημοκρατίας

«Στην μακρά ιστορική της πορεία η Νέα Δημοκρατία απέδειξε περίτρανα ότι είναι η παράταξη με τις βαθύτερες ρίζες στον ελληνικό λαό. Και ότι τα θεμέλια που έβαλε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξαν τόσο ισχυρά που άντεξαν κρίσιμους εθνικούς και πολιτικούς κλονισμούς», σημείωσε.

«Θεμέλια που συγκροτήθηκαν από τις αρχές του πατριωτισμού και της ελευθερίας», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Αλλά και τον σεβασμό στις παραδοσιακές αξίες, όπως είναι η οικογένεια και η Ορθοδοξία, που διαχρονικά κράτησαν όρθιο το Έθνος. Θεμέλια που έθεσαν τα όρια και τους όρους της πολιτικής μας δράσης, που ανέδειξαν και τις διαφορές μας με τους πολιτικούς μας αντιπάλους:

  • Θέσεις και όχι στείρος λαϊκισμός.
  • Υπευθυνότητα και όχι καταστρεπτικός τυχοδιωκτισμός.
  • Συγκροτημένη κριτική και όχι ισοπεδωτική απαξίωση και τοξικότητα».

Συντήρηση και πρόοδος

«Η παράταξή μας χαρακτηρίζεται από τους πολιτικούς μας αντιπάλους -συχνά με επιτιμητική διάθεση- ως συντηρητική. Για εμάς, όχι μόνο δεν είναι ψόγος, αλλά είναι τιμή το γεγονός ότι αυτή η παράταξη κρατάει ζωντανά τα στοιχεία της παράδοσής μας. Αυτά που μας συγκροτούν ως έθνος. Αλλά είναι ταυτόχρονα στην πράξη και η πλέον προοδευτική. Γιατί κατορθώνει χωρίς να απεμπολεί την ψυχή της να προσαρμόζεται στις ανάγκες του παρόντος και να ανοίγει δρόμους του μέλλοντος. Γι’ αυτό δύναται να ανανεώνεται διαρκώς και να εμπλουτίζεται με νέα πολιτικά στοιχεία. Όλα αυτά αποτελούν τη δύναμή μας. Κάτι που αποδείχθηκε όταν αναλάβαμε εκ νέου τα ηνία της χώρας έπειτα από την παροδική επικράτηση του λαϊκισμού, που εκμεταλλεύτηκε την κοινωνική δυσαρέσκεια προσφέροντας ανεδαφικές υποσχέσεις», τόνισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές δίαυλος επικοινωνίας με την κοινωνία

Σημείωσε, επίσης, ότι «η κοινωνία είναι αυστηρή μαζί μας και δικαίως. Έχει βάλει ψηλά τον πήχη και δεν έχουμε καμία δικαιολογία να περάσουμε από κάτω. Και για να πετύχουμε πρέπει οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συνεχίσουμε να αποτελούμε τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και την κυβέρνηση. Οι παρεμβάσεις των βουλευτών μας, οι τοποθετήσεις και οι ερωτήσεις τους, συνιστούν την πλέον αντικειμενική εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στη βάση, για το τι ζητά ο κόσμος. Κι αυτό το έχουμε ανάγκη ως κυβέρνηση που θέτει ως πρώτο και βασικό στόχο την ευημερία των πολιτών. Γι’ αυτό και είμαι υπέρ της “δημιουργικής συμμετοχής” των βουλευτών μας στην κυβερνητική πολιτική, μέσω του νομοθετικού έργου, αλλά και του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Θεωρώ υπερβολική τη δραματοποίηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου όταν αυτός ασκείται από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το θέμα δεν είναι ποιοι αναδεικνύουν προβλήματα, αλλά τα ίδια τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε»..enikos.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: