1 Ιουνίου 2017

Τα επόμενα βήματα έως το Eurogroup του Ιουνίου

Εκτενή αναφορά στις εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε μία «καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά» για «πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια κρίσης» έκανε από το βήμα του ΣΕΒ, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους βιομηχάνους δε θέλησε να κρύψει τις ιδεολογικές διαφορές και διαφορετικές προσεγγίσεις που έχει μαζί τους ενώ υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός όσον αφορά το επικοινωνιακό κομμάτι λέγοντας πως «δεν αξίζει, στο όνομα αυτών των διαφορών, να επικοινωνούμε με ενημερωτικά δελτία μικροπολιτικής προπαγάνδας και αντιπαράθεσης».

Ο σχεδιασμός 

Με το οικονομικό επιτελείο να έχει στραμμένο το βλέμμα του στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα σημειώνοντας πως καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά, «είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές, είναι εκείνη που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα που συνοδεύει τα ελληνικά προγράμματα από την πρώτη μέρα, για άλλη μια φορά στο μέλλον».
Ο Αλ. Τσίπρας, τόνισε πως «για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια κρίσης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν την δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση, να δώσουν αυτή τη καθαρή λύση» που «θα εμπεδώνει την σταθερότητα, θα εγγυάται μια δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα ανοίγει το δρόμο για την έξοδο στις αγορές χρήματος».
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε άμεσα δοκιμαστικές εξόδους, οι οποίες όμως θα προετοιμάσουν το έδαφος ώστε «από το Σεπτέμβρη του 2018 και ύστερα να έχουμε τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας μόνιμα και σταθερά από τις αγορές, χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα».

«Αποδεκτή μονάχα η λύση που θα εγγυάται την έξοδο της χώρας στις αγορές»

Στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση του ΣΕΒ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «αυτές τις μέρες κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες» και υπογράμμισε πως αυτός είναι ο λόγος που «πρέπει να είμαστε όλοι προσεχτικοί, στοχοπροσηλωμένοι, αποφασισμένοι αλλά και ενωμένοι, απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο».
Αναφέρθηκε στο Eurogroup της 22ας Μάιου και την πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από την ελληνική αντιπροσωπεία κρίνοντας «αναγκαίο, στο προσεχές διάστημα να γεφυρωθούν οι διαφορές και όλοι οι δανειστές μας και κυρίως η ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της ΕΚΤ, να καταλήξουν σε θετικές εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
«Η Ελλάδα, έχω καταστήσει σαφές, θα κάνει αποδεκτή μονάχα λύση που θα εγγυάται την έξοδο της χώρας στις αγορές, άμεσα και με βιώσιμους όρους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά για επικοινωνιακούς λόγους ή μικροπολιτικής διαχείρισης μια συνολική συμφωνία για το χρέος αλλά για να κλείσει οριστικά το φαύλο κύκλο της κρίσης και να βγει στις αγορές με αξιώσεις, με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και καθαρό διάδρομο για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: