30 Αυγούστου 2017

Τα ζητήματα τέθηκαν, αναζητούνται οι λύσεις

Συνάντηση είχαν σήμερα (Τετάρτη) ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Στο τραπέζι της συζήτησης -η οποία είχε διάρκεια δύο ωρών- τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τους φαρμακοποιούς, όπως είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το ωράριο λειτουργίας, το θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.
Στα ζητήματα που τέθηκαν δεν δόθηκαν οριστικές λύσεις, ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης πως «ο υπουργός Υγείας έδειξε κατανόηση για τα προβλήματα του κλάδου μας». Όπως συμπλήρωσε ο κ. Θοεδοσιάδης «ελπίζουμε η διάθεση αυτή να φανεί και στην πράξη. Οι συνθήκες άλλαξαν και τα μνημόνια αποδείχτηκαν καταστροφικά για τη χώρα και τον κλάδο μας».
Ειδικότερα, σχετικά με το ιδιοκτησιακό, αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν πως πρέπει να αναζητηθεί μια νέα λύση που θα είναι σύμφωνη με τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας και του ευρωπαϊκού δικαίου. Από πλευράς ΠΦΣ προτάθηκε να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα το μοντέλο της Γερμανίας, όπου το 51% το κατέχει αποκλειστικά ο φαρμακοποιός.
Εξάλλου, στο θέμα του ωραρίου, ο υπουργός αναγνώρισε «το πρόβλημα που υπάρχει στις διανυκτερεύσεις και την αναρχία που επικρατεί και τόνισε πως πρέπει να δούμε ένα νέο σύστημα ωραρίου, το οποίο μέσα στα πλαίσια της απελευθέρωσης να δημιουργεί δυνατότητες εξορθολογισμού, τακτικότητας και βελτίωσης της εξυπηρέτησης του κοινού», όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΠΦΣ.
Στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων(ΜΗΣΥΦΑ), με τους φαρμακοποιούς να σημειώνουν πως η ανώτατη νοσοκομειακή τιμή κατοχυρώνει τις κρατικές δομές ως προς τις δαπάνες τους, αλλά η ενδεικτική λιανική τιμή χωρίς την καθιέρωση κανόνων στην χονδρική τιμή, δημιουργεί ανισορροπίες στην αγορά. Έτσι, η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, ουσιαστικά ζημιώνει τον φαρμακοποιό, χωρίς όφελος για τον πολίτη και με μοναδικό ωφελημένο τη βιομηχανία.
Όσο για τις πληρωμές των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, η αντιπροσωπεία του ΠΦΣ ζήτησε να διασφαλισθεί η απόδοσή τους εντός των συμβατικών υποχρεώσεων. Τέλος, για τα αναλώσιμα διαπιστώθηκε ότι η εικόνα τείνει βελτιούμενη, με την Αττική όμως να συνεχίζει να έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: