25 Ιουλίου 2017

Μέχρι 24 δόσεις ρυθμίζονται οι οφειλές για αδήλωτα εισοδήματα

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία υπαγωγής 

στη ρύθμιση

Να ρυθμίσουν σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις τις οφειλές που θα προκύψουν για τα αδήλωτα εισοδήματα μπορούν οι φορολογούμενοι που θα υπαχθούν στη ρύθμιση, η προθεσμία της οποίας λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Όσοι φορολογούμενοι ενταχθούν στις διατάξεις των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016 (σ.σ. οικειοθελής αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών) δύνανται -εκτός από την εφάπαξ εξόφληση των οφειλών που τυχόν θα προκύψουν- να ρυθμίζουν τις εν λόγω οφειλές σε μέχρι 24 δόσεις.
Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται στον αρμόδιο προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ ή της υπηρεσίας, που είναι αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής. Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. είναι επίσης ο αρμόδιος για την έγκριση της ρύθμισης, την εξέταση των δικαιολογητικών, την παρακολούθηση, την τήρηση των όρων, τη διαπίστωση της απώλειας και κάθε άλλη αναγκαία διαδικασία.
Με εγκύκλιο του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δίνονται πρόσθετες διευκρινίσεις για τη ρύθμιση των οφειλών.

Ειδικότερα:

  • Ο φορολογούμενος, σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας να εξοφλήσει εμπρόθεσμα, εν όλω ή εν μέρει, τις οφειλές που προκύπτουν βάσει δηλώσεων που υποβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 57 έως 61 του ν. 4446/2016, δύναται να τις υπαγάγει, αυτές ή το τυχόν υπόλοιπο τους, και πάντως εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό τους, σε πρόγραμμα ρύθμισης κατά τις διατάξεις του άρθρου 43 του ΚΦΔ (έως και 24 δόσεις).
  • Στην περίπτωση που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής των οφειλών αυτών στη ρύθμιση έως 24 δόσεις υφίστανται και λοιπές βεβαιωμένες οφειλές που υποχρεωτικά υπάγονται στη ρύθμιση των 24 δόσεων ο φορολογούμενος δύναται κατόπιν επιλογής του να ρυθμίσει μόνο τις οφειλές που προκύπτουν δυνάμει δηλώσεων, που υποβάλλονται κατά τις διατάξεις των άρθρων 57 έως 61 του ν. 4446/2016.
Σε περίπτωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων (αρχικών ή τροποποιητικών), σύμφωνα με τις διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη (ν. 4446/2016), και είτε:
α) μη καταβολής της οφειλής εφάπαξ εντός τριάντα (30) ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου, είτε
β) απώλειας του προγράμματος ρύθμισης οφειλών, στην οποία έχει υπαχθεί η οφειλή κατά το άρθρο 1 της παρούσας, ο φορολογούμενος εκπίπτει των ευνοϊκών ρυθμίσεων των διατάξεων των άρθρων 57 έως και 60 του ν. 4446/2016.
  • Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες φορολογούμενος, ο οποίος έχει υποβάλει δηλώσεις φορολογιών κεφαλαίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 57 έως και 60 του ν. 4446/2016 και έχει εκπέσει των σχετικών ευνοϊκών ρυθμίσεων, ζητά τη χορήγηση πιστοποιητικού των φορολογιών αυτών, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. στην οποία υποβλήθηκαν οι δηλώσεις χορηγεί το πιστοποιητικό μετά την επανεκκαθάριση των δηλώσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα, και την εξόφληση των οφειλόμενων ποσών.
  • Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες φορολογούμενος έχει υποβάλει δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59 έως και 60 του ν. 4446/2016 και δεν έχει υποβάλει αίτηση διαγραφής του τυχόν επιπλέον προσδιορισθέντος πρόσθετου φόρου, αυτός διαγράφεται οίκοθεν με απόφαση του αρμοδίου Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: