25 Ιουλίου 2017

Τσίπρας: Οι επενδυτές καλωσορίζουν τα ελληνικά ομόλογα

Μοσκοβισί: Η εμπιστοσύνη επανέρχεται

«Επισκέπτεστε την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερη ημέρα, είναι η ημέρα που η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με έναν επιτυχημένο τρόπο και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα και το πιο ουσιαστικό βήμα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτή τη δυσάρεστη περιπέτεια του μνημονίου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ καλές» σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, πρόσθεσε ότι «οι επενδυτές καλωσορίζουν τα ελληνικά ομόλογα» και συμπλήρωσε: «Και τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας, για το πώς θα συνεργαστούμε, ώστε να εργαστούμε, προκειμένου τον επόμενο χρόνο να ολοκληρωθεί επιτυχημένα το πρόγραμμα και να προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα, για την Ελλάδα της μετά το πρόγραμμα περιόδου».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι «όπως πάντα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο καλύτερος σύμμαχος και εταίρος για να οργανώσουμε επιτυχημένα την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα».
Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται εδώ σήμερα, σχολιάζοντας ότι διάλεξε τη σημερινή ημέρα γιατί είχε το προαίσθημα ότι κάτι θα συμβεί. «Αυτό έγινε εφικτό από τα πολύ θετικά μηνύματα που υπήρχαν: τη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου, την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τη συμφωνία του ΔΝΤ, τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας».
«Συνεπώς», υπογράμμισε, «είναι η ώρα να δοκιμάσουμε στις αγορές και ελπίζω και πιστεύω ότι θα είναι επιτυχημένη η δοκιμή». Ο Επίτροπος τόνισε: «Και είναι τώρα η ώρα να σχεδιάσουμε την υπόλοιπη δουλειά για να ολοκληρώσουμε επιτυχημένα το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, ώστε η Ελλάδα να είναι κανονικός εταίρος στην Ευρωζώνη». Διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι εκεί ως πλήρης εταίρος και ως φίλος-σύμμαχος της Ελλάδας».
«Κάναμε πολλά, διανύσαμε πολύ δρόμο, βλέπουμε τώρα το φως», σημείωσε. Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι «η ανάπτυξη είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν πριν. Νομίζω μπορεί να είναι 1,8% αν όχι παραπάνω φέτος, 2,5% την επόμενη χρονιά και αυτή είναι η συνθήκη για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τους Έλληνες».
«Η εμπιστοσύνη επανέρχεται και χρειάζεται να εργαστούμε μαζί, χέρι-χέρι με την ελληνική κυβέρνηση για να οικοδομήσουμε μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια έγκαιρη επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Τόνισε ότι «δύο χρόνια μετά, είμαστε ένα βήμα πριν από το να οικοδομήσουμε μια ιστορία επιτυχίας, και μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα θα είναι μια ιστορία επιτυχίας για την Ευρώπη».
Όσον αφορά στην πορεία από εδώ και πέρα, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι ο δρόμος ήδη υπήρξε πολύ δύσκολος και τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα ζητήσουμε για το υπόλοιπο πρόγραμμα νέα μέτρα τόσο δύσκολα όσο εκείνα που ήταν αναγκαία για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης». Επισήμανε ότι η γ' αξιολόγηση αφορά κυρίως υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν υιοθετηθεί.
«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, έχουμε κάνει πολύ δυσκολότερα», είπε χαρακτηριστικά, για να τονίσει την ίδια στιγμή: «Αλλά μην χαλαρώσουμε πολύ. Ας συγκεντρωθούμε, ας δουλέψουμε μαζί, και νομίζω ότι αυτό είναι και το πνεύμα του Αλέξη Τσίπρα». «Πρέπει να έχουμε πολύ σοβαρή, συνειδητή, συλλογική, σχεδιασμένη προσέγγιση του υπόλοιπου προγράμματος», πρόσθεσε.
Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι είχαν μια πολύ καλή συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα και δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στην Ελλάδα σήμερα, «αυτή την ιδιαίτερα μέρα, μια μέρα μετά την επέτειο της επιστροφής της Ελλάδας στη Δημοκρατία, που ήταν πολύ σημαντική γιατί σήμαινε επίσης και την επιστροφή της στην Ευρώπη. Αλλά και διότι σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές». Τόνισε ότι πρόκειται για μια επιτυχία που έπεται καλών οιωνών: μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η συμφωνία επί της αρχής με το ΔΝΤ, η κατάσταση η ίδια βελτιώνεται, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι πολύ καλύτερες.
«Συνεπώς, η εμπιστοσύνη επανέρχεται και χρειάζεται να εργαστούμε μαζί, χέρι-χέρι με την ελληνική κυβέρνηση για να οικοδομήσουμε τη διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια έγκαιρη επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος. Στο τέλος η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική χώρα μέσα στην ευρωζώνη», είπε.
Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε: «πρέπει να οικοδομήσουμε μια ιστορία επιτυχίας. Δύο χρόνια πριν είχαμε ένα δραματικό καλοκαίρι, δύο χρόνια μετά είμαστε ένα βήμα πριν από το να οικοδομήσουμε μια ιστορία επιτυχίας. Και μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα θα είναι μια ιστορία επιτυχίας για την Ευρώπη». Ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι έχουμε αφιερώσει τόση πολλή ενέργεια για να βρούμε μια λύση μαζί με την Ελλάδα». «Αναγνωρίζουμε», τόνισε, «ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει πολλές θυσίες, τώρα είναι για εκείνους να δουν τα οφέλη γι' αυτές τις θυσίες τους, με μια αναμορφωμένη οικονομία, με μια ισχυρότερη κοινωνία και μια χώρα που έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα ότι «η Κομισιόν όπως πάντα είναι έτοιμη να εργαστεί ώστε να δημιουργήσει μια διαδικασία -μίλησα για ένα σχέδιο, που μπορεί να είναι το σχέδιο για αυτή την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος». Είπε ακόμη ότι «οι Έλληνες πολίτες και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ισχυρός φίλος και σύμμαχος της Ελλάδας και πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε για να φτάσουμε εκεί και η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Επιτροπής θα είναι εξίσου ισχυρή και στο μέλλον όπως και στο παρελθόν».
Ερωτηθείς εάν ο δρόμος από τώρα έως την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 θα είναι ευκολότερος από ό,τι στο παρελθόν, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «ο δρόμος ήδη υπήρξε πολύ δύσκολος» και υπογράμμισε πως «είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα ζητήσουμε για το υπόλοιπο πρόγραμμα νέα μέτρα τόσο δύσκολα όσο εκείνα που ήταν αναγκαία για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης». «Αλλά», προσέθεσε, «δεν πρέπει να σταματήσουμε το "ποδήλατο", πρέπει να συνεχίσουμε με προσπάθειες, με μεταρρυθμίσεις». Επισήμανε ότι η γ΄ αξιολόγηση αφορά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν υιοθετηθεί, συν κάποιες μεταρρυθμίσεις που μπορεί να είναι λεπτές.
Αλλά, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, πολλά έχουν γίνει ήδη, όμως κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι όλα έχουν γίνει και ότι, έτσι, «πρέπει να έχουμε μια πολύ σοβαρή, συνειδητή, συλλογική, σχεδιασμένη προσέγγιση του υπόλοιπου προγράμματος». «Αλλά», τόνισε, «είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, έχουμε κάνει πολύ δυσκολότερα. Αλλά μην χαλαρώσουμε πολύ. Ας συγκεντρωθούμε, ας δουλέψουμε μαζί. Και νομίζω ότι αυτό είναι και το πνεύμα του Αλέξη Τσίπρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: