22 Αυγούστου 2017

Επενδύσεις …επί χάρτου!



Συνέντευξη τύπου και παρουσίαση του Ινστιτούτου Πολιτισμού και Ανάπτυξης και των δυο προτάσεων που επεξεργάζεται σε συνεργασία με το Ολυμπιακό Ινστιτούτο Ελιάς για τη δημιουργία θεματικού πάρκου στα Πιέρια και πρότυπης μονάδες τυποποίησης ελαιολάδου

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Τσαλού



Τις δυο προτάσεις που στόχο έχουν την προσέλκυση επενδύσεων στην Πιερία, την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, προσέλκυσης εκατομμυρίων όπως επισημάνθηκε επισκεπτών και οικονομικής ανάπτυξης όλου του νομού παρουσίασαν χθες ιδρυτικά μέλη του Ινστιτούτου Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πιερίας (Ι.Π.Α.Π.)
Το Ινστιτούτο Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πιερίας (Ι.Π.Α.Π.) είναι υπό ίδρυση Μη Κερδοσκοπικός Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός φορέας. Συγκροτείται από Έλληνες ενεργούς πολίτες που κατοικούν, εργάζονται ή έχουν επιχειρηματική δράση στο νομό Πιερίας.
Σκοπός του Ι.Π.Α.Π. όπως είπε στη συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε σήμερα Τρίτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κατερίνης η Γεν.Γραμματέας του Ι.Π.Α.Π. κ. Χαρούλα Σοφιανίδου, είναι με καινοτόμες πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες δράσεις να αναδείξει, να προβάλλει και να αξιοποιήσει,προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, όλες τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες  της Πιερίας, που απορρέουν από τον πολιτισμό και την ιστορία της. Που απορρέουν από τους καρπούς της γης της και τις ομορφιές της φύσης της.
Μόνο η συστηματική αξιοποίηση αυτού του πλούτου, από τους ίδιους τους πολίτες μπορεί να φέρει νέα άνθιση στην τοπική και εθνική οικονομία, να αυξήσει το εισόδημα των νοικοκυριών, να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας. 
Το Ι.Π.Α.Π. όπως τονίστηκε, διαμορφώνει ενδιαφέρουσες προτάσεις, ικανές να προσελκύσουν στην Πιερία, κεφάλαια και επενδυτές. Όλα αυτά τα επιχειρεί σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Ολυμπιακού Ινστιτούτου Ελιάς (Ο.Ι.Ε.).
Πρώτη πρόταση την οποία συνδιαμορφώνουν Ι.Π.Α.Π και Ο.Ι.Ε. προκειμένου να υποβάλλουν σε μεγάλους και έγκυρους διεθνείς επενδυτές, είναι η δημιουργία και λειτουργία στα Πιέρια όρη και συγκεκριμένα στην περιοχή του Δάσους Καρυών Πιερίας, "Θεματικού Πάρκου" ικανού να προσελκύει όλο το χρόνο εκατομμύρια επισκεπτών σε όλη την Πιερία, με ότι αυτό συνεπάγεται σε εισροές χρήματος, δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας σε όλους τους τομείς.
Η δεύτερη πρόταση αφορά τη λειτουργία εργοστασίου  τυποποίησης ελαιολάδου που θα απευθυνθεί στην παγκόσμια αγορά με διασφαλισμένες από τον επενδυτή εξαγωγές των προϊόντων.
Παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες των δυο προτάσεων που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας, μιας και γίνεται μέσω δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος διαδικασία αγοράς γης στην περιοχή των Πιερίων.
Ειδικότερα, όπως επεσήμαναν τόσο η ΓΓ του Ινστιτούτου κ. Σοφιανίδου, όσο και ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Χήρας  αλλά και ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Ινστιτούτου Ελιάς κ. Δράκος, για να πετύχει ο στόχος και να γίνει η πρόταση πράξη είναι απαραίτητο να προταθεί στους επενδυτές η αγορά συγκεκριμένης έκτασης γης από 250 έως και 900 στρέμματα ενιαίας έκτασης στην οποία να επιτρέπεται η αδειοδότηση για την δημιουργία "Θεματικού Πάρκου". Κατάλληλος χώρος είναι η γη που εκτείνεται στις Περιοχές:  Τσούκα- Βακούφικο- Γεράνια Μπάρα- Γιαννακόπουλου Χωράφια – Κεραμίδα-16ο και 17ο  χλμ ΕΟ Κατερίνης-Ελασσόνος, Κοκόλη Ίσιωμα.
Σε ο,τι αφορά τώρα τα σχέδια και τις προτάσεις   ανέλαβε να τα παρουσιάσει στους δημοσιογράφους,  με ιδιαίτερα εύγλωττο και παραστατικό τρόπο ο Αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Ινστιτούτου Ελιάς κ. Ιωάννης Δράκος. Παρουσίασε στοιχεία για την δυνατότητα προσέλκυσης επενδυτών λέγοντας πως η Πιερία διαθέτει πολύ ισχυρό  brand name αυτό του Ολύμπου, και ανέπτυξε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ώστε να ενισχυθεί η πρόταση προς τους επενδυτές που όπως είπε ήδη εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους, παρά τα αποτρεπτικά  δυσμενή οικονομικά δεδομένα, την οικονομική κρίση και τη  γραφειοκρατία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.
Εύλογα τα ερωτήματα, πολλά τα «θολά» σημεία, εξαιρετικά ελκυστικές οι προτάσεις όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκαν, όλα αυτά όμως …επί χάρτου.  Η υλοποίηση θα αποφέρει όπως είπαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, εκατομμύρια επισκέπτες, δίκτυα υποδομών από δρόμους και εκσυγχρονισμό λιμένων μέχρι ελικοδρόμια κ.λ.π.
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι  η ιδέα της δημιουργίας θεματικού πάρκου στην Πιερία που θα έχει στο επίκεντρο την ελληνική μυθολογία, δεν είναι και τόσο πρωτότυπη   αλλά έχει συζητηθεί, αναλυθεί, προαναγγελθεί εδώ και χρόνια. Κι έμεινε στα χαρτιά!


Δεν υπάρχουν σχόλια: