30 Αυγούστου 2017

Ανοιχτή επιστολή της Επιτροπής Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη προς όλους τους εκλεγμένους θεσμικούς φορείς του Ν. Πιερίας



Απευθύνουμε μια τελευταία κραυγή αγωνίας, μια λογική και με ισχυρό το αίσθημα της αδικίας επιστολή προς όλες και όλους εσάς οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αποφασίζετε για το μέλλον του τόπου μας.



Την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κατερίνης ο αντιδήμαρχος κύριος Ντόντης, θα εισηγηθεί την εκμίσθωση 140 στρεμμάτων βουνού, σε ιδιωτική εταιρία προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει στην εγκατάσταση και λειτουργία ενός αιολικού πάρκου 11 ανεμογεννητριών, ενός έργου το οποίο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια, σύμφωνα με πανεπιστημιακές μελέτες, στην καταστροφή του βουνού. Τα Πιέρια Όρη, δε θα είναι ποτέ ξανά, όπως τα γνωρίσαμε.

Σύμφωνα με μελέτες η εγκατάσταση ενός τόσο μεγάλου σε έκταση έργου, θα προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή στον τόπο μας. Και μάλιστα καταστρατηγώντας βασικές διατάξεις της ευρωπαϊκής αλλά και ελληνικής νομοθεσίας για την προστασία των περιοχών Natura και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με αδειοδοτήσεις βασισμένες στην υποβολή ανακριβών στοιχείων και με μελέτες που θα τις χαρακτηρίζαμε, επιεικώς, προσχηματικές.

Εμείς ως κάτοικοι των 2 χωριών, της Κάτω και της Μεσαίας Μηλιάς, και του οικισμού της Άνω Μηλιάς, έχουμε εδώ και καιρό αντιδράσει στο έργο αυτό. Πλήθος πολιτών καθώς και πολιτιστικών ή μη συλλόγων, στηρίζουν την προσπάθειά μας και έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά στην εγκατάσταση ενός τσιμεντένιου δάσους στην περιοχή μας. Ομόφωνα το τοπικό συμβούλιο Μηλιάς, ανεξαρτήτως παρατάξεων και με κοινό γνώμονα το καλό της περιοχής, έχει εισηγηθεί αρνητικά την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου.

Ζητούμε λοιπόν, με την παρούσα ανοιχτή επιστολή τις δημόσιες ξεκάθαρες τοποθετήσεις, χωρίς μισόλογα και χωρίς πολιτικές φανφάρες των θεσμικών φορέων του νομού Πιερίας.

Ζητάμε ένα ξεκάθαρο, ναι ή ένα ξεκάθαρο όχι.

Κυρία Σκούφα, κύριε Καστόρη, κύριε Τζαμακλή, ήρθε η ώρα να τοποθετηθείτε δημόσια. Ως βουλευτές και όχι μέσω της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κύριε Κουκοδήμο, οι κάτοικοι των Πιερίων αναμένουν και μία δική σας επίσημη τοποθέτηση.

Κυρία Μαυρίδου, στηρίζετε ναι ή όχι, την εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου στα Πιέρια Όρη;
Στηρίζουν οι περιφερειακοί σας σύμβουλοι, κκ. Τζόβας, Μπιτόπουλος, Τζιμήτρης και Αγγέλου ένα τέτοιο έργο;

Ποια είναι η άποψη σας κύριε Λαγδάρη και κύριε Δημόπουλε; Τα Πιέρια Όρη δεν είναι απλά ένα βουνό της Κατερίνης, είναι υπόθεση όλων των Πιεριέων.

Η ΝΟΔΕ Πιερίας έχει άποψη; Έχει ενημερώσει όλους τους υψηλούς επισκέπτες του νομού μας για το πρόβλημα; Επισκέφτηκε ως θεσμικό πολιτικό όργανο το βουνό, παρουσία επιστημόνων για να ζητήσει ενημέρωση από τους κατοίκους; Κύριε Κουρινιώτη, περιμένουμε την άποψη της ΝΟΔΕ. Είμαστε σίγουροι ότι οι επιστήμονες του κόμματός σας θα μπορέσουν να σας κατατοπήσουν σχετικά.

Ποια είναι η άποψη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Πιερίας; Μια δημόσια τοποθέτησή σας θα βοηθούσε πραγματικά στο να καταλάβουμε το τι ακριβώς τουρισμό θέλουμε για την περιοχή μας. Κυρία Λάμπρου – Ξυπτερά, θα συνυπογράφατε ή όχι την καταστροφή των Πιερίων;

Κύριε Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρε του Επιμελητηρίου. Παρακαλούμε σε μια επιτέλους δημόσια τοποθέτησή σας.

Και τέλος, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι Κατερίνης. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ήρθε η στιγμή που η υπογραφή σας θα κοστίσει πολύ ακριβά. Η υπόθεση έχει ήδη οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και οδεύει ταχύτατα στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Δεκάδες παρόμοιες υποθέσεις δικαιώνονται και όλοι όσοι τα υπογράφουν καλούνται να αναλάβουν τις διοικητικές ή νομικές τους ευθύνες.

Άραγε γνωρίζετε το θέμα, ή απλώς θα ψηφίσετε θετικά χωρίς να έχετε ολοκληρωμένη άποψη;
Θα βρείτε κάποιοι από εσάς το σθένος να επιχειρηματολογήσετε υπέρ ή κατά ή απλά θα εμπιστευτείτε για ακόμη μια φορά μια ελλειπέστατη εισήγηση; Έχετε μελετήσει τις τεχνικές προδιαγραφές και τα επακόλουθα στο περιβάλλον ενός τέτοιου έργου; Θα αποδείξετε ότι τιμάτε την ψήφο που ο κόσμος σας έδωσε ;

Η Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματά της όπως αυτά προέκυψαν από επιστημονικές έγγραφες αναφορές και μελέτες πανεπιστημιακών δασκάλων. Δε θα επιτρέψουμε, τη δημιουργία βιομηχανικής ζώνης στα Πιέρια Όρη. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε πιστοί στα ιδανικά και τις αξίες των παππούδων μας οι οποίοι με αυτοθυσία προστάτεψαν το βουνό από τους εισβολείς. Είμαστε αποφασισμένοι, εις το όνομα των παιδιών μας να προστατέψουμε ό,τι πιο ιερό μας έχει απομείνει. Το δικαίωμά μας να κατοικούμε τη γη μας, να την αγαπάμε, να την φροντίζουμε και να την προστατεύουμε.

Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, για την μνήμη των παππούδων μας, για το μέλλον των παιδιών μας.

Με εκτίμηση

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: