5 Σεπτεμβρίου 2017

Αυτή η συνεδρίαση ήταν ντροπή για όλους



Ημερήσιο Μάτι με την Κατερίνα Τσαλού 

Μια συνεδρίαση «θύελλα» που θα καταγραφεί με τα πλέον μελανά χρώματα στην ιστορία του δήμου Κατερίνης. Και το εννοώ. Γιατί τα τελευταία 15 χρόνια που παρακολουθώ ανελλιπώς τις συνεδριάσεις , αυτό που έγινε το βράδυ της Παρασκευής δεν το έχω ξαναζήσει.


Οι ευθύνες κατά την άποψή μου βαρύνουν και τις δυο πλευρές,  ίσως όχι εξίσου αλλά σίγουρα έβαλαν  τα δυνατά τους για να πυροδοτήσουν το ήδη επιβαρυμένο κλίμα.

Και το λέω καθώς δεν ήταν λίγες εκείνες οι τοποθετήσεις και κυρίως το ύφος των ομιλητών που προκάλεσαν την οργή του κόσμου.

Για ακόνη μια φορά μελανό σημείο η κάκιστη διαχείριση του χρόνου, της διαδικασίας, της συζήτησης της συνεδρίασης ολόκληρης από το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου.

Άστοχες, έως άκυρες οι παρεμβάσεις της προέδρου Π. Τζουμέρκα Μπατάλα.
Δεν κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει την ψυχραιμία της αλλά πολλές φορές προκάλεσε την οργή των παρευρισκομένων.

Σε όλο αυτό το κλίμα προσθέστε και την οργή του κόσμου που αντιλήφθηκε πως η δική του άποψη ελάχιστα μετράει στις αποφάσεις της διοίκησης.

Μιας διοίκησης που προσπαθούσε αγχωτικά να φτάσει στο πέρας τη διαδικασία και να ψηφιστεί με όποιο κόστος το συγκεκριμένο θέμα.

Κάποιοι μίλησαν για εμμονή, κάποιοι για επιμονή. Θεωρώ  ότι το πρώτο είναι πιο εύστοχος χαρακτηρισμός.

Αν και είχε ουκ ολίγες φορές ο δήμαρχος Κατερίνης την ευκαιρία να αποκλιμακώσει την ένταση, να πατήσει σε σοβαρά νομικά επιχειρήματα που προέβαλαν όχι οι κάτοικοι αλλά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Χ. Τζαμακλής, νομικός στο επάγγελμα, δεν το έπραξε.

Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η διοίκηση και ο ίδιος ο δήμαρχος επεδίωκαν νομικά επιχειρήματα. Αυτό όμως δεν ίσχυε στην προκειμένη περίπτωση. Το αντίθετο μάλιστα.

Διότι, αν κάποιος έστω υπό την πίεση του κόσμου πάσχιζε να βρει την δικαιότερη και καλύτερη λύση και να ασκήσει διοίκηση αποδεικνύοντας ότι λαμβάνει υπόψη του την γνώμη του κόσμου, θα εκμεταλλευόταν αυτά τα επιχειρήματα.
Εις μάτην.

Η απόφαση έπρεπε ε να βγει. Και βγήκε. Και τις επόμενες ημέρες θα δούμε κατά πόσο η άποψη του κόσμου τελικώς έχει βαρύτητα.

Εγώ θα κρατήσω από αυτή τη συνεδρίαση τις εικόνες ντροπής.
Άσχετα με το δίκαιο του αιτήματος, άσχετα με την άποψή μου για το θέμα, οφείλω να πω ότι και οι οργισμένοι κάτοικοι δεν συνέβαλαν στην διαδικασία. Το αντίθετο μάλιστα.

Όσο με ενοχλεί πραγματικά να μην παίρνει κάποιος υπόψη την γνώμη μου για κάτι που αφορά τη ζωή μου, τον τόπο μου, το μέλλον των παιδιών μου, άλλο τόσο και ίσως ακόμη περισσότερο με ενοχλεί κάποιος να μου βάζει «το πιστόλι στον κρόταφο» για να πάρω υπόψη μόνον τη δική του άποψη.

Αυτή η συνεδρίαση ήταν ντροπή για όλους.

Για τη διοίκηση του δήμου Κατερίνης για την μειοψηφία που συνέβαλλε με όλες τις δυνάμεις στο να πυροδοτεί την ένταση, σε εκείνους που με ύβρεις και απειλές επιχείρησαν να φωνάξουν για το δίκιο τους.

Όσο για την ψηφοφορία; Αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά πως η ελεύθερη βούληση και γνώμη των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο στα δημοτικά χρονικά.

Οι άνθρωποι που ψηφίσαμε να έχουν γνώμη, δεν έχουν.  Απλώς ακολουθούν τον αρχηγό.

Και αν για κάποιους αυτό συνιστά την έννοια «δημοτική ομάδα» θα μου επιτρέψετε να πω ότι για μένα αυτό συνιστά την έννοια «στάνη γεμάτη πρόβατα».

Αυτό κι αν δεν είναι λυπηρό. Ίσως το πιο λυπηρό από όλα.  
Καλή μας ημερα

 Το Σάββατο το απόγευμα η «γαλάζια οικογένεια» «κρέμασε» ένα εκλεκτό της μέλος. Και ήταν όλοι εκεί για να του ευχηθούν. Ο λόγος για τον Πρόεδρο της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Κατερίνης Σπύρο Κουλκουδίνα που παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, την όμορφη Αλκμήνη Παπανικολάου. Να ζήσετε!









Δεν υπάρχουν σχόλια: