29 Αυγούστου 2017

Θεός ή τύχη;

Πώς αντιμετωπίζετε τους Χριστιανούς που ασπάζονται τη θεωρία του Δαρβίνου;

Πιστεύω ότι δεν θα έδιναν σημασία στη θεωρία της εξέλιξης, αν κατανοούσαν τις αποδείξεις για τις οποίες μιλάμε. Πρόσφατα εκατόν διάσημοι επιστήμονες αμφισβήτησαν τη θεωρία του Δαρβίνου και διεκήρυξαν την πεποίθησή τους ότι ο Δημιουργός του σύμπαντος είναι ο Θεός. Οι Χριστιανοί που απερίσκεπτα αποδέχονται τη θεωρία της εξέλιξης και προσπαθούν να τη συνδυάσουν με τη χριστιανική πίστη, στην πραγματικότητα απορρίπτουν τον Θεό.  

Αποτελεί η επιστήμη εχθρό της πίστης;
Ο καθηγητής James Tour, δήλωσε :«Μόνο ένας ανίδεος από την επιστήμη θα έλεγε ότι η επιστήμη αποστασιοποιείται από την πίστη. Αν μελετάς την επιστήμη, τότε θα έρθεις πιο κοντά στον Θεό». Τελευταία, όλο και περισσότεροι επιστήμονες έχουν ανοιχτό μυαλό στην πιθανότητα ύπαρξης Δημιουργού, καθώς με την εξερεύνηση του κόσμου αγγίξουμε τις ιδιότητες του Θεού.

Τι απαιτεί περισσότερη πίστη: Η Εξέλιξη ή η χριστιανική πίστη;
Απαιτείται μεγαλύτερη πίστη να αποδεχτείς τη θεωρία της εξέλιξης από του να πιστέψεις σ’ έναν Δημιουργό. Το μελέτησα επισταμένα αυτό και κατέληξα ότι αν ασπαστείς τη θεωρία της εξέλιξης, τότε  πρέπει να αποδεχτείς ότι το τίποτα δημιουργεί τα πάντα, η μη ζωή παράγει ζωή, η έλλειψη συνείδησης παράγει συνείδηση…Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίστης. Θεωρώ ότι η  πίστη πρέπει να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση που  οδηγούν οι ενδείξεις και όταν αυτές δείχνουν τόσο πειστικά την ύπαρξη Δημιουργού, είναι λογικό να αποδεχτούμε τον Θεό. 

Χριστιανοί ειρωνεύονται την θεωρία της εξέλιξης. Συμφωνείτε μ’ αυτό;
Στο πρώτο κεφάλαιο της Α΄ Πέτρου διαβάζουμε ότι πρέπει να δώσουμε απάντηση σε οποιονδήποτε ρωτήσει για την ελπίδα μας, και  να το κάνουμε αυτό με ευγένεια και όχι αλαζονικά. Όταν απαντούμε ήρεμα είναι πιο πιθανόν να επηρεάσουμε τους άλλους για τον Χριστό. Πρέπει να είμαστε ταπεινοί, με πνεύμα ενθάρρυνσης και όχι κατάκρισης, επειδή πολλοί άνθρωποι απωθούνται από τους Χριστιανούς που θέλουν να μειώσουν τους σκεπτικιστές. Αποσκοπώ σε μια υγιή συζήτηση με τους «Δαρβινιστές», έτσι ώστε οι αποδείξεις να έρθουν στην επιφάνεια και οι άνθρωποι να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Τι πρέπει να κάνεις όταν συζητάς το θέμα με έναν φίλο που  δεν πείθεται;
Να πεις : «Διάβασα ένα βιβλίο γραμμένο από άθεο. Πίστευε ότι η εξέλιξη ανατρέπει την ύπαρξη του Θεού. Αφού μελέτησε το θέμα  αμερόληπτα, κατέληξε σε ένα τελείως διαφορετικό συμπέρασμα. Καλό είναι να δεις κι εσύ τις αποδείξεις αυτές;» Χρησιμοποίησε την περιέργεια και δες αν ο φίλος σου ενδιαφέρεται να διαβάσει το βιβλίο και να συζητήσει. Υπάρχουν πολλές παραπομπές που θα σε βοηθήσουν να συζητήσεις μαζί του. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να μάθουν από πού προήλθαν και πού πηγαίνουν. Αν κεντρίσουμε την έμφυτη περιέργειά τους, τότε θα μπορέσουν να ακολουθήσουν το μονοπάτι που οδηγεί στον Θεό.

Σε τι συμπέρασμα καταλήγεις από την έρευνα;
…Όταν κοιτάς τα αστέρια και μελετάς την πολύπλοκη κατασκευή του ανθρώπινου σώματος, δεν υπάρχει κάτι μέσα σου που σου λέει : «οι ουρανοί διηγούνται τη δόξα του Θεού;»  Η επιστήμη βοηθά να κατανοήσουμε τη φύση και τον κόσμο που μας περιβάλλει. Δεν πρέπει να σταματήσουμε εκεί. Πρέπει να κοιτάξουμε εκεί που οι αποδείξεις μάς οδηγούν, σ’ Έναν Δημιουργό. Πιστεύω ότι η πίστη μου σ’ αυτήν την αλήθεια ενισχύθηκε περισσότερο. ΄Εμεινα έκθαμβος με το θαύμα της δημιουργίας. Όσο μελετάει κανείς την πολυπλοκότητα της ζωής τόσο πιο πολύπλοκη τη βρίσκει. Τα πράγματα δεν γίνονται πιο απλά όσο προχωράει η επιστήμη, αλλά φαίνονται ακόμη πιο σύνθετα για να μας θυμίζουν κάθε φορά ότι έχουμε έναν Θεό που δεν έχει τη δική μας αδύναμη φύση. Στέκομαι με δέος μπροστά στον Θεό που επέτρεψε  μέσω της επιστήμης να Τον συναντήσουμε. Δημιούργησε ένα περιβάλλον ώστε εξερευνώντας το να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον ίδιο τον Δημιουργό.
ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Κύριέ μου, μένω εκστατικός μπροστά στην αρμονία του σύμπαντος. Σ’ ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί με προίκισες με λογική και κρίση που με οδηγούν σ’ Εσένα, τον Δημιουργό. Πάνω απ’ όλα Σ’ ευχαριστώ, γιατί η αγάπη Σου έστειλε τον Ιησού Χριστό να πάρει στον Σταυρό τις αμαρτίες μου και να μου δώσει σωτηρία και αιώνια ζωή.   
  
Διασκευή: Μαρία Γούδα - Κοκτσίδου, Οδοντίατρος 
Προσφορά της Νεολαίας της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας
eeekaterinis@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: