25 Μαΐου 2017

Κατέκτησε το Europa League η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το πέμπτο ευρωπαϊκό της τρόπαιο κατέκτησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς νίκησε 2-0 τον Άγιαξ στον τελικό του Europa League, έχοντας σκόρερς τους Πολ Πογκμπά και Χένριχ Μχιταριάν.


Οι "κόκκινοι διάβολοι" στον 7ο τελικό τους πήραν αυτό που έλειπε από την τροπαιοθήκη τους, καθώς έχουν κατακτήσει 3 φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών / Champions League (1968, 1999, 2008), μία φορά το Κύπελλο Κυπελλούχων (1991), μία φορά το ευρωπαϊκό Super Cup (1991), έχουν κάθε τρόπαιο στην Αγγλία και αλλά διηπειρωτικό (1999), όπως και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (2008).

Το πιο σημαντικό πάντως είναι πως η Γιουνάιτεντ εξασφάλισε την παρουσία της στους ομίλους του Champions League, έτσι η Αγγλία θα έχει 5 ομάδες εκεί, αν η Λίβερπουλ περάσει από τα προκριματικά.

Από την άλλη, αυτός ήταν ο 10ος ευρωπαϊκός τελικός για τον Άγιαξ και πρώτος μετά από 20 χρόνια, ενώ το τελευταίο του τρόπαιο (έχει 6) το πήρε πριν από 21 χρόνια, στο 1-0 επί της Μίλαν με γκολ του Πάτρικ Κλάιφερτ, του οποίου ο γιος (Τζάστιν Κλάιφερτ) έμεινε απόψε στον πάγκο.

Ο τελικός πάντως αναμένεται να… ξεχαστεί πολύ γρήγορα, καθώς ήταν κακός ποιοτικά, με πολύ χαμηλό ρυθμό τον οποίο επέβαλλε η ομάδα του Μουρίνιο. Το σκορ άνοιξε στο 18ο λεπτό ο Πολ Πογκμπά με σουτ έξω από την περιοχή, το οποίο κόντραρε και άλλαξε πορεία ξεγελώντας τον Ονανά.

Η πρώτη φορά που φάνηκε να έχει αμυντικό πρόβλημα η αγγλική ομάδα ήταν στο 37' μία... επέλαση του Μπερτράν Τραορέ από δεξιά, με τον νεαρό εξτρέμ που ανήκει στην Τσέλσι να περνά 5-6 παίκτες πριν τον σταματήσουν εντός περιοχής, ενώ και στο 45' απείλησε μετά το "ένα-δυο" με τον Κλάασεν, αλλά ξανά αντέδρασε σωστά η άμυνα των "κόκκινων  διαβόλων".

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με γκολ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από στημένη φάση, με τον Χουάν Μανουέλ Μάτα να εκτελεί το κόρνερ από δεξιά, τον Κρις Σμόλινγκ να παίρνει την κεφαλιά και τον Χένριχ Μχιταριάν με προβολή έχοντας πλάτη στο τέρμα, μέσα απ'την μικρή περιοχή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ονανά για το 0-2.

Αυτό ήταν το 6ο γκολ του Αρμένιου στην φετινή διοργάνωση, έτσι ξεπέρασε τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς (τραυματίας) και έπιασε τον στράικερ του Άγιαξ, Κάσπερ Ντόλμπεργκ.

Ουσιαστικά το ματς είχε τελειώσει, οι παίκτες του Άγιαξ δεν είχαν την εμπειρία να αντιδράσουν και μια ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο δεν θα άφηνε ένα τέτοιο παιχνίδι να την φύγει μέσα από τα χέρια.

ΑΓΙΑΞ (Μπος): Ονανά, Φέλτμαν, Σάντσες, Ντε Λιχτ, Ρίντεβαλντ (81' Ντε Γιονγκ), Κλάασεν, Σένε (70' Φαν ντε Μπεκ), Ζίγιεχ, Τραορέ, Ντόλμπεργκ (62' Νέρες), Γιουνές.
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ (Μουρίνιο): Ρομέρο, Βαλένσια, Σμόλινγκ, Μπλιντ, Νταρμιάν, Φελαϊνί, Ερέρα, Πογκμπά, Μάτα (89' Ρούνεϊ), Ράσφορντ (84' Μαρσιάλ) , Μιχιταριάν (73' Λίγνκαρντ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: